El 18 d'octubre presentarà 'Ultramar' a Palma, acompanyada dels músics cubans amb qui va enregistrar el disc

Maria del Mar Bonet celebra 50 anys als escenaris

L'artista mallorquina comença una gira de concerts de presentació del seu darrer àlbum, 'Ultramar' (Picap, 2017); una gira amb la qual commemora els seus 50 anys als escenaris. El divendres 13 d'octubre serà al Liceu i el dia 18 al Teatre Principal de Palma, molt ben acompanyada dels músics amb qui va enregistrar aquest àlbum a l'Havana.
Text: Pere Bestard. Fotos: Juan Miguel Morales
"Des del primer moment vaig saber que per celebrar els 50 anys als escenaris no volia fer un disc recopilatori o que revisités la meva obra de manera convencional", explica Bonet. El resultat d'aquesta efemèride ha estat Ultramar (Picap, 2017): "És la porta d’entrada a una nova cultura, a un nou llenguatge, la música cubana. Ha estat un nou començament, un gran aprenentatge. Al llarg de la meva carrera he tengut la sort de poder establir diàlegs musicals amb múltiples músics, de diferentes procedències. Per mi la música és un idioma universal".

Amb molt d’esforç s’ha aconseguit que tots els músics que van formar part de la gravació fossin presents en aquesta gira d'aniversari i presentació. Hi ha hagut moltes dificultats, incloent-hi l’huracà Irma, que ha assolat el país i que ha retardat l’arribada dels visats. Jose María Vitier, un dels músics més importants per entendre l’escena musical cubana dels darrers 30 anys, explica: "Sento emoció i agraïment de poder compartir escenari amb una artista de la talla de Maria del Mar Bonet. La seva energia romàntica, invencible, utòpica i a la vegada arrelada a la realitat ens ha fet descobrir un món d’afinitats entre el Mediterrani i el Carib, que en un primer moment era intuïda i que ha esdevingut una familiaritat real. Tots junt hem creat una cosa molt nova però que, a la vegada, se sap antiga".

Bonet va descobrir la música del camp de Cuba ja fa uns quants anys: "D’entrada vaig pensar que tenia molt a veure amb les sonoritats del camp mallorquí, amb les seves harmonies. D'altra banda, amb aquest projecte volia que els músics entrassin de totes totes en els meus textos o les meves cançons, amb un component d’improvisació molt gran, tot fent nous arranjaments. Hi han participat amb una creativitat i genersoitat molt grans".Les dates de presentació d'aquest disc seran aquest divendres 13 d’octubre al Liceu de Barcelona, el diumenge dia 15 al Teatro Fernando Fernán Gómez de Madrid i el dimecres 18 al Teatre Principal de Palma, i el proper 10 de febrer es durà a terme la presentació a l’Havana.

L'1-O per a Bonet
Sobre el repertori del concert, els darrers esdeveniments viscuts a Catalunya faran que hi pugui haver variacions: "El diumenge 1 d'octubre em va semblar com si res no hagués canviat en aquests 50 anys. No pensava que el camí emprès per la societat catalana fos un camí de flors i violies, però no esperava aquesta brutalitat i violència per part de la policia del Gonvern espanyol. Els polítics han d’expressar la voluntat del poble, que és prou madur per fer les seves demandes. Unes demandes que no han estat escoltades. La llibertat d’expressió és un dret universal i s’hauria de poder reflectir en una votació paciífica i democràtica a les urnes. Presentem un disc lluminós, però no podem obviar els esdeveniments actuals, per això hem afegit alguna peça al repertori del Liceu, i ho farem també en els propers concerts".