'Tòtem' serà el nom del segon disc del trio barceloní

The Mamzelles abandonen Nebraska

Van ser finalistes del Sona 9 2011 i un any més tard van debutar amb 'Que se desnude otra' (DiscMedi, 2012), però tothom les coneix per la seva participació a la incisiva campanya institucional a favor del reciclatge. The Mamzelles són tres bèsties de l'escenari però ara es desvinculen més que mai de la seva faceta com a actrius per defensar el seu vessant musical en el segon disc que acaben d'enllestir, 'Tòtem' (DiscMedi, 2014). Aquest cop han escollit els estudis Blind Records de Barcelona per enregistrar les noves cançons que publicaran al setembre. Aquesta setmana a EDR n'estrenem un tastet previ, la premescla d'un tema titulat "Joventut".
Text: Elisenda Soriguera i Helena Morén. Fotos: Juan Miguel Morales i Xavier Mercadé

"Volíem un títol que fos senzill però que alhora tingués molta força", explica Bàrbara Mestanza en referència a tem (DiscMedi, 2014): "Vam veure que les cançons del disc parlaven molt de l’origen, sobretot el de l’espècie humana, de les dones, i que alhora tenien alguna cosa molt ancestral i mística. El tòtem en general parla de l’essència d’un mateix i de l’origen de les coses. Segons les tribus indígenes nord-americanes cadascú té un tòtem, que és com un guia. Segons si tens tòtem os, gos o àliga ets i funciones d’una manera determinada, i per tenir una vida equilibrada sempre has d’anar a favor del teu tòtem. És un amulet i a la vegada un guia".

Aquest segon disc obre una nova etapa per a The Mamzelles. És una proposta musical que en directe es carrega també de teatralitat. Mantindran les perruques, però canviaran l'accent de Nebraska que fins ara les havia caracteritzat: "Els personatges en directe ja no seran ben bé el mateix, perquè deixarem l’accent de Nebraska, però la perruca la volem mantenir perquè és la nostra marca. Quan penses en Mamzelles, penses en les perruques. Perquè tot allò d’abans encara és molt vàlid. És el mateix, però repensat i reenfocat per ser molt més potent i més directe", explica Paula Malia. Al directe posaran damunt de la palestra aquesta nova remesa de cançons. 

Entre els temes trobem un cant a l'antiedat titulat "Joventut", que podeu sentir a #EDR. No és la versió definitiva, però es tracta d'una premescla que és una bona mostra de com sonarà la versió definitiva. Paula Ribó explica: "De vegades la joventut ofega. Pel fet de ser jove et surten mil obligacions, com el carpe diem de llibertat, que en algun moment pot ser contraproduent, perquè t’obligues a ser eternament jove. La cançó 'Joventut' és un cant a la no joventut: sóc persona, abans que vella, abans que dona i abans que res". I Bàrbara Mestanza hi afegeix: "Pel fet de ser jove has de ser d’una determinada manera i se’t permeten unes determinades coses. Però arriba un punt en què et declares a favor de l’antiedat. Perquè l’edat són experiències, i no tots compartim les mateixes, ni em crec amb el dret ni crec que ningú el tingui de funcionar d’una manera o una altra pel fet de tenir uns anys concrets. És a dir, jo he viscut coses que tu no hauràs viscut i a la inversa. I sí que és veritat que amb l’edat ve la saviesa, però també que un nen de l’Àfrica amb 10 anys, des del meu punt de vista, està més curtit que un nen d’aquí. Per tant, The Mamzelles estem a favor de l’antiedat!".