La cita tindrà lloc al maig a Terrassa i està impulsada pel raper Lildami

Tots els detalls de Maleducats, el primer festival de música urbana de Catalunya

El raper terrassenc conegut com a Lildami impulsa enguany el primer festival de música urbana en terres catalanes, Maleducats. La cita, que tindrà lloc el 9 de maig a la ciutat natal de l'artista, neix de la voluntat de crear un espai on desenvolupar i consolidar la música urbana feta a Catalunya. 
Text: Redacció. Fotos: Xavier Mercadé
Quan Lildami va començar a difondre les seves rimes dalt dels escenaris va comprovar que a casa nostra hi mancava un espai de música urbana que en altres llocs, com Estats Units, no parava de créixer. A poc a poc, per això, i per influència del creixent cercle espanyol, la música urbana catalana ha anat conquerint cada vegada més territori. Amb aquesta idea en ment i amb la voluntat de consolidar i donar suport a altres artistes, Lildami i el seu equip han creat Maleducats: "És important que els grups que som a l'escena ens ajudem els uns als altres", explica el músic.

La programació
El cartell del festival compta amb artistes nacionals, com la PAWN Gang, Lil Russia31 FAM o Tremenda Jauría, i amb alguns d'internacionals, com l'argentí Wos, que Lildami confessa que és una de les actuacions que més ganes té de veure juntament amb Fran Laoren. Per altra banda, hi apareixen noms de renom en el món del freestyle com Trueno o Ecko. També hi haurà les actuacions de Sara Socas, Rizha, Moonkey, Kyotto, Juici Bae, Emanero, Esbabyface, Space Surimi, o noms nascuts a casa nostra, com Lauren Nine o Flachy Ice Cream

Més enllà de música, s'hi programaran també diverses activitats durant tot el dia amb la intenció de crear una comunitat. "Graffiti Art" serà una de les zones destacables del festival que conviuran amb la programació musical. Hi participaran els artistes Sendys, Nados, Musa 71 i Harry Bones.  



Maleducats però inclusius
El nom que etiqueta el festival té molt de significat al darrere. Per un costat, Lildami recupera el títol d'un dels seus primers hits, "Maleducaos", però amb el sufix "cat", fent referència a Catalunya, com a declaració d'intencions. Per l'altre, ho arrodoneix amb la filosofia que l'acompanya: "Pot despertar reaccions negatives, però per mi és una actitud contra l'establert. Crec que és com se'ns veu dins la música catalana, com els diferents, amb les nostres lletres, les ungles pintades i els cabells tenyits. Som rebels com a actitud davant la societat, però tenint sempre en compte les cures i el respecte cap als altres".

Amb aquesta idea del respecte i les cures, el festival ha assegurat que comptarà amb un punt lila per prevenir i actuar contra les agressions masclistes, així com amb una quota femenina destacada dalt dels escenaris. "Som conscients que en l'escena urbana no hi ha tantes dones, per exemple, com a productores, però com a festival s'ha d'intentar programar al màxim de grups femenins perquè la gent que vingui pugui tenir referents femenins i cada vegada hi hagi més dones a l'escenari", diu el raper. 

La intenció de fer del festival un espai de consciència passa pel filtre del segell GAS (Gènere, Accessibilitat i Sostenibilitat), de l'ajuntament de Terrassa, que s'estrenarà en el mateix festival de música urbana.