També han estat guardonats per votació popular Amulet, Enric Pastor & Co, Joan Miquel Oliver, Maika Makovski, Rudymentary, Solpost i Xanguito

O-Erra i Maria Hein són els grans vencedors dels Premis de la Música Balear

Un any més, el sector musical balear s’ha reunit al Teatre Xesc Forteza per celebrar els IV Premis Enderrock de la Música Balear. Tot i l’estat de la pandèmia, encara no erradicada, i l’obligatorietat de l’ús de la mascareta encara ben present, la gala s’ha pogut celebrar amb certa normalitat, i s’ha pogut seguir en streaming des d’Enderrock.cat i IB
TEXT: Redacció. FOTOS: Tuco Martín
Un any més, el sector musical balear s’ha reunit al Teatre Xesc Forteza per celebrar els IV Premis Enderrock de la Música Balear. Tot i l’estat de la pandèmia, encara no erradicada, i l’obligatorietat de l’ús de la mascareta encara ben present, la gala s’ha pogut celebrar amb certa normalitat, i s’ha pogut seguir en streaming des d’Enderrock.cat i IB3.

La vesprada ha començat a les 20 h amb l’estel·lar actuació del guitarrista i cantautor manacorí Joan Bibiloni, que ha versionat de forma pulcra i cuidada una de les cançons més emblemàtiques de la seva trajectòria: “Joana Lluna”, inclosa al seu disc de debut homònim, que enguany compleix 40 anys -i que ha commemorat amb la publicació de l’àlbum Onze llunes (Blau Produccions, 2021)-. L’ha acompanyat, dalt l’escenari -i també al disc!- la celebrada banda mallorquina Kard’s Piken, de qui també se n’ha celebrat el retorn. 

Tot seguit, els presentadors de la gala, Pep Suasi -que repeteix un any més com a mestre de cerimònies-, i Enka Alonso (La Nena Samsó) -que s’incorpora enguany-, han donat la benvinguda als assistents i a l’artista felanitxera Mar Grimalt, guanyadora del darrer Concurs Sons de la Mediterrània, que ha lliurat els primers guardons de la nit.

El primer guardó que s’ha entregat ha estat el Premi Especial del Jurat, que ha quedat en mans del cantautor manacorí Miquel Serra per l’homenatge al repertori del seu germà a Cançons de Joan Serra (Foehn Records, 2021). La jove artista de Lloret de Vistalegre Maria Jaume ha pujat aleshores dalt l’escenari per recollir el Premi Enderrock de la Música Balear a millor disc revelació atorgat per la crítica per Fins a maig no revisc (Bankrobber, 2020).

 

Una de les grans revelacions del panorama balear aquest any ha estat el quartet mallorquí Alanaire, que ha debutat amb un disc homònim, apadrinat i avalat per músics de la categoria de Joan Miquel Oliver o Dominic Massó. I avui ens han regalat en directe el seu darrer senzill “Reviure”. Després de la seva actuació, l’emblemàtic cantautor menorquí Bep Marquès ha pres el relleu per fer entrega dels següents guardons de la vetllada. El Premi Enderrock de la Música Balear al millor disc de Pop-Rock, segons la crítica, ha estat per Saïm i el seu Fràgil (BCore Disc / Bubota Discos, 2021). El premi a millor disc de cançó d’autor, atorgat també per la crítica, ha estat pel disc homònim del flamant duet que formen la venerada cantautora palmesana Maria del Mar Bonet -que ha emès un missatge en diferit, en no poder assistir a la gala a causa d'un concert- i el guitarrista valencià Borja Penalba, que ha recollit presencialment el guardó.
 
A continuació, Miquel Company, Conseller de Cultura del Govern Balear, ha comparegut sobre l’escenari per reivindicar la importància de la cultura balear i el paper d'Enderrock a l'hora d'impulsar la música local en català. A més, el Conseller també ha lliurat el Premi a Millor Disc de l’Any i Millor Disc de Jazz segons la crítica a Marco Mezquida pel seu treball Talismán (autoeditat, 2020). Posteriorment, Donallop, la parella formada per Joana Pol i Pere Bastard, ha interpretat un tast del seu EP debut Cara a cara (Plas Plas Records, 2021) amb el tema “Tremolor”, portat al directe en una sorprenent i atrevida posada en escena. 

Aquesta IV edició dels Premis Enderrock de la Música Balear ha comptat amb fins a quatre nous guardons. Un d’ells ha estat el Premi a la Personalitat, atorgat per l’Obra Cultural Balear. Precisament, el seu president, Josep de Luis, ha estat l’encarregat de lliurar el guardó a l’activista cultural Miquel Àngel Sancho, reconegut per la seva tasca com a fundador de la botiga de discos Xocolat i del segell discogràfic Blau. Sancho ha reconegut que aquest premi no és únicament seu, sinó que "és per compartir" amb tots els músics que formen i han format part de l'escena musical balear.

Els nervis es van començar a sentir a flor de pell amb els premis de la votació popular, que han recollit 12.858 vots (un 28% més que la passada edició) entre les dues voltes de les votacions. Els primers en atorgar-se han vingut de la mà de la cantant Glòria Franquet. El Premi Enderrock de la Música Balear a millor directe ha anat a parar a mans de la banda de Bunyola Xanguito, mentre que el Premi a millor cançó se l’ha endut l'emergent cantautora felanitxera Maria Hein pel tema “Sa teva presència”. A més, Franquet també ha anunciat el guanyador del millor disc en llengua no catalana, que ha estat atorgat a Maika Makovski i el seu treball MKMK (BMG, 2021). La següent protagonista dalt de l’escenari ha estat la banda guanyadora del Sona9 2020: Reïna ha mostrat a tot el públic del Xesc Forteza el seu pop modern i seductor, amb la delicada veu de Carme Vives i els cristal·lins arpegis de la guitarra de Pere Amer. Ho ha fet interpretant en directe “Dies bons”, que forma part del seu àlbum debut Arts marcials (U98, 2021). 

En acabar l’actuació de Reïna, el tinent de batle de Cultura i Benestar de l’Ajuntament de Palma, Toni Noguera, ha pujat dalt de l’escenari per a lliurar el Premi Enderrock a la Trajectòria a tot un emblema de la música balear com és Tomeu Penya. Amb més de 50 anys de carrera sobre els escenaris, és considerat una de les veus referencials i més estimades de la música en català. Acompanyat del seu particular barret de cowboy i les seves ulleres tintades, Penya ha recollit el guardó mentre brindava la dosi d'humor de la nit amb la seva intervenció conjunta amb el tuitaire Àngel Aguiló.

La gala ha seguit amb l’entrega de més premis de la votació popular i el citat Aguiló, que ha atorgat tres guardons més. El primer d’ells ha estat a Joan Miquel Oliver, que ha rebut el Premi Enderrock a millor disc de música clàssica i contemporània pel disc Aventures de la nota La (Blau, 2021), un disc que ha definit com a “música rara que no fèiem comptes en absolut que agradés a ningú”, tot i que s’ha mostrat especialment agraït d’haver rebut el premi. També ha lliurat el guardó a millor disc de jazz a Enric Pastor & Co per Moments (Audiovisuals de Sarrià, 2021), que ha pujat a l’escenari emocionat afirmant que és “un honor” rebre el guardó, i el premi a millor disc de folk per l’àlbum El món prospera (autoeditat, 2020) de Solpost, que han afegit que el disc “és la nostra contribució a enriquir el patrimoni cultural del nostre poble”. Just després, una nova actuació musical s’ha obert pas amb Jantià, que ha interpretat “Dins sa llum d’un llamp” en clau rockera, una de les cinc cançons del seu primer disc P.A.S (Blau, 2021). 
 
Un cop acabada l’actuació de Jantià, el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, ha reivindicat la felicitat que ens aporta la música, citant a figures històriques com Charles Darwin, Plató o Igor Stravinski. Així mateix ha posat èmfasi en el moment de creació musical excepcionalment prolífic en què es troba les Illes Balears.

El seu discurs, a més, ha quedat entrellaçat amb la presentació del Premi Enderrock d’Honor, que el mateix Gendrau ha entregat a Ramon Farran. Bateria, percussionista i figura de referència que ha tocat amb bona part de les figures històriques del jazz i que també ha deixat un llegat profund amb la fundació de l’Índigo Jazz Club de Palma l’any 1963 i la seva participació en multitud de produccions discogràfiques, com ara l’èxit d’Els Valldemossa “Fiesta”. Farran ha realitzat un emotiu discurs en què ha recordat el suport de la seva família en un moment en què “no era fàcil ser músic”. A més, el músic no només ha pujat dalt de l’escenari per a recollir el guardó, sinó que també s’ha acompanyat de diversos amics i familiars, com la seva filla gran Natàlia Farran o Tomàs Graves, per a interpretar un medley del tot eclèctic que ha repassat alguns dels temes més captivadors de la seva carrera.
 
Els premis de la votació popular començaven a arribar a la seva recta final de la mà de Margalida Mateu. La periodista ha lliurat el premi a millor disc d’autor a Amulet per Un desert de colors (Blau, 2021), qui ha dedicat el premi “a totes les persones que han fet possible aquest disc” i ha reivindicat reconèixer també els dissenyadors, els tècnics d’estudis, els que fan videoclips i a tota la gent que forma part de la indústria”; el millor treball de músiques urbanes a Rudymentari i el seu disc Contracorrent (Guspira Records, 2020), un àlbum del qual ja va oferir un petit tastet en directe la passada edició dels Premis Enderrock de la Música Balear amb ”Ai muare”; i el premi a millor disc de pop-rock a O-Erra per Imaginari (Blau, 2021). 
 
La penúltima actuació de la nit ha estat la de Maria Hein, que ha presentat el seu pop íntim amb el tema homònim del seu disc de debut Continent i contingut (Hidden Track Records, 2021). Justament, l’artista felanitxera ha estat la protagonista del següent premi, i ha pujat de nou a l'escenari per recollir el premi enderrock de la música balear a millor artista revelació per votació popular, recollint el seu segon guardó de la nit, i ha reconegut que “tots els nominats estaven més que preparats per guanyar el mateix premi”. L’últim premi de la nit ha estat el de millor artista, obtingut per part de O-Erra. La gala ha arribat a la seva fi amb l’actuació de Baaldo, que ha interpretat un fragment de “Magaluf” i el tema “La cuca”. Aquest últim tema, escrit pel duet maresmenc de trap The Tyets, ha comptat amb una dinàmica escenografia amb diversos ballarins.
 
L’acte s’ha enregistrat en un programa especial resum de la gala, coproduït pel Grup Enderrock i IB3, que s’emetrà el primer cap de setmana de desembre per la televisió pública de les Illes Balears, i s’han enregistrat clips de cadascuna de les actuacions que seran distribuïdes des de diferents plataformes gràcies al suport de l’Institut Ramon Llull.

Els PREMIS ENDERROCK 2021 – IV PREMIS DE LA MÚSICA BALEAR són una iniciativa del Grup Editorial Enderrock, conjuntament amb l’Obra Cultural Balear, amb el suport de l’Ajuntament de Palma, a través de la Regidoria de Cultura i Benestar Social, i del Govern de les Illes Balears, per part de la Conselleria de Cultura, a més del patrocini d’Estrella Damm, Baleària i l’Institut Ramon Llull.