Els llibres de música i escrits per músics també protagonitzen la diada

La literatura musical de Sant Jordi

Sant Jordi sempre és especial i, sobretot, musical. El més habitual és gaudir de la diada i passejar per la rambla de qualsevol indret del país a la recerca de roses i llibres. Enguany no només autors de renom com Sergi Pàmies o Ramon Gener (del programa televisiu Òpera en texans) han triat títols musicals com 'Cançons d'amor i de pluja' i 'Si Beethoven pogués escoltar-me', també hi ha força músics que presenten novetats, com Lídia Pujol, Xavi Sarrià (Obrint Pas), Adrià Puntí o Dolo Beltrán (Pastora), que també s'acosten d'una manera o altra al món literari.
Text: Helena Morén Alegret
De poetes musicats a cròniques posthardcore
Dos músics valencians passaran la diada de Sant Jordi signant llibres. D'una banda, el cantant i compositor Xavi Sarrià (Obrint Pas), que s'estrena amb la seva primera novel·la, Totes les cançons parlen de tu (Sembra Llibres), i de l'altra, el guitarrista Borja Penalba, que presenta el llibre-disc Estellés, de mà en mà, una nova i original antologia escrita per Francesc Anyó al voltant de l’obra d’un dels poetes més destacats de la literatura catalana, Vicent Andrés Estellés. I Estellés també serà protagonista del llibre-disc Plantar cara a la vida, obra dels músics Marc Egea & Marquet.

Per Sant Jordi hi haurà obres novíssimes –fins i tot per a novícies–, com la que Lídia Pujol mostra amb el seu darrer disc Mariam Matrem (Krik Music, 2014), que es ven acompanyat del llibre La cualidad humana, de la mística italiana Àngela Volpini i amb pròleg de Teresa Forcades [Lídia Pujol i Teresa Forcades van ser entrevistades a l'Enderrock 218]. Altres novetats són el llibre+DVD Incompletament Puntí d'Adrià Puntí o el llibre del barceloní Rafa Pons, A cuento de nada, recull de relats que es poden fins i tot escoltar a Youtube recitats per l'autor.

Es podrà triar entre llibres musicals d'estils ben diversos, com ara l'underground de La distorsión inteligente de Marcos Gendre, que documenta la història del posthardcore i inclou entrevistes a membres de Nisei, Margarita, No More Lies i Half Foot Outside. I cal destacar també Memorias sónicas (Contra, 2014), coordinat per Ramon Rodríguez (The New Raemon), on han escrit 24 relats, juntament amb Rodríguez, músics de Manos de Topo, Els Surfing Sirles, Za!, Me And The Bees, Doble Pletina, Eric Fuentes i Maria Rodés.

Àlbums il·lustrats
Actualment hi ha certa moda pels àlbums il·lustrats, amb noms clàssics com el de Moderna de Pueblo, que estrena Cooltureta, editada per Lumen, o el de Juanjo Sáez, l'últim títol del qual és CRISIS (de ansiedad), publicat per Reservoir Books. Però qui debuta en aquest format, a tot color i cartoné, és la cantant de Pastora, Dolo Beltrán, autora dels textos i les il·lustracions de Pequeños desastres y otras alegrías (Principal de los Libros, 2014). Beltran respon a la pregunta “En què pensen les dones?”, i li surten respostes plenes d'humor i d'idees originals fins al final. N'hi ha una d’específica de dona cantant, com a avís per a navegants, on afirma: “Us juro que el tamany del micro no importa".

Des d'Olot, s'ha engegat un projecte de la Fàbrica del Riu Edicions en coedició amb BankRobber per erupcionar amb un llibre-objecte molt mascle: Pèls al ninot. 18 cançons per a majors de 18 anys. Cinc il·lustradors –Clara Gispert, Cisco KSL, José Antonio Soria, Adrià Ferrer 'El Marqués' i Leonard Beard– interpreten cançons eròtiques i pujades de to d'artistes com Isaac Ulam & Jose Domingo, Sanjosex, Roger Mas, Arthur Caravan, Guillamino, El Petit de Cal Eril, Tom Hagan, Sanjays, Els Surfing Sirles, Senior i el Cor Brutal, Very Pomelo, Guillamino + Pedrals, Macho, Mazoni, Espaldamaceta i Le Petit Ramon. Els textos corren a càrrec de Guillem Vidal i Guillem Serra.

Postals de cançons
La il·lustradora palamosina Marta Bellvehí, autora de les il·lustracions musicals de la revista Enderrock, ha preparat una selecció de postals amb algunes de les il·lustracions de "Cançons en català" publicades a la revista. Les postals van en un sobre especial per Sant Jordi i es podran aconseguir a diferents botigues del barri de Gràcia, com Colorín Colorado, Sho Bcn o Verdejade. També es poden fer encàrrecs contactant directament amb la il·lustradora.

Finalment, tanquem la tria de recomanacions amb el fotògraf i il·lustrador Colin Bertholet, impulsor del llibre Ventanas con palabras, a benefici del Banc dels Aliments, que aplega escriptors, músics i fotògrafs, com Maruja Torres, Santiago Auserón, El Puchero del Hortelano o Antonio Arias; Carlos Zanón, que signa el poemari Rock'n'roll (66rpm Edicions), o grans estrelles del pop protagonistes de títols com Tejiendo sueños (Lumen), de Patti Smith, o Cómo funciona la música (Mondadori), de David Byrne.