Parlem amb el quartet de saxofons Kebyart, guanyador del Premi Enderrock 2023 a Millor Disc de Clàssica i Contemporània segons la crítica

Les lectures diferents de Kebyart

El Premi Enderrock 2023 a millor disc de música clàssica segons la crítica s’ha atorgat a 'Lectures différentes' (Linn Records / Outhere Music, 2022) del quartet de saxofons Kebyart, que rebrà el guardó el pròxim 1 de març en l'acte commemoratiu de la 25a edició dels Premis Enderrock i del 30è aniversari d'Enderrock
Text: Oriol Pérez Treviño. Fotos: Sebastian Madej.


La formació catalana resident a Suïssa, integrada per Pere Méndez (saxofon soprano), Víctor Serra (saxofon alt), Robert Seara (saxofon tenor) i Daniel Miguel (saxofon baríton), ja havia enregistrat un primer disc, Accents, amb el segell Columna Música el 2017, amb obres de Claude Debussy, Salvador Brotons, Anton Webern, Héctor Parra, Béla Bartók i György Ligeti. I aquell treball no va passar gens desapercebut, perquè ja s’hi detectava el talent i l’ambició artística d’un conjunt que sembla destinat a erigir-se no només en un dels projectes cambrístics més prestigiosos dels sorgits de la factoria de l’Escola Superior de Música de Catalunya (Esmuc), sinó en un dels quartets de saxos més prestigiosos en l’escena mundial.

De fet, en el transcurs de la temporada 2021-22, Kebyart ja va actuar a les més importants sales de concert europees en el marc del programa ECHO Rising Stars, a proposta de L’Auditori de Barcelona i el Palau de la Música. Cinc anys després del debut, han enregistrat un segon disc de la mà d’una prestigiosa discogràfica escocesa. Cal subratllar, precisament, que el catàleg de Linn Records inclou formacions de culte com The English Concert, London Philharmonic Orchestra, Dunedin Consort, Phantasm o Gothic Voices. L’entrada de Kebyart al mercat europeu ha estat per la porta gran, i d’aquí ve que el premi a millor disc de l’any hagi estat merescut sense pal·liatius.

 

La unitat i la cohesió de Kebyart és absoluta. És per això que els mateixos integrants del quartet han fet una sorprenent petició i han demanat que en la transcripció de l’entrevista no s’incorpori cap dels noms dels autors de les declaracions. Conversar amb Kebyart no és fer-ho amb quatre músics que integren un conjunt, sinó que és fer-ho literalment amb un quartet.

 

Com valoreu el Premi Enderrock 2023 al millor disc català de música clàssica?
Per a nosaltres ha estat una alegria immensa assabentar-nos d’aquest reconeixement. Tot i que és el nostre segon disc, en certa manera considerem que aquest Lectures différentes ha estat, per diversos motius, la nostra gran carta de presentació al món discogràfic català i internacional.

Per què?
En primer lloc, perquè l’enregistrament el vam afrontar després de sis anys de treball de cambra pràcticament diari, en un punt on sentíem que el quartet ja començava a assolir una maduresa musical de la qual estem molt satisfets. I, en segon lloc, el concepte representa de manera acurada la nostra filosofia per la selecció del repertori, basada en una aposta per la música de nova creació i el talent actual, així com la voluntat de revisitar la música del passat a través del so d’un quartet de saxos i del nostre propi filtre interpretatiu.

Què ha significat editar-lo amb el segell Linn Records, integrat en la marca discogràfica Outhere Music?
Ha estat un luxe i un honor per a un grup tan jove com nosaltres. És per tot plegat que ens fa encara més il·lusió que la crítica hagi valorat la dedicació que hi ha darrere l’àlbum. A més, és molt reconfortant que el premi vingui d’una publicació sensible amb els artistes catalans. Segurament el més especial del guardó és veure’ns en una llista al costat d’artistes tan admirats i respectats i que evidencien, sens dubte, el gran moment que viu la música clàssica feta al nostre país.

 

En el vostre disc de debut, 'Accents' (Columna Música, 2017), ja vau proposar aquest mateix concepte musical, que s’ha convertit en marca de la casa. Com teniu projectada la vostra carrera discogràfica?
Avui en dia ja tenim enregistrada la meitat del nostre proper disc, que veurà la llum la tardor del 2023, també amb el segell Linn Records. És un projecte discogràfic que teníem moltes ganes de realitzar, perquè precisament gira al voltant de l’obra que ens va escriure expressament el reconegut compositor, clarinetista i director alemany Jörg Widmann amb motiu de la gira ECHO Rising Stars que vam fer arreu d’Europa la temporada 2021-22.

I què més es pot destacar d’aquest pròxim disc?
Com que ha estat la primera incursió compositiva de Widmann en el món del saxo, vam pensar que volíem fer-la accessible a l’audiència com abans millor. Per això, acompanyarem la peça amb música dels germans Felix i Fanny Mendelssohn, de qui ell és un fervent admirador. A més, també hi haurà música per a orgue de Johann Sebastian Bach, un compositor que va ser recuperat al segle XIX gràcies a la tasca, entre altres, de Mendelssohn. Explorarem la relació entre tres tòtems de la composició alemanya, Bach, Mendelssohn i Widmann, que pot arribar a ser molt estimulant.



Més enllà de l’edició discogràfica, la posada a escena del nou projecte tindrà altres derivades?
Sí, en sintonia amb l’imaginari audiovisual del qual la generació jove som fills de manera irremeiable, el disc es complementarà amb creacions d’autor amb l’objectiu d’aportar una nova perspectiva a la narrativa sonora. Seguirem l’esperit d’altres treballs que hem realitzat, com per exemple el vídeo musical “Schubertiade”, amb el qual el 31 de gener passat, coincidint amb l’aniversari de Franz Schubert, vam fer una obra artística especial, a mig camí entre un videoclip i un curtmetratge.

I posteriorment, des del punt de vista artístic cap on està previst que vagi Kebyart?
Després d’aquest tercer disc encara hem de definir què vindrà, però el que tenim clar és que volem continuar deixant constància de la nostra passió per la cambra a través de gravacions que puguin aportar alguna cosa nova, diferent, estimulant i singular en el panorama discogràfic.