La cantant de Manlleu Paula Valls trenca cinc anys de silenci discogràfic

«És estrany», el retorn de Paula Valls

Text: Èlia Gea. Fotos: Arxiu.
Després de debutar d'adolescent amb l'EP Black and White (2016) i consolidar-se amb I Am (2018), la cantant de Manlleu Paula Valls es va quedar en silenci. Almenys discogràfic. 5 anys després, amb la maduresa de la primera joventut, l'artista anuncia el seu retorn -que a més, serà en català-, que es confirma amb el nou senzill "És estrany", que avui estrenem en primícia amb un videoclip realitzat per Albert Murillo.



A la mateixa cançó d'"És estrany" hi trobem les pistes -disseminades de manera poètica i críptica- de l'aturada i també del retorn de l'artista, que hi canta: "ja no em pregunto si encaixo en el que busco; és l'impuls que va creixent". "La cançó sorgeix com a conseqüència d'haver paït certes coses que, si bé m'han fet molt mal, també m'han aportat coses molt guais, m'han fet créixer i m'han canviat com a persona. És una mena de cant a la celebració i a despendre's del control; perquè a mi voler controlar-ho tot m'ha fet molt mal", admet Valls.

La cançó descriu el moment en què es troba l'artista després d'haver patit, però també d'haver après del dolor. La tornada, com relata la manlleuenca, explica que "encara que hi hagi moments que semblin tristos, o que aparentment no van bé, sempre en podem aprendre alguna cosa. Forma part de la vida, passar per moments més lletjos...".

I això clama també el missatge de "tot va bé", que es repeteix al llarg de la cançó i que es llegeix brodat a les calces que llueix Valls al clip. La cantant dona el crèdit a la seva terapeuta, que posa èmfasi en distingir el "tot anirà bé", tan utilitzat en temps pandèmics, del "tot va bé", perquè el temps sempre va endavant, i nosaltres estem avançant contínuament amb ell. "Vaig passar una època fosca", recorda la cantant, "quan em vaig haver d'apartar dels escenaris. Havia tingut por de recaure-hi, però la meva terapeuta insistia en el fet que era impossible tornar enrere, perquè no es pot retrocedir en el temps".

Però el "tot va bé" també té un doble significat que, de fet, es veu retratat gràficament en el videoclip, amb dos mons paral·lels: un ple de colors, on aparentment tot va bé, i un de fosc i tètric. "A vegades diem que tot va bé", reconeix l'artista, "perquè no volem posar la lupa o el focus en certes coses que no volem veure".

Aquesta dualitat, avança la cantant, serà també present en el nou treball: "En el disc, hi ha foscor, però també molta llum. És un treball molt intens", admet, "aquests dies, l'he estat escoltant, i a mi m'ha fet una sacsejada emocional". Haurem d'esperar encara uns mesos, per això, per descobrir el disc sencer, ja que està previst que es publiqui a la tardor amb el segell Satélite K.