Actualitzat el 08/05/2023

L'Escola Folk del Pirineu impulsa un nou cicle de quatre concerts singulars

Es farà del 13 de maig al 9 de juliol

En paral·lel a la seva tasca docent, l'Escola Folk del Pirineu ha impulsat la primera edició d'un cicle de concerts a diverses poblacions del seu marc geogràfic, l'Alt Urgell. Hi actuaran Ribagorça Canta, François Dumeaux, La Gravetat de Coulomb i Clavellina d'Aire.
Jordi Macaya i Cati Plana, els dos integrants de La Clavellina d'Aire, que tancaran el cicle.

La proposta d’aquest cicle és oferir una experiència musical, però també gastronòmica, amb concerts de petit format fàcils d’encabir en espais ben singulars i no massa grans. Per aquesta edició, s’han programat quatre concerts de franc durant els mesos de maig, juny i juliol; concerts que aniran acompanyats d’una experiència gastronòmica amb un tast de formatges L’Abadessa i de cerveses El Gall Negre.

El primer concert anirà a càrrec de Ribagorça Canta el dissabte 13 de maig a les 20 h a l’Església de Santa Coloma d’Arsèguel. Jesús Díez i Sergi Llena presenten una revisió de tonades ribagorçanes en aquest projecte que reuneix cançons en aragonès, català i castellà, i que segueix la tradició de cantar amb la gaita. Cançons per ballar, per infants, romanços…els seus usos i costums, i les petites històries que les fan especials generen un espai de complicitats per entendre millor la Ribagorça i la seva gent.

El segon concert serà amb François Dumeaux el divendres 2 de juny a les 20 h a l’Església de Calbinyà. Per als més aventurers, hi poden pujar amb una caminada naturalista de la Seu d’Urgell a Calbinyà amb Jordi Dalmau, que arrencarà a les 18 h de la plaça de les Monges de la Seu d’Urgell, i tornar sota la llum de la lluna plena. Pensat com un viatge, Dumeaux presenta Rencontorns, recital que convida a un somni desvetllat, una música errant. La seva música prové de les tradicions populars cantades en francès i occità, amb violí i tamborí de cordes, que passa pels repertoris dels llocs on viu o visita sovint: Alt Agenés, Carcí, Roergue i —per un lleuger exotisme— Gascunya, Alvèrnia i el Llemosí. Una música que prové de cants i melodies per ballar, de sobretaula, de treball, de noces o de revolta.

El dissabte 3 de juny, coincidint amb el cap de setmana de la Festa Folk dels alumnes del projecte Folk a l’Escola, es gaudirà d’un ball vermut amb La Gravetat de Coulomb a les 12.30 h al Parc d’Arsèguel. E pur si balla (Seeg, 2021), el primer disc del trio, vol recollir i reivindicar els gèneres de ball més comuns a la plaça i a l’envelat i fer-los un homenatge sense por d’incorporar noves sonoritats, textures o harmonies que hi permetin empatitzar en ple segle XXI.

El cicle es tancarà el diumenge 9 de juliol a les 19 h a l’Església del Boscalt, a Ansovell, amb Clavellina d’Aire. L'acordionista Cati Plana i el violista Jordi Maria Macaya hi presentaran el disc Músiques per emportar a una illa deserta (Segell Microscopi, 2023). Després de compartir molts escenaris ben diversos, el duet ha trobat els punts de contacte dels seus respectius repertoris i han elaborat una proposta de caire cambrístic, que presenten sota el nom de Clavellina d'Aire. En aquest projecte cordes i acordions es realimenten amb l'objectiu d'assolir un equipatge ideal per a una eventual situació d'extrema solitud. De dalt del Pirineu neix un anhel musical personal i artístic de concòrdia entre els dos membres d'aquest duet. Músiques tant originals com assaonades, que parteixen d'una selecció poc comuna i de resultats estranys.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]