Parlem amb la banda sabadellenca 31 FAM sobre el pròxim disc 'X si ens veiem en una altra vida'

31 FAM: «Si en un altra vida ens tornéssim a trobar, aquest seria l'àlbum que ensenyaria per presentar-me»

La família sabadellenca 31FAM ja té a punt per publicar el pròxim disc, X si ens veiem en una altra vida (autoeditat, 2023), el seu cinquè treball discogràfic, que comptarà amb les col·laboracions de MuhskaBamba MF i Good Jan (P.A.W.N. Gang). L’àlbum veurà la llum definitivament el pròxim dimecres 18 d’octubre, i però avui en parlem amb ells perquè ens n’avancin alguns detalls.
Text: Marc Ferrer. Fotos: Juan Miguel Morales.


Esteu a punt de publicar el nou àlbum. Com encareu el futur més immediat?
Lil Didi: Estem molt feliços, perquè ara ens estem podent dedicar a la música al 100%.
AAA: Quan vam treure Bona fe (Delirics, 2023) estàvem en una situació una mica de merda, però ara comencem a veure la llum. Estem molt contents i il·lusionats, i amb molts projectes per davant.
Kid Pi: Aquest nou àlbum està fet amb música que tots nosaltres estem convençuts de publicar, unes cançons que tenim ganes de mostrar al públic i que per a tu signifiquen alguna cosa. Al final, són sensacions... Quan tens un hit entre mans, o música que t’agrada de veritat, ho sents, ho notes...
AAA: Aquest àlbum, a més, s’ha fet a foc lent, amb cura i molt d’amor. L’altre va ser a microones...
                                             
Quan vau començar a cuinar aquest disc?
Kid Pi: El primer tema que vam fer va ser "Septiembre", fa 2 anys. Volíem fer bé tot el procés, amb el videoclip, una bona producció, una bona sortida... i ens el vam guardar a la recambra.
 
"Septiembre" la vau treure al juliol, i el segon senzill, "Al cantu", al setembre... Per què no a l'inrevés?
Joey C: Estàvem molt ansiosos per treure aquest tema. A més, crec que representa una sonoritat nova, demostra que comencem una nova etapa.
Lil Didi: També ho vam fer així per tempos. Nosaltres volíem treure l'àlbum el més aviat possible, però abans has de treure senzills, i teníem claríssim que el primer havia de ser "Septiembre". Per això vam pensar treure'l a principis d'estiu, i així poder publicar bé l'àlbum bé quan volíem, i enllaçar-ho bé amb el Sant Jordi Club, que és on el presentarem.
 


Per què teniu tan clar que havia de ser el senzill de presentació?
Kid Pi: Quan sis caps es posen d'acord tan ràpid amb què aquest ha de ser el senzill és per alguna cosa.
Lil Didi: El vèiem un hit i crèiem que després de l'últim àlbum, ens faltava un hit.
Kid Pi: Estem fent la mateixa fórmula, però millorada. L’arrel és la mateixa, però sona totalment diferent. I aquesta era una manera d’abordar l’àlbum posant-hi polla, volent fer una cosa diferent, que sempre és un risc.
 
Heu pres realment molts riscos en aquest disc. Heu tingut por en tot aquest procés de canvi?
Kid Pi: Jo no tinc por del canvi, tinc por de quedar-me estancat. M'ha fet més por aquest any i mig de mig aturada que això... Això és el que he estat treballant per fer! 
Lil Didi: Volíem evolucionar, i crec que ho hem aconseguit. Això està guapo.
 
El disc l’heu titulat ‘X si ens veiem en un altra vida’. Per què?
Kid Pi: No m’agraden els títols d’àlbum d’una sola paraula... M’agrada que tinguin una frase com a títol, perquè crec que pot resumir un concepte molt millor que no amb una sola paraula. Quant a perquè ‘X si ens veiem en una altra vida’... és la idea de llegat: si en una altra vida ens tornéssim a trobar, amb qualsevol persona, aquest seria l’àlbum que ensenyaria per presentar-me.
 
 


Per xarxes heu compartit un vídeo en què presenteu el disc. Una de les coses que hi destaqueu, és que parleu clar.
Kid Pi: Que nosaltres hàgim parlat clar tota la vida queda opacat per un panorama que deixa de parlar clar. 
Joey C: Encara que sembli que molts altres parlin clar... Realment, no ho fan.
AAA: En el panorama actual tot és de flors i colors, és massa bonic i perfecte... I realment no és així la vida... 
Kid Pi: La P.A.W.N., que eren els únics que realment anaven amb la xorra fora -fins i tot massa... [RIUEN]-, han passat llegat ja, estan jubilats. I Falta un relleu generacional de música en català que digui les coses com són.
 
A què et refereixes, exactament?
Bandam: Que expliquin la vida que viuen, i no la pintin de colorets perquè així soni millor...
Kid Pi: ... o per entrar a les ràdios i que tothom els somrigui. Fes la música que vols, i si després a les ràdios no la volen, d’acord, ja buscaràs després de la manera... Però d’inici, t'has de mantenir fidel a tu mateix, i crec que això és bàsic.
Lil Didi: Diria que ara mateix nosaltres som els únics diem paraulotes...  Sembla una tonteria, però la penya no diu putes paraulotes. I està guapo que el llenguatge de la teva vida sigui el mateix que el musical.
Joey C: Això tanca algunes portes, però realment són portes de llocs on no volem entrar... 
 
En el mateix vídeo, Kid Pi deia que l’àlbum es nodreix, reprodueix i relaciona. Què vol dir això?
Kid Pi: És una fumada [RIU], però ho deia perquè compleix les funcions bàsiques de qualsevol àlbum... 
Lil Didi: És un àlbum que no et deixa indiferent. Te l’escoltes i et fa sentir alguna cosa.
AAA: Hi ha discos que te'ls escoltes i després de 5 cançons ja no pots més, perquè tota l'estona és el mateix... I aquest no és així; tot és bastant diferent.
Kid Pi: És un àlbum 360, t'hi estem donant de tot.Realment, cada cançó de l’àlbum va cap a un costat diferent: hi ha una balada, un tema més pop, un més reggaeton... 
Bandam: Jo crec que és un dels àlbums en què hem fet més el que ens ha sortit dels collons. Si a mi em ve de gust fer un drum'n'bass, el faig, i si a un altre li vingués de gust fer drill, en fa. Lo guapo d'això és que poden haver-hi molts estils diferents en el disc, i parlar de diferents coses, però amb certa connexió tot plegat...
Kid Pi: Hi hem fet el que ens ha sortit de manera natural. La marca ve implícita. Si el Didi es posa a fer un drill sonarà 31FAM igualment... Podem fer qualsevol estil de música, i seguir-ho sentint casa..
Lil Didi: A nivell melòdic, jo crec que és un àlbum bastant melancòlic, no hi ha gaires temes molt animats.
Kid Pi: Però alhora, crec que és un dels discos més optimistes que hem fet, molt més que un Valhalla (Vol.1) (Delirics, 2020), per exemple...
 
A nivell d’estil, heu deixat una mica de costat el trap.
Joey C: La gent segur dirà que en el disc hi falta trap, sí.
AAA: Però és part de l'evolució, de no voler estancar-se... 
Lil Didi: A més, la indústria ha canviat, i vulguis que no, el trap no se l'escolta ni el tato ja aquí. Ningú fa trap. Ara, és molt millor buscar algun so innovador, alguna manera de fer la teva pròpia música i que soni a tu, i no fer el que has fet sempre...
Kid Pi: La part bona és que tenim un públic molt sòlid i ja establert... Mantenim el que sempre ens ha caracteritzat, perquè mai es perd l’essència, però a la vegada ho expandim...
AAA: A més, crec que és un àlbum que pot entrar a un públic diferent que encara no té 31 FAM