Jordi Martí Fabra | Actualitzat el 19/09/2023

Un ball que ve i que se'n va...

Estrenem "Vestits de flors", avançament del nou disc de La Gravetat de Coulomb

El so de les sirenes o dels cotxes quan passen i se'n van generen el que es coneix com efecte Doppler. I així, L'efecfe Doppler (Segell Microscopi, 2023), es titula el segon disc de La Gravetat de Coulomb. Abans que el presentin a la Fira Mediterrània, n'estrenem el primer senzill, la bolangera "Vestits de flors". 
La Gravetat de Coulomb Foto: Clara Ballesta



"Vestits de flors" és una bolangera que ha escrit el flabiolaire del grup, Pau Benítez, i que ha seguit el mètode habitual de treball del grup, segons explica ell mateix: "Jo aporto la melodia principal, i després en Manu Sabaté (clarinet baix) i Blai Casals (acordió, acordió midi i percussions) ho vesteixen i poleixen amb els arranjaments, l'harrmonia, etc". La peça és una bona mostra d'aquest so genuí, orgànic i sofisticat alhora, que han anat perfilant amb el trio –flabiol, clarinet baix, acordió i efectes amb pedals–. Respecte a això, el flabiolaire recorda que ja havia tocat amb una formació històrica del folk, La Portàtil FM, amb un format d'acordió, flabiol i bombardí. "I ara, treballant amb dos monstres musicals, com són en Manu i en Blai, se'm continua obrint un món molt més gros per a l'instrument", afegeix.  

"Vestits de flors" amaga també al mig una referència entranyable a la tradició flabiolaire de Mataró –una tradició amb més de 300 anys d'història documentada–, perquè Dani Àlvarez hi interpreta la melodia d'en "Patufet" tal com la feia l'històric Quirze Perich (1896-1985). En Perich va ser mestre d'Els Garrofers, que al seu torn van ser mestres de Dani Àlvarez, que al seu torn ha estat mestre de Pau Benítez.

El vaivé dels balls de gitanes
Després de recrear diversos balls d'arrel tradicional dels Països Catalans al seu primer disc, E Pur Si Balla (Seed Music, 2021), en aquest segon àlbum el grup s'ha enfocat a un àmbit més concret, els gèneres característics dels balls de gitanes a la zona del Vallès i el Maresme: galops, espolsadors, bolangeres, jotes... Això sí, amb una perspectiva oberta i gens restrictiva, ja que en alguna de les noves peces s'hi poden escoltar també, per exemple, referències a la música quebequesa.

I el títol? Doncs segueix la línia de lleis i cites relacionades amb la física que caracteritza els títols del grup –i sobre la qual sospitem que hi té molt a veure l'acordionista, que és també científic–. L'efecte Doppler és el canvi de freqüència aparent d'una ona produït pel moviment relatiu de la font respecte al seu receptor. O sigui, l'efecte que fan per exemple les sirenes quan s'acosten i se'n van, o els sorolls dels cotxes que corren a tota velocitat... "És un fenomen que té moltes aplicacions –explica Pau Benítez–, nosaltres buscàvem un element que impliqués moviment, i ens serveix per descriure una mica el que és el ball de gitanes, que arriba a la plaça, es representa i se'n va".

La Gravetat de Coulomb presentarà L'efecte Doppler el proper dissabte 7 d'octubre a la Fira Mediterrània de Manresa (taverna Cervesa Guineu, 20 h). 

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]