Actualitzat el 02/03/2023

De la terra venim

Estrenem "Arlovins", avançament del nou disc de ROS

El sacaire i flautista santboià Ricard Ros no necessita presentacions entre els amants del folk. Vinculat des de sempre amb la música d'arrel i la cultura popular del Baix Llobregat, el 15 de març presentarà el  projecte ROS amb l'EP De la terra (Segell Microscopi, 2023). N'avancem una de les cançons, "Arlovins".
Ricard Ros Foto: Lídia Llimones

"De la terra venim...", cantava Raimon en una de les seves primeres cançons. I en el cas del músic i pagès Ricard Ros, encara més. Fortament arrelat a Sant Boi i el maltractat paisatge d'horts del Baix Llobregat, presentarà el seu nou projecte ROS, amb un primer EP, De la terra (Segell Microscopi, 2023), al qual el seguirà un segon properament, i amb un concert al CAT el proper 25 de març, en el marc del festival Tradicionàrius i dels quaranta anys de la recuperació del sac de gemecs a Catalunya.

De moment, podem anar escoltant un primer avançament del treball, "Arlovins", tot un cant d'amor a la història de Sant Boi de Llobregat, que també inclou les "Corrandes d'exili" de Pere Quart, i que l'autor presenta d'aquesta manera: Aquest ball pla i corranda està situat en el meu imaginari a la pobla Arlovina, jurisdicció feudal Santboiana del segle XI, perquè en crear-lo m'hi vaig voler transportar físicament i temporalment. Hi ha constància de l'existència d'un ball pla santboià a l'obra Calaix de sastre,"del Baró de Maldà (s. XVIII), però mai ningú no n'ha trobat la partitura. Aquest ball pla és la inspiració d'un somni, una recreació de la tradició i un homenatge als primers habitants de Sant Boi que van aconseguir alliberar-se del control del senyor feudal del castell".


ROS és un projecte centrat en la cornamusa catalana, el sac de gemecs. El sac és l’instrument vertebrador d’un relat contemporani a cavall entre tradició i modernitat. L'EP De la terra, que es publicarà aquest 15 de març, està concebut com la cara A d'un disc complet que es publicarà en format vinil i, segons el seu autor, "representa la vida, el dia, la creació, la part lluminosa de la vida, allò que creix perquè ho hem plantat, que creix perquè ho reguem i que viu perquè l'alimentem d'amor".

I encara al voltant d'aquestes noves cançons, Ricard Ros comenta: "De la terra és també un oda a la pagesia perquè en soc fill i net, i perquè encara treballo la terra i li dono vida. Els nostres avis van ser el últims de la família que s'hi van poder guanyar la vida plenament i aquest ofici en perill d'extinció forma part de com he crescut i viscut, forma part de mi i de la meva infantesa, i de mi i del meu present".

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]