Parlem amb les dues raperes sobre l'amistat que comparteixen i estrenem un fragment de «Three», on col·laboren, i «La clau» d'Elane amb Adala

La germanor entre Santa Salut i Elane

La setmana vinent es publiquen dos llargues durada de dues de les artistes amb més projecció del panorama català de rap. Es tracta de 'Discordia' (Yuukii Records, 2022), de la sabadellenca Santa Salut, i 'Metamorfosis' (Propaganda Pel Fet!, 2022), de la ¡ lleidatana Elane. Cadascuna té el seu propi estil i univers artístic, però juntes comparteixen una germanor que és exemple de la sororitat que hi ha a l’escena
Text: Èlia Gea. Fotos: Arxiu.
Totes dues es van conèixer ara fa cosa de 4 anys, en un mico obert que es feia cada dijous a la Rambla del Raval. “Vaig entrar-hi i, entre els setanta homes que hi havia allà, vaig veure una noia en una cantonada que no coneixia. Se la veia supertímida, però va agafar el micròfon, i quasi parteix l’escenari”, recorda Elane la primera vegada que va sentir cantar Santa Salut. Quan va acabar, s’hi va apropar per proposar-li fer bolos juntes, “i vam anar creixent l’una al costat de l’altra”. Santa Salut també recorda amb afecte aquell primer micro obert, “on vam fer les nostres primeres actuacions”: “Des d’aleshores, som molt amigues”.
 
Ja ha passat quasi un lustre des de llavors, però la seva amistat no ha fet més que enfortir-se. Fins al punt que, en els nous discos que totes dues estan a punt de publicar, l’altra hi és ben present. De fet, pensant en els seus inicis en el rap, i també en el començament de la seva amistat, Elane va escriure “Get High”. D'aquesta manera va acompanyar, la lleidatana, el llançament del clip a xarxes: “Aquest tema el dedico a una persona que porta amb mi des que vam començar amb el rap, dues dones a Barcelona sense res a favor seu, i mira’ns ara. Sempre fortes, Santa Salut, t’estimo”.
 


Per a Discòrdia, Santa Salut va demanar a Elane una col·laboració, al costat també de la rapera Sofia Gabanna. Totes tres canten juntes a “Three”, del qual estrenem un fragment en exclusiva: un tema en què parlen de la germanor que comparteixen i sobre com estan creant una nova escola. “Aspirem a fer que el nostre missatge arribi al màxim de gent possible i que puguem mostrar amb accions que la qualitat musical no entén de gèneres sexuals”, explica Santa Salut.
 
“És una cosa que ens diferencia, a les raperes d’avui dia, dels rapers”, analitza Elane: “nosaltres intentem crear un panorama de germanor. Totes ens donem suport entre totes. Evidentment, hi ha la lluita d’egos que qualsevol raper pot tenir, però sempre des d’una sororitat i suport mutus. Això ens fa molt grans, i estic molt orgullosa de com ho estem portant”.
 

 

CREANT ESCOLA

El fet que surtin noves veus de dones joves que liderin el panorama del rap a Catalunya i creïn, com canta Santa Salut, una nova escola, planteja una escena esperançadora per acabar de desestigmatitzar el rap i permetre que ja no sigui un gènere tan masculinitzat. “Nosaltres segurament no podríem ser on som si alguna dona no s’hagués atrevit prèviament a sortir tot i ser rebutjada”, admet Elane, que recorda que fins fa poc hi havia molt poques dones fent rap en l'àmbit estatal.
 
Ara, afortunadament, sembla que cada vegada hi ha més artistes dones entrant amb força en la música urbana i fent-s'hi un lloc. “Han sortit moltes més artistes que s’atreveixen a rapejar, i no només sobre feminisme. En l’inici del boom totes rapejaven sobre com que els havia costat arribar fins allí. Avui dia, que hi ha més dones raperes, sembla que ja no cal tant, i poden cantar simplement d’elles: tenen el seu flow, les seves lletres i la seva vida, i canten sobre els mateixos temes que ho fan els rapers", reflexiona Elane Ja no ens cal parlar exclusivament sobre que som dones rapejant, perquè n’han sortit moltes i ens podem permetre el luxe: altres ens han cobert les espatlles.”
 

LA CLAU ÉS FER MÚSICA EN FAMÍLIA

La germanor que comparteixen totes dues s’estén, en realitat, a tota una família musical comuna. Així, per exemple, totes dues s’acompanyen dels beats de Daax (Flashy Ice Cream), ja sigui al disc o al directe, així com de les guitarres de Fran Massarelli. També forma part de la família musical el músic barceloní Adala, amb qui Santa Salut va col·laborar fa ja 2 anys (a la celebrada “Bala perdida”), i amb qui Elane col·labora en el nou disc amb “La clau”, que avui estrenem en primícia.



Amb un beat dur i hipnòtic de Jahzzmvn -trencat a moments per l’aparició d’un saxo-, “La clau” parla de l’amor i del fet de sentir-se atrapat, del mateix procés d’escriure com a acte sanador, i de l’obscuritat. “Jo soc molt obscura”, reconeix la cantant: “És molt important posar sentiment a les coses, i jo el trobo en l’obscuritat, en la rudesa i la cruesa.”
 
La col·laboració amb Adala ha nascut de l’amistat, com també ho ha fet la participació de la resta d’artistes amb qui comptarà Elane en el disc. En el cas de l’artista barceloní, per això, no només es tracta d’amistat: “De l'Adala, a més d'amiga, en soc fan”, explica la lleidatana. “Volia un tema en català, i sabia que ell podia donar un temàs. És un noi increïble i un gran artista. La veritat és que va ser maquíssim poder col·laborar amb ell i Jahzzmvn, un productor que també conec fa molts anys, i un artista de cap a peus.”