El cantautor celebra 20 anys de trajectòria amb el projecte 'Vers l'infinit'

Els nous horitzons
de Feliu Ventura

Prop de 300 micromecenes han fet realitat el nou disc del cantautor Feliu Ventura, Vers l'infinit: 20 anys de directe (Propaganda pel Fet!, 2014), un LP de vinil de tirada molt limitada que serà per als verkamistes que hagin apostat pel projecte. Aquesta és només una de les potes de l'ambiciós projecte del xativenc per celebrar el seu vintè aniversari, que abarca un àlbum en directe, les càpsules audiovisuals Codis en ruta, una gira de concerts a cegues i un nou disc digital al febrer. A EDR presentem en exclusiva el vídeo d'una nova versió de la seva cançó "Adéu".
text: Elisenda soriguera. Fotos: Guillem lafoz / Gemma Boada
Feliu Ventura celebra dues dècades de trajectòria amb un projecte que en són molts, però que tenen un fil comú: "Vers l'infinit és una divisa que vaig extreure del poeta Joan Salvat-Papasseit i que encara em serveix: 'Lluita per belles gestes i accions: eterna espiral vers l'infinit'. Aquest 'vers' també pot ser una unitat de la forma poètica, i el plural de 'veritable'. Crec que el que tots fem és buscar nous horitzons més enllà dels ja abastats, i així vers l'infinit". 
Tot estirant aquest fil van anar sorgint totes les potes d'una gran celebració: "Un dia em vaig adonar que ja feia uns quants dies que cantava en públic –i això és gràcies al públic més que a qui canta– i vaig decidir que si un grapat de gent volia ho celebraríem junts. Amb el micromecenatge hem sabut que sí que hi havia molta gent disposada a participar-hi".


20 anys en directe
Aquest directe s'ha enregistrat entre Ripoll, Xàtiva, Benimaclet i les Borges Blanques, uns paratges que el cantautor ha escollit per motius sentimentals concrets: "Els he triat perquè han significat diferents cites de molta felicitat durant tots aquests anys. M'hauria agradat gravar vint concerts, però hauria estat per sobre de les nostres possibilitats i això la Troica no ens ho permet", ironitza el músic. Les cançons de Ventura han anat creixent d'ençà dels primers enregistraments: "És veritat que de vegades els discos són un gran assaig enregistrat, i també és veritat que de vegades són un autèntic laboratori on pots investigar amb més intimitat". En aquest nou àlbum en directe hi ha cançons que s'han fet grans, com "El que diuen els arbres". Els criteris que ha prioritzat per elegir els temes han estat emocionals, però també pensats per desenvolupar un guió del que han estat aquests vint anys.

Codis en ruta
Seguint amb Vers l'infinit, Feliu Ventura presentarà també quatre capítols audiovisuals titulats Codis en ruta amb cançons i la seva paraula. Són petits documentals elaborats d'entrada per als micromecenes però que ben aviat estaran en obert per a tots els seguidors: "Suposo que m'he adonat que tinc pocs registres en vídeo d'aquests vint anys. La meva economia no m'ha permès dur incrustada una càmera a l'equip. I volia explicar-me, ja que no ho he pogut fer a Canal 9". No és l'única aproximació audiovisual que ha fet el cantautor xativenc: també ha realitzat el documental La memòria de la música. Ventura se sent còmode amb el llenguatge audiovisual: "M'encanta, i m'agrada més quan no he de parlar de mi. Voldria poder fer 'La memòria de la música II' conversant amb gent del país sobre la censura a l'art en la Dictadura fins a la Transició. Estic obert a propostes!".

Concerts a cegues
Una altra de les recompenses per als mecenes han estat els concerts a cegues, que ara continuarà portant de gira acompanyat de Borja Penalba: "Us puc assegurar que des de l'escenari és una passada, i els voluntaris i el públic ens conten coses molt bones, fins i tot gent que no m'havia escoltat abans. El públic em parla d'una relació nova amb el que sent".
 
Referents
Presentem per als lectors d'EDR una nova versió de la cançó "Adéu", que formarà part del nou disc Referents, que Feliu Ventura publicarà a final de febrer. És un enregistrament realitzat en directe per al programa Club de So, de Canal 9.



El seu nou àlbum, Referents (que s'editarà només en fornat digital), és fruit d'una campanya de micromecenatge: "Vaig haver de decidir què fèiem si superàvem la primera fita ecònomica del projecte dels 20 anys. El disc serà un homenatge musical i poètic als meus referents, una oportunitat per escoltar-me cantant cançons d'altres. Hi haurà revisitacions i fotografies musicals d'alguns moments d'aquests vint anys". En aquest sentit, comenta: "A la cançó 'Adéu', per exemple, donem una major importància al piano que no havia tingut al disc Música i lletra (Propaganda pel Fet!, 2011), és una interpretació més macerada i madura".
Així acabarà una etapa de celebració, però també se n'engega una altra: "Referents inclourà una cançó nova, un punt de partida, una baula per continuar la cadena. Vaig fent fins la primavera, i llavors reorganitzarem l'exèrcit i prendrem posicions".