Actualitzat el 02/11/2023

Un so dolç i bosquívol

Arbúcies acull la 39a Festa del Flabiol el 4 i el 5 de novembre

Instrument tradicionalment lligat als oficis del bosc i a músics sense solfa que feien xalar amb tota mena de repertoris, el flabiol té cada tardor a Arbúcies un punt de reunió obligat, amb col·loquis, concerts, actuacions conjuntes, cercaviles... La 39a edició tindrà lloc els propers 4 i 5 de novembre.
Festa del Flabiol 2022 Foto: Marta Rubio - Ajuntament d'Arbúcies

Cada tardor, Arbúcies esdevé durant un cap de setmana terreny abonat per a la pràctica i al reflexió al voltant del flabiol. Enguany, la 39a edició arrencarà amb els XXIV Col·loquis del Flabiol, que es faran el dissabte 4 de novembre a la tarda al Museu Etnològic del Montseny. Nil Rider dissertarà sobre "Lo tamborinayre, un testimoni clau per entendre la música d'arrel"; Gerard Verdaguer, Teresa Soler i Rafel Mitjans sobre "Els Reig de Torelló, torners músics i músics torners"; Rafel Mitjans i Teresa Soler presentaran el llibre Els flabiolaires de la tradició oral en el segle XX, mentre que Àlex Rebordosa i Caterina Manyà, els All Foll, comentaran la seva experiència ajuntant el flabiol i el tamborí amb l'acordió diatònic. A continuació, la plaça de la Vila acollirà l'audició de sardanes obligades de flabiol, amb la Cobla Lluïsos de Taradell, i concert-ball amb els mateixos All Foll, per donar pas al sopar de músics i la sessió de flabiols al bar de la Nova Llar de Jubilats.

Diumenge 5 de novembre, el centre del poble s'animarà al llarg del matí amb la mostra de lutiers, les sessions de flabiols a la vila, la tocada conjunta a la plaça de la Vila, que enguany el que tots els participants tocaran, serà "L'últim compte enrere", a més de cercavila i plantada de gegants amb els Bastoners de Mataró, el Capgròs d'en Quirze Perich i els Gegants d'Arbúcies, mostra de balls, roda de flabiols...  I a la tarda, al teatre de Cal Xic, la festa es culminarà amb el Gran Concert de Flabiols, a càrrec de totes les formacions i flabiolaires participants.

Repertori d'emeregència per a flabiolaires
A més, els flabiolaires Jordi Puig, Pau Benítez i Jordi Quintana acaben de publicar Repertori d'emergència per a flabiolaires, una proposta de repertori comú, a partir d'una tria que espigola en diverses tradicions i ambients flabiolaires històrics, amb una trentena de melodies comentades i presentades en dues transposicions: fa i do.

Festa del Flabiol 2022 Foto: Marta Rubio - Ajuntament d'Arbúcies

Navega per les etiquetes

ArbúciesFesta del Flabiol

FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.
Amb el suport de:
IMUSIC.CAT és el projecte de webs musicals del Grup Enderrock.
GRUP ENDERROCK EDICIONS S.L.
c. Mallorca, 221, sobreàtic · 08008 Barcelona · Tel. (+34) 93 237 08 05 · [email protected]