Míriam Encinas, Rusó Sala, Terra de Trobadors, Castelló d | Actualitzat el 29/08/2023

Míriam Encinas i Rusó Sala obren el Terra de Trobadors

El festival també evocarà l'enderroc del castell comtal de Castelló d'Empúries

El festival Terra de Trobadors oferirà més de 200 activitats a Castelló d'Empúries entre el 8 i el 10 de setembre. L'enderroc del castell comtal, el 1332, és el leitmotiv de l'edició d'enguany, que inclou espectacles de carrer, mercat, tavernes i concerts com l'inaugural, amb Rusó Sala i Míriam Encinas.
Míriam Encinas i Rusó Sala 

Mi kerida Sefarad és el nom del recital que presentaran Rusó Sala (veu, guitarra, tambor de corda i percussió) i Míriam Encinas (dilruba, viola medieval, flautes i percussió) a la capella del Convent de Santa Clara (dissabte 2 de setembre, 19.30 h, entrada lliure i gratuïta), com a preàmbul del festival Terra de Trobadors. Les dues artistes, que han pouat en les músiques mediterrànies a través de diversos projectes, comparteixen i recreen aquí el repertori de les comunitats jueves expulsades de la península Ibèrica a finals del segle XV i arrelades a diverses ciutats i racons del Mediterrani des d'aleshores. En l'apartat musical, Terra de Trobadors també inclourà les actuacions de diversos grups que s'acosten als repertoris medievals i mediterranis des de diferents perspectives: Kabayla Zingary, Les Compagnons du Gras Jambon, Caranzalem i Locus Desperatus.

L'infant Pere i els paraires
Enguany, l’esdeveniment cultural i popular tindrà com a temàtica l’enderroc del castell comtal de Castelló d’Empúries (1332) i els aspectes relacionats amb la demolició de la fortalesa. La temàtica està fonamentada en un nou estudi encarregat per l’Ajuntament de Castelló d’Empúries a l’historiador Elvis Mallorquí, que ha fet una àmplia recerca en documents medievals sobre aquest fet històric de la vila comtal. Gràcies a la investigació s’ha pogut saber que l’infant Pere va enderrocar el castell i va reparcel·lar els terrenys per vendre’ls a paraires principalment de Castelló d’Empúries i d’altres localitats gironines. Concretament, es van concedir 32 solars d’uns 4,8 m d’ample per 6,4 de llarg a diversos mercaders que compraven la llana bruta, la feien netejar, la donaven a filar i a teixir, la feien tenyir i la venien. L’estudi conclou que l'enderroc del castell comtal simbolitza un canvi d’època. Fins aquell moment, la dinastia comtal fonamentava el seu poder en les relacions feudals amb els seus vassalls, la majoria cavallers que vivien a la mateixa vila de Castelló i que els servien tant a la batalla com a l’hora de recaptar les rendes dels senyors. A partir d’aquell moment, l’infant Pere s’associa amb el grup més dinàmic de la vila castellonina, el dels paraires, que accepten fer-li nombroses donacions a canvi de franqueses i privilegis.

L’estudi serà presentat divendres dia 8 de setembre, a la tarda, durant la inauguració del cicle de conferències Miquel Pujol Canelles, organitzat pel Centre d’Estudis Trobadorescos de l’Ajuntament i l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la UdG. A més, s’editarà i es publicarà un llibre amb l’estudi elaborat que es podrà adquirir durant els dies del festival als diversos punts d'informació i a les oficines de turisme.

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]