Enderrock celebra 30 anys amb un número doble i una edició especial dedicada a la projecció de la música catalana al món

Celebrem el 30è aniversari d'ENDERROCK amb un número especial i un nou disseny gràfic

Avui la revista ENDERROCK ha presentat el número especial dels 30 anys, juntament amb tota una sèrie d’accions i activitats per celebrar l’efemèride.
 
Text: Redacció. Fotos: Juan Miguel Morales.
L'acte l'ha obert Eva Pomares, directora general de difusió de la Generalitat, afirmant que "Enderrock ha fet créixer i ha abraçat la música del nostre país, i el govern no podia fer una altra cosa que sumar-se a la celebració i fer-ho amb alegria".

Lluís Gendrau, director de Grup Enderrock, ha volgut transmetre un agraïment a totes les persones que han fet possible la revista i ha comparat els 30 anys d'Enderrock amb una cursa de resistència d'alta muntanya, un esport de risc: "La majoria de vegades sumar periodisme i música –fer periodisme musical en aquest país– és com caminar per una corda fluixa, al límit del perill i gairebé sense xarxa de seguretat".

 

També han intervingut en l'acte tres artistes que encarnen diferents generacions: Ven'nus (2000), Guineu (que va néixer, com Enderrock, el 1993) i Montse Castellà (1976) que han parlat de la seva relació amb la revista.

Ha tancat l'acte Oriol Duran, Secretari General de Mitjans de Comunicació, que ha volgut remarcar la importància dels subscriptors, els anunciants i els lectors. "Necessitem revistes i vida en català. Que hi hagi publicacions diverses, que tinguem la nostra Rolling Stone en català".
 
ENDERROCK va publicar el seu primer número la Diada de Sant Jordi de 1993, i aquest mes arriba als 30 anys de trajectòria amb 350 edicions mensuals com la capçalera cultural de referència de l’escena musical catalana.

UN NÚMERO ESPECIAL DE 30 ANYS
La revista ENDERROCK 30 anys és una edició especial amb portada i entrevista a l’artista empordanesa Sílvia Pérez Cruz sobre la seva carrera i el nou disc Toda la vida, un día (Sony Music, 2023), juntament amb l’ampli reportatge "El món ens escolta". El número aborda la projecció de la música catalana al món a través de 30 artistes dels Països Catalans, elaborat amb la col·laboració de l'Institut Ramon Llull. La internacionalització de la música catalana passa per diversos estils i analitza l’impacte dels artistes catalans, des de Lluís Llach a Rosalia i Bad Gyal, passant per PeretLa PegatinaTxarangoCrim o Maria Arnal i Marcel Bagés.
A més, ENDERROCK ha elaborat per primera vegada un calendari únic i exclusiu amb més de 1000 efemèrides de la música popular catalana, que inclou tant naixements com morts d’artistes destacats, publicacions de discos cabdals o altres esdeveniments de rellevància per a la música del país al llarg dels darrers 60 anys.

La revista també presenta 30 articles d'opinió d'artistes, escriptors i periodistes de diverses generacions sobre l’escena musical catalana, que inclou l'anàlisi de Donat Putx, Quimi Portet, Jordi Turtós, Gerard Quintana, Pere Pons, Joana Gomila, Tomeu Martí, Carles Belda, Blai Marsé, Joana Serrat, Consol Sàenz, Guineu, Carles Solà, Maria HeinMaioXavi Sarrià, Pep Blay, Lluís Gavaldà, Xènia Casado, Ven’nus, Pau Navarra, Marina ComellesEnric CasassesGlòria Julià, David Castillo, Pau Alabajos, Roger Palà, Gemma HumetAdrià Salas i Lluís Llach.
El número doble es completa amb la revista d’actualitat d’aquest mes amb la portada d’Els Amics de les Arts.

 


NOU DISSENY MULTIMÈDIA D’OPISSO STUDIO
La publicació estrena un redisseny que actualitza la identitat editorial per fer-la una revista de referència, fàcilment llegible i que tingui el valor de la transcendència. Les pàgines ofereixen un sistema visual reconeixible, memorable i de fàcil aplicació que l’apropen a una experiència interactiva que permet llegir la revista i escoltar la música dels protagonistes al mateix temps. La voluntat és que ENDERROCK sigui una publicació dinàmica i viva.
El dissenyador gràfic Sergi Opisso, ha afirmat que el nou disseny vol que els continguts modelin el disseny i no que el disseny marqui com són els continguts. L'estudi ha creat un sistema visual a 10 columnes, que funciona com un puzle que fa dinàmica la revista.

CICLE DE CONCERTS
La celebració dels trenta anys arrencarà amb un cicle de 4 concerts amb 12 artistes als Jardins de Palau Robert els dimecres 3, 10 i 17 de maig i el dijous 24 de maig. Per a cada jornada s’han programat tres propostes: El dimecres 3 de maig es podrà escoltar el pop de Ginestà, els lleidatans Renaldo & Clara i el bandautor barceloní Mtines; el dia 10 serà el torn de la cantant vallesana Anna Andreu, el barceloní Socunbohemio i la mallorquina Júlia Colom; el dimecres 17 actuaran Lluís Gavaldà (Els Pets) amb Joan-Pau Chaves, els lleidatans Koers i la santandreuenca Maio i tancaran el cicle la rumba de la Garriga de Gertrudis, els lleidatans Sexenni i la girlband de Gràcia Al·lèrgiques al Pol·len. Les entrades són gratuïtes però cal fer la reserva al web d’ENDERROCK a partir d’avui.

La commemoració dels 30 anys de trajectòria s’allargarà tot un any amb presentacions arreu del territori, un festival amb veus mergents i pòdcasts musical, un número antològic sobre Art i Música Catalana. La cloenda serà amb una exposició al Palau Robert al voltant de tres dècades de música catalana amb una producció musical inèdita.


LA HISTÒRIA D’ENDERROCK
Enderrock és una publicació nascuda l’any 1993, una revista especialitzada en la difusió de les músiques populars d’arreu dels Països Catalans, amb l’accent en les produccions realitzades en llengua catalana.

Al llarg de 30 anys l'editorial GRUP ENDERROCK també ha impulsat publicacions com les biografies il·lustrades Rockcol·lecció i les revistes Folc i Sons de la Mediterrània (actualment transformada en el portal www.sonsdelamediterrania.cat) i Jaç (www.jazz.cat). Des del juny del 2011 també publica la revista 440Clàssica & Jazz, editada bimestralment i nascuda per dotar el lector d'un mitjà de comunicació especialitzat en els gèneres de música antiga, clàssica, contemporània i òpera –a més del jazz– del nostre país I, conjuntament amb ARC, també edita l’Anuari de la Música, referència anual que es publica des del 2002, adreçada tant al públic en general com a professionals de la indústria musical i a les institucions.
Amb la voluntat de difondre la música dels Països Catalans, ENDERROCK no s’ha limitat a l’edició de publicacions musicals. També ha impulsat projectes que treballen per fomentar la música en directe. En aquesta línia hi ha els concursos Sona9 (amb Catalunya Ràdio i TV3) i Sons de la Mediterrània, els Premis Enderrock de la Música Catalana i també de la Música Balear, el Circuit Folc o el cicle Músic del Mes a les aules dels instituts catalans.

GRUP ENDERROCK com a editora discogràfica ha llançat més de 50 referències publicades, ha editat llibres musicals (amb Cossetània) i ha produït programes de ràdio i televisió (Enderrock TVUn tal jaç, Clipping, Sona9 TV) i també documentals (Bon cop de falç: La història de l’himneMai no ha mancat el teu alèLa Dharma, una emocióLa gran nit del Sant Jordi, Tete Montoliu. Una mirada...). Els darrers anys també ha estat responsable d’exposicions, entre les quals "25 anys del Rock Català", que va acollir el Museu de la Música de Barcelona el 2016; "Popcèntric", al Centre d’Arts Santa Mònica el 2015; D’ones: (R)evolució de les dones en la música” sobre el paper de les dones en la música catalana el 2017; “Rock Viu” amb imatges del desaparegut fotoperiodista musical Xavier Mercadé el 2021, o “Jordi Sierra i Fabra: 50 anys creant històries” el 2022, totes tres al Palau Robert.