Llistem els discos més ben valorats del 2021 segons la crítica

Els millors discos de 2021 segons Enderrock (del 26 al 50)

Text: ENDERROCK. Fotos: Arxiu.
50. 


SARA ROY
Amar
(Halley Records)
 
L’exMacedònia es reivindica com a cantautora amb un debut en solitari ple de cançons que abracen el pop melòdic amb un llenguatge directe i universal.


49.


LES MONTSES
Enlaire
(DiscMedi)

Carn de radiofórmules, el grup de Sant Vicenç dels Horts reivindica a Enlaire el pop-rock directe que ja havia mostrat amb l’antic projecte Eivibonny.


48.
 

TXARANGO
El gran ball
(Halley Records)

La banda del Ripollès s’ha volgut acomiadar del públic amb un doble CD que inclou les seves millors cançons cantades amb una trentena de col·laboradors.


47.
 

MONTSE CASTELLÀ
Salicòrnia
(U98 Music)

La cantautora ebrenca ha gravat el seu millor treball, amb amics com Amadeu Casas, Lluís Llach i Gorka Benitez. Versionant amb mèrit Baez a “Rovell i diamants”.


46.
 

EDUARD GENER
Enyoro el teu amor tan dolç
(Casafont Records)

El pianista i cantautor solsoní presenta el tercer disc en solitari, on insisteix amb el seu particular univers deutor del blues, el soul i la música negra.


45.
 

MAIKA MAKOVSKI
MKMK
(BMG)

La multifacètica mallorquina ha facturat un disc cru i directe, en bona part enregistrat a Arizona (EUA), cinc anys després del seu darrer llarga durada.


44.
 

MARCEL I JÚLIA 
En òrbita
(Halley Records)

Marcel Lázara i Júlia Arrey han reforçat el seu nom artístic i han ampliat la banda. El resultat, un nou treball que mira a l’horitzó, més terrenal i reivindicatiu.


43.
 

ARIANA ABECASIS
Adiós, no es para siempre
(Luup Records)

La cantant i pianista urgellenca ha gravat un segon àlbum on reinventa el seu món oníric i personal. Deu cançons cantades en anglès i castellà.


42.
 

ALÉRGICAS AL POLEN
De sobretaula
(Segell Microscopi)

Segon treball del jove sextet de la vila de Gràcia, que reivindica la sobretaula com un espai per a converses, cançons i amistat.


41.
 

FETUS
Sota, cavall i rei
(Bankrobber)

El trio empordanès ha versionat a ritme de punk el cançoner del gran trobador Jaume Arnella. Un retrobament generacional a cop de folk i distorsió.


40.
 

MARIALLUÏSA
La vida és curta però ampla
(Bankrobber)

Els igualadins han pres distància del pop metafísic per gravar en el seu tercer disc una col·lecció de cançons rodones que fan un pas més en la seva identitat.


39.
 

SAÏM
Fràgil
(BCore Disc / Bubota Discos)

El trio de Felanitx i Manacor s’ha consolidat amb el segon àlbum, una col·lecció d’himnes punk-rock amb el suport dels germans Santi i Víctor García.


38.
 

GERMÀ AIRE
Gornal
(Hidden Track Records)

El quartet vigatà s’ha entregat a la producció de Joan Pons (El Petit de Cal Eril) per enregistrar el tercer àlbum, una observació metafísica en clau de pop.


37.
 

TOMÀS DE LOS SANTOS
La rosa als llavis
(Bureo Músiques)

Després de cinc anys de silenci, el cantautor valencià ha musicat el poemari de Salvat-Papasseit, publicat fa gairebé un segle.


36.
 

VIENNA
Tot allò que una vesprada morí amb les bicicletes
(LCM Records)

El duet alacantí de pop-folk ha presentat el seu primer llarga durada, on evidencia els seus vincles amb Manel i Els Jóvens.


35.
 

POWER BURKAS
Naïf, potser
(Bcore Disc)

El tercer disc del quartet vigatà respira punk i immediatesa per totes bandes, empès sobretot per la personal lírica del cantant i baixista Marcel Pujols.


34.
 

ROBA ESTESA
Rosa permanent
(Halley Records)

El sextet tarragoní ha penjat a l’armari la indumentària folk per iniciar un nou tractament
en el seu so, amb la produccció de Joan Borràs i Ferran Casas.


33.
 

REÏNA
Arts marcials
(U98 Music)

Guanyadors del Sona9 2020, el quartet manacorí ha firmat un dels debuts de l’any, produït per Lluís Cabot. Menció especial a la veu de Carme Vives.


32.
 

JOAN COLOMO
Disc trist
(Bcore Disc)

El singular bandautor santceloní canta als mals temps amb total actitud i alegria. Irònic i mordaç, es llueix amb cançons de ràbia urgent i gràcia desmesurada.


31.
 

DAVID ROSELL
Flor blanca
(U98 Music)

El músic manresà ha demostrat que sap fer equip en moltes propostes d’èxit. Però també
és un gran autor i intèrpret, com proven aquestes vuit cançons.
 
30. 


FRANCESC SANS
L'infinit
(Segell Microscopi)
 
Vet aquí un àlbum transcendent. No només per la seva qualitat sinó pel que suposa per al sac de gemecs català. L?autor n'és el vallenc Francesc Sans.


29.


LILDAMI
Viatge en espiral
(Halley Records)

El segon àlbum del terrassenc és conceptual. La vida, l’amor i el desamor mouen i inspiren els temes de Lildami, elaborats amb Sr. Chen i Pau Romero.


28.
 

CESK FREIXAS
Memòria
(U98 Music)

Molt poques vegades un títol ha definit millor el tema d’un disc. El cantautor penedesenc recull referents i documenta lluites passades projectant-les al futur.


27.
 

AIALA
2021: An Earth Oddity
(Kasba Music)

El soul en un sentit més ampli i esponjós defineix el projecte de la cantant barcelonina Aiala. Al seu segon treball perfila la proposta al costat de Chalart58.


26.
 

NIL MOLINER
Un secreto al que gritar
(Warner Music)

Pop entusiasta i vital, d’impacte directe, en el segon treball com a solista del músic de Sant Feliu de Llobregat, que inclou, a més, un senzill en català.