La final va celebrar-se excepcionalment al Centre Artesà Tradicionàrius

Laura Esparza i Carlos Esteban guanyen el Concurs Sons

Els valencians Laura Esparza i Carlos Esteban són els guanyadors de la XIII edició del Concurs Sons de la Mediterrània, certamen que enguany, de manera excepcional, va celebrar la final al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona, en el marc, això sí, de la Fira Mediterrània
Text: Jordí Martí Fabra i Jordi Novell. Fotos: Carles Rodríguez.
La Fira Mediterrània va arrencar el passat 13 d’octubre, en un format híbrid i descentralitzat. Tot i que dissabte ja es van fer les primeres activitats. Mentre a Manresa es feia l'espectacle d'homenatge a Teresa Rebull, el CAT de Gràcia acollia la final del Concurs Sons, amb públic presencial i que, a més, també per primer cop, es va retransmetre en streaming a través dels canals de la Fira Mediterrània, el Tradicionàrius i el Grup Enderrock.La cantant Laura Esparza i el percussionista i guitarrista Carlos Esteban, reforçats a l’escenari amb la guitarra elèctrica d’Ivan Espí, van seduir el jurat del Concurs Sons amb la seva combinació de cançons d’autoria pròpia amb elements del pop, del folk i de la música ètnica, ritmes trencats i ambientacions electròniques. El repertori del concert va estar format per temes propis, entre els quals s'inclou una adaptació d'un poema del besavi d'Esparza, "Oliva". Esparza va subrallar la il·lusió que els ha fet actuar en un escenari que considera mític com el del Centre Artesà Tradicionàrius.  

 

Els altres dos finalistes també van oferir actuacions d’altíssim nivell. El jove duo Tecum Terra van presentar una proposta basada en veu, percussions, dansa i teatre, que reivindicava el repertori tradicional de la península Ibèrica i clàssics de la cançó d’autor més reivindicativa, com "Què volen aquesta gent" de Maria del Mar Bonet o "Gallo rojo, gallo negro" de Chicho Sánchez Ferlosio.

Per la seva banda, la nova formació Cat Klezmer Trio, que feia tot just el seu primer concert, va desplegar una animadíssima i virtuosa volta per diversos gèneres populars, amb la sardana i el klezmer com a plats forts. Xavi Pendón –clarinet i tenora–, Xavi Torras –guitarra– i Jordi Aldunate –contrabaix– van presentar un fragment del seu espectacle Una volta al món en 80 minuts.

 

El concurs Sons de la Mediterrània està organitzat per la Fira Mediterrània, el Centre Artesà Tradicionàrius i el Grup Enderrock. El premi inclou la gravació d'un disc i actuacions a alguns dels principals esdeveniments de folk del país: el Tradicionàrius, el FIMPT de Vilanova i la Geltrú, el Música a la Vila del Vendrell, el Circuit Folc i la Fira Mediterrània de Manresa. A més, compta amb el suport del programa Mans de Catalunya Ràdio.