Repassem el nou disc de la banda maresmenca amb el vocalista Neidos

'Armónico desorden' de Lágrimas de Sangre, cançó per cançó

Tres anys després de 'Vértigo' (Guspira Records, 2019), Lágrimas de Sangre presenta 'Armónico desorden' (Guspira Records, 2022), un cinquè disc en què la formació maresmenca fa un procés de conciliació i introspecció personal condicionat pels dos anys de pandèmia. Acompanyats del raper Neidos, repassem cançó per cançó aquest nou treball
Text: Redacció. Fotos: Marc Estivill.


1. "Pan de lembas"
"La vam compondre quan ja teníem una part del treball escrit. Ens vam adonar que hi havia moltes cançons que tenien un component de conciliació i de retrobament, i ens va venir al cap la idea del 'Pan de lembas' com a cosa que comparteixes amb els teus amics de viatge, els teus amics d'aventures. És una forma de dir-li al públic que ells i nosaltres seguim aquí i que hem creat una intimitat plegats."



2. "Volver"
"Hem passat per períodes d’ansietat i propers a la depressió, i per aquest motiu, a "Volver" intentem donar un missatge d’esperança. Parlem d’aquests temes des de la perspectiva d’explicar de manera pública els camins que hem agafat perquè, si a algú li serveixen, els pugui prendre també."



3. "¿Quién manda?"
"És un tema en què primer va aparèixer la instrumental, que era molt canyera i ens va flipar molt. Vam pensar que estaria bé jugar amb el concepte de "¿Quién manda?", ja que no només mana qui té l'autoritat institucional, sinó que també mana qui arriba a la gent i als seus cors: com quan se'ns remou alguna cosa en escoltar música o quan ens agrada algú. Hem volgut jugar amb aquesta ambivalència i plantejar realment qui mana i qui fa que les coses tinguin sentit."



4. "Canción para ti"
"Podríem dir que és la cançó més íntima de l'àlbum. És una de les primeres cançons que vam fer i que va generar una mica aquesta sensació que explicàvem a "Pan de lembas". En definitiva, és una cançó que fem per a tots aquells que ens segueixen des del primer dia i que hem escrit per a reconèixer-los i agrair-los el suport i la sensació de família que ens han donat."



5. "Bomba de fum"
"És una històrica cançó que se'm va ocórrer a mi un dia de festa a Gràcia fa uns sis o set anys. Fent el burro, va sortir la idea que sempre hi ha una persona que marxa i fa bomba de fum [com a forma d'escapolir-se d'alguna cosa] i vam acabar convertint això en una cançó en clau de broma i bastant còmica. Ara, hem decidit donar-li la volta i l'hem convertit en una cançó festiva. A mi em sembla una cançó molt divertida i graciosa, ja que, durant tots aquests anys, ha anat apareixent en diverses ocasions per motius diferents i em fa molta il·lusió que hagi acabat sent una cançó del disc."



6. "Del chill"
"Es tracta d'una proposta de Microbio per fer una cançó més distesa i perquè hi havia una base que ens agradava. Però, en realitat, no vam decidir arreglar-la fins a l'últim moment perquè no sabíem ben bé com encarar-la. Al final, vam saber abordar-la i és una de les cançons més optimistes i festives, molt motivada pel context de pandèmia."



7. "Huele"
"És la cançó més combativa del disc. Sorgeix de la preocupació que sentim per l'auge del feixisme en l'esfera pública, ja que cada cop els fa menys vergonya deixar-se veure i manifestar-se de forma oberta. Exemples d'això són Vox arribant a les institucions, les manifestacions ultres i feixistes que hem pogut veure darrerament o certs comentaris a través de les xarxes. Cada cop està més normalitzat aquest discurs i ens espanta bastant, i encara més, si mires tot el feixisme visible a la guerra d'Ucraïna. Personalment, jo també ho relaciono amb el 'cunyadisme' en general, que no seria ben bé feixisme, però sí que és una forma de pensament casposa que s'enfronta al punt de vista de les esquerres, perquè es basa en la demagògia, l'engany i l'egocentrisme."

 

8. "La ruina (Skit)"
"És simplement una mena de pausa musical en què posem una historieta que vam sentir a la ràdio i ens va fer gràcia. Actua com un pont per a passar a la següent part de l'àlbum."

 

9. "Auge y caída de tramuntana"
"Curiosament, és una de les primeres cançons que vam acabar. De fet, crec que en aquell llavors no estàvem pensant ni en una idea de disc. Simplement, com que som del Maresme i tenim port i platja, ens va fer gràcia relatar aquest personatge fictici que creix per la zona marítima i acaba traficant amb els malfactors per a ascendir socialment. Amb aquesta història volíem fer una reflexió sobre com de petit tothom t'estima i, a mesura que et vas fent gran, et corromps i ningú vol saber res de tu. La vam voler ambientar en una havanera i qui millor que El Pony Pisador per a fer-ne una."



10. "Perdimos"
"És una cançó que va sorgir amb la tornada. Teníem ganes de desenvolupar-la i poder parlar de la pèrdua, que és una cosa de la qual se'n parla poc, ja que tothom acostuma a centrar-se en els seus triomfs. La vida és més que això i volíem crear aquest espai per expressar i reflectir les nostres pèrdues. És important donar valor a la pèrdua com a exercici d'autoconciliació."



11. "Faro sin luz"
"Neix de la idea de conciliació. El far representa un port o un lloc on poder arribar. Al final, parla de la connexió entre nosaltres i la gent que ens escolta o la connexió que cadascú li vulgui donar. Busca reflexionar al voltant d'aquesta societat en què vivim, ultra connectada a través de les xarxes socials, però on a l'hora de la veritat és difícil establir una connexió real i profunda que vagi més enllà d'un missatge per internet."



12. "Sin destino concreto"
"La cançó dels caminants i els viatgers. És la idea que tothom construeix un camí a la seva vida. Intentem quedar-nos amb les coses bones i aprendre de les dolentes per seguir amb la motxilla plena de totes les experiències viscudes i sabent millor què volem i què no."



13. "Serenata"
"Parla de la música que fem nosaltres i de com enfoquem les nostres vides com a artistes. Sobretot, és una cançó explicativa del nostre vincle vital amb la música."



14. "Somos nosotros (Vida y milagros)"
"Seguint amb la idea de conciliació, parla de la nostra vida actual i del que som avui en dia: això és el que hi ha, aquí estem, aquí seguirem i aquesta és la nostra quotidianitat."



15. "Casa grande"
"Clou el disc i té també aquesta idea de conciliació. Per tancar el disc de forma rodona, volíem crear una sensació de benvinguda per a tothom. El planeta Terra és una casa gran on totes les persones hi han de poder cabre i, malgrat les desavinences, és la casa de tots i hem de buscar la manera d'entendre'ns."