Ens deixem temptar per «El diable», un dels temes del nou disc del duet

El retorn als vuitanta de Josep Xortó i The Congosound

Els anys vuitanta van ser temps de sintetitzadors i una multitud d'estils electrònics com el synthpop, la 'new wave' o l'italodisco. D'aquest darrer estil i del denominat so de Sabadell, va sorgir-ne els 'Max Mixs', una de les col·leccions de 'megamixes' més destacades de l'estat
Redacció: Sergi Núñez. Fotos: Arxiu.
Recuperant-ne l'esperit, el cantant Josep Xortó i el The Congosound (l'àlies musical de Carles Congost) han decidit reviure la sonoritat sintetitzada dels vuitanta a través del seu propi humor agredolç i una melancolia lluminosa. descobrim "El diable", un tema 100% italodisco escrit per Congost i el productor Xavier Paradis, que transporta l'oient 40 anys enrere. 



A "El diable", el duet fa una sàtira de l'esnobisme musical i d'aquesta suposada línia que separa la música mainstream i ballable d'aquella que enceta revolucions. A la cançó, el protagonista es deixa empènyer pel diable -creador d'aquesta música que no és "res de nou"- a ballar i a recuperar aquells sons sintetitzats que tantes sales de ball van omplir antany. Una base senzilla i que recupera les percussions samplejades i ultrareverberades, els sintetitzadors i la veu de Xortó van teixint una gran teranyina amb la qual esperen retenir l'oient a través de la seva tornada enganxosa i el seu ritme ballable.

The Congosound, el nom musical de Carles Congost, va néixer a finals dels noranta per dur a terme produccions musicals per a les seves pròpies instal·lacions d'art contemporani. Amb una trajectòria discogràfica de 20 anys, ha arribat a col·laborar amb una de les estrelles més destacades de l'italodisco com Ryan Paris ("La Dolce Vita") al tema "Pepsi Love". El 2015, es va ajuntar amb Josep Xortó per interpretar els seus estils musicals predilectes dels anys vuitanta. Plegats, han publicat diversos senzills i, ara, han volgut sumar forces amb el segell Austrohúngaro per a publicar el primer àlbum, que inclourà "El diable", entre altres senzills anteriors, a més de peces inèdites.