Els dies 26 i 27 de juny arriba la segona edició del festival
a Sant Joan de les Abadesses

Clòwnia, una altra música és possible

La capital de les utopies té un nom: Clòwnia. L'any passat Txarango i Èxits Management van impulsar un festival on tot és possible, un "campament com a acte de rebel·lia" i també com a "reivindicació del somni". Després de l'èxit de la primera edició, celebrada el maig del 2014, enguany es repetirà l'experiència però canvia de dates i passa a formar part de les cites estivals, els dies 26 i 27 de juny. Amb el cartell d'entrades exhaurides, Sant Joan de les Abadesses reunirà música amb valors, artistes de circ i un públic entregat. A EDR ens preparem per a la  cita i t'expliquem cinc elements clau del Clòwnia per no perdre't ni un detall del festival. 
Text: Sandra Tello. Fotos: Xavier Mercadé
Txarango, els amfitrions
La banda del Ripollès toca totes les tecles del festival, des de l'organització fins a formar part del cartell. Aquest 2015 han actuat arreu del món i s'han reservat algunes dates al Principat, i és clar que una havia de ser al Clòwnia. Hi actuaran la segona nit, amb un concert que serà el tret de sortida a la seva gira estiuenca i que culminarà al novembre amb un espectacle molt especial amb Chucho Valdés en el marc del 47è Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona. 



Els convidats 
Txarango cuiden el festival fins a l'últim detall, i prop d'una vintena d'artistes formaran la família de la segona edició. L'any passat La Pegatina no hi van poder assistir per problemes d'agenda, però enguany no es perdran la cita prepirinenca, i a més, amb nou disc sota el braç, Revulsiu (Dro Music). Des del País Valencià Zoo i Aspencat faran parada a Sant Joan de les Abadesses i Gertrudis aprofitaran per celebrar quinze anys de rumba. 

L'aposta internacional del Clòwnia aproparà formacions de qualitat i que mantenen vincles amb els amfitrions. Des d'Occitània arriba Babylon Circus, una de les bandes cabdals del mestissatge francès, l'imaginari de la qual també s'emmarca en el circ com a concepte i esperit. Una de les descobertes seran els suecs Hoffmaestro, dotze músics que van començar a tocar al carrer una fusió de ska i punk. La tríada estrangera culmina amb el sound system dels japonesos Caribbean Dandy, músiques ballables amb sessions i mescles de cúmbia, rock llatí i reggae. 



Pallasos en Rebeldía, els protagonistes
El valor social del Clòwnia és un dels pilars del seu ideari. Cultura i compromís, una part dels ingressos que recullen es destinen a projectes de circ solidaris. La complicitat i sintonia d'aquesta edició anirà dedicada a Pallasos en Rebeldía, un col·lectiu artístic i solidari que va néixer a partir del Festival Internacional de Clown de Galícia, el Festiclown. Actualment estan preparant la tercera edició del Festiclown a Palestina, el primer festival de circ del món àrab, on Txarango també participaran. 

Més enllà de la música

Què seria de la capital de la utopia sense acròbates, malabaristes, pallassos i mags? A banda de la música com a "arma de diversió i construcció massiva", tal com la defineixen Txarango a la benvinguda del festival, les arts escèniques del clown són l'altre plat fort de la programació. El gran bufó Leo Bassi repassarà les provocacions més divertides de la seva carrera, i també s'hi podrà veure l'argentí Catástrofer, el duet de la companyia En Diciembre, els acròbates Cia Vol de Ment, o el paisatge d'atraccions que instal·laran Antigua i Barbuda. I per a tothom que es vulgui aventurar en alguna de les disciplines, l'Associació de Circ del Ripollès oferirà tallers per a totes les edats. 



L'indret

El Clòwnia és un dels pocs festivals que tenen lloc al Prepirineu, un indret únic ple d'història i màgia. Així doncs, el festival és una excusa per descobrir la zona. El municipi de Sant Joan de les Abadesses està situat a la comarca del Ripollès, considerat el bressol de Catalunya, tenint en compte la seva importància a la Catalunya medieval. Un dels trets més distintius i de postal de la vila és el Pont Vell, una arcada esvelta que travessa el riu Ter. En uns cinc minuts a peu passejant pel poble s'arriba al monestir, fundat pel Comte Guifré el Pelós l’any 878. 

Si teniu ganes de caminar o fer una excursió, a peu o en bicicleta, podeu resseguir la Ruta del Ferro i del Carbó que uneix Ripoll i Olot, i passa per Sant Joan de les Abadesses. Ara que el festival se celebra al juny, i fa més bon temps que al maig (quan es va celebrar l'any passat), podeu fer una remullada al gorg de Malatosca, un dels secrets més ben guardats de la vila. Si amb un no en teniu prou, a Campdevànol hi ha un itinerani que uneix set gorgs.