Benifallet prepara un homenatge a Pete Seeger amb motiu del seu aniversari el 3 de maig mentre DiscMedi publica en digital l'únic disc de la banda de culte Lontainers

​Pete Seeger a l’Ebre

Text: Joaquim Vilarnau. Fotos: Joan Cabañas i Arxiu.
Pete Seeger va néixer el 3 de maig de 1919 a Nova York i va iniciar-se en el món de la música i de l’activisme durant la dècada dels 40, primerament al capdavant de The Almanac Singers. Tot i això, la seva formació més coneguda és The Weavers, amb qui va vendre milions de discos arreu del món. Va ser el deixeble més avantatjat del mític Woody Guthrie i alhora referent indispensable i confessat de Bob Dylan i Bruce Springsteen, entre molts d’altres. Coincidint amb el seu aniversari, el 3 de maig diversos cantants catalans li retran homenatge a Benifallet amb una passejada musical amb el llagut i un concert a l’embarcador de la població.

Un dels impulsors de l’homenatge, Arturo Gaya, en justifica els motius: "D’alguna manera, Pete Seeger és un dels pares dels dos moviments de cançó en català més influents: el folk i la Nova Cançó. La branca folk amb Xesco Boix i la de cançó-testimoni, amb Raimon. La seva dimensió pública va anar més enllà de les cançons i sempre va ser un abanderat de causes com el pacifisme, l’ecologisme, la lluita pels drets civils i l’atenció als infants".



El cantant de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries pensa que, aquest cop sí, el projecte tindrà continuïtat: “Fa tres anys ja vam organitzar diversos actes pel centenari del naixement de Pete Seeger i volíem seguir fent-ho cada any, però va arribar la pandèmia i no va poder ser. Ara ho hem reprès amb la voluntat de fer-ho anualment i a més, de fer-ho créixer. Aquest any els actes s'han centralitzat a Benifallet, però en edicions futures n'hi poden haver a altres indrets de Catalunya. L’acte emblemàtic és la passejada amb el llagut per l’Ebre, una manera simbòlica de traslladar a l’Ebre el ‘Clearwater’, el barco que ell tenia al Hudson; però només hi caben 47 persones”, es lamenta Gaya.

Els actes d’homenatge comencen avui mateix a la biblioteca de Benifallet, amb la inauguració de l’exposició El poder transformador de la cançó, que romandrà oberta fins al 20 de maig. A més, també es faran actes a les escoles, taller de cançons a la biblioteca, projecció de la pel·lícula El poder de la cançó
 

REEDICIÓ DEL DISC DE LONTAINERS

 

La coincidència ha fet que avui mateix, aparegui a les plataformes digitals el disc No sé si vull ser gran (DiscMedi, 1986), dels Lontainers d’Arturo Gaya. “És una feliç coincidència que no està pensada en absolut. Vam tenir diverses influències, entre les quals hi havia Pete Seeger, indubtablement”.

Lontainers és una formació de música per a infants i es caracteritzava per la qualitat de la interpretació i per la varietat estilística: funk, pop-rock, reggae, samba, bolero, balada, havanera, jota… El disc és el primer enregistrament conjunt d’Arturo Gaya (Quico el Célio) i Jordi Fusté (el Mut), i també comptava amb altres músics de prestigi, entre els quals hi havia Rafael Zaragoza ‘Zarita' (guitarra), Quino Béjar (bateria) i Eduard Casals (saxo i clarinet).

L’anècdota del disc és que també conté la primera jota gravada per Arturo Gaya: “Era l’any 86 i encara no havíem creat els Quicos. Vam posar una jota tradicional de la Vila-Joiosa que em va ensenyar el Zarita i que es diu “La Perdiueta”. Com que en aquella època vivia a Barcelona i les nostres actuacions eren per tot Catalunya, tot el disc està cantat en català oriental”.