La banda de La Garriga ofereix dissabte un concert únic per celebrar els 30 anys de l’Slàvia

Dusminguet: «Després del concert, valorarem com ha anat i si tenim ganes de fer alguna cosa junts»

Aquest dissabte 22 de juny, es podrà tornar a veure Dusminguet en directe, després de dues dècades. Serà en un concert únic i especial per commemorar els 30 anys del Cafè Slàvia, a les Borges Blanques
Text: Joaquim Vilarnau. Fotos: Arxiu Vibra.
L’any 1995, uns joves de la Garriga van revolucionar l’escena catalana amb una proposta fresca, que sonava diferent i que era el resultat de mesclar diferents estils: rumba catalana, ska, folk, calipso, vallenato, reggae, cúmbia i altres gèneres de la música caribenya i emprar diferents idiomes: català, castellà, anglès, francès, portuguès i àrab. Un altre de les característiques que defenia Dusminguet era el seu compromís antiracista. Per ètica i estètica, estaven emparentats amb el Mano Negra de Manu Chao.

Durant la seva trajectòria, la banda va publicar una maqueta i tres discos oficials: Vafalungo (Virgin-Chewaka, 1998),  Postrof (Chewaka/Virgin, 2001) i Go (Virgin, 2003). Durant una giura per Mèxic l’any 2002, el baixista de la formació, Carles Rivolta, va morir a causa d’un accident. El grup va prosseguir i li va retre homenatge amb un gran concert a la rambla del Raval l’onze de setembre del 2002, on també van ser Gertrudis, Pomada, Ojos de Brujo, Dr. Calypso i Màrtires del Compàs.Poc després de publicar Go, el 22 de gener del 2004, la banda va anunciar la seva dissolució. El darrer concert havia estat el primer de novembre del 2003 a Balaguer sense que ningú del públic sabés que Dusminguet no tornaria a pujar a cap més escenari.

Des d’aquell moment, els tres components de la banda, Joan Garriga, Dani Portavella ‘Calabrita’ i Martí Vilardebò ‘Showarma’ han encapçalat diferents propostes musicals. Així, Garriga ha liderat La Troba Kung-Fú i Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic; 'Calabrita' ha estat a Banjim Banjam i 'Showarma' ha encapçalat Martingala i Showarma i els Faläfels.

20 anys  després de la seva dissolució, Dusminguet torna a l’escenari en un concert ben especial. D’una banda, serveix per celebrar els 30 anys de l’emblemàtica cafeteria Slàvia, a les Borges Blanques, i de l’altra, com un reton fugaç del grup per acomiadar-se solemnement del seu públic. El concert ha causat gran expectació que ha anat creixent a mesura que s’ha apropat el dia. “Jo m'estic posant molt nerviós i no m'ho esperava, no tinc cap ganes de posar-me nerviós” es sincera Garriga, mentre que Dani 'Calabrita' assegura que la reacció de la gent ha sobrepassat les seves expectatives: “No ens esperàvem, no. És una cosa que hem viscut bastant per la xarxa, de veure la gent fent els likes. Al nostre entorn més proper, que és el bar L’illot de la Garriga, veig que hi ha gent nascuda als 70, 80 i algun dels 90 que tenen ganes de reviure aquestes cançons. No sé si pel que suposava el moment, relacionat amb la festa de canvi de mil·lenni, o si és perquè estimen les cançons. I sabem que s’han organitzat busos per anar cap a l’Slàvia. I gent que vindrà de Múrcia o de València. Fa il·lusió i goig”.Tots tres afirmen que no saben si hi haurà més Dusminguet o si la porta està tancada per sempre. De moment, han decidit no enregistrar el concert de dissabte. “Ens vam plantejar de gravar el concert, però hem decidit que no. El concert no es gravarà ni s'editarà, es compartirà amb la gent que hi sigui, cosa que ens fa sentir molt vius i molt feliços, però de moment quedarà aquí. Avui els discos ja no es venen i té més importància la immediatesa de la cançó. Sempre hem cregut en la idea de la cançó com a senzill i, per tant, en el cas que ens poséssim a publicar més coses, ho faríem tenint en compte això. Però no ens ho hem plantejat”, assegura Martí Showarma.

Fins ara, la porta de Dusminguet estava ben tancada. Però, segueix sent així? Ho contesta Dani 'Calabrita': “la porta s'ha obert ara, com a ocasió especial per a l’aniversari de l’Slàvia. S’ha entreobert i la bèstia ha posat un peu i està sortint de cos sencer per anar al concert. Però que es facin més coses, d'entrada, no ho sabem. Suposo que dependrà una mica de les nostres sensacions i de la reacció del públic. Igual és només una foguerada del moment i, en aquest món d'immediatesa, queda un altre cop adormit i no passa res més”. I ho remata 'Showarma': “després del concert, farem una valoració de com ha anat el procés i si tenim ganes de fer alguna cosa junts”.