El músic presenta 'Nord enllà', el seu setè treball d'estudi

Still Morris aborda les dificultats de la immigració

Still Morris, el projecte artístic d'Eloi Pardo, presenta el setè àlbum d'estudi, titulat 'Nord enllà, el musical' (Blau, 2021). Després del seu últim treball, 'A prop' (Blau, 2020), el músic barceloní establert a València s'ha endinsat en un nou treball amb un format molt particular: el d'un musical. Amb la col·laboració del guitarrista David Pujade, el treball aborda les problemàtiques i dificultats que enfronta la immigració a través d'un recorregut per 8 temes diferents
Text: Sergi Núñez. Fotos: Arxiu.


Aquest nou treball parteix d'una idea que a Still Morris ja li rondava pel cap des de feia temps: "Jo ja tenia en el cap des de fa temps fer una obra més grossa que no fos només una cançó. I d'aquí va venir la idea de fer una òpera-rock en català", explica el músic. A partir d'aquí, es va posar a treballar prenent com a referència la cançó "Nord enllà", del seu darrer treball discogràfic, A prop (Blau, 2020), i la temàtica de la immigració.

Davant del gran repte que suposava fer un projecte d'aquestes característiques, va decidir buscar un col·laborador que també s'encarregués de les tasques de producció. I així li ho va proposar a David Pujade, que va acceptar la proposta de bon grat. "En David és productor, músic de fusió i de jazz. Tampoc no diria que és la meva antítesi musical, però sí que complementa molt bé la meva forma d'entendre la música. Ell té tota la formació musical que jo no tinc, mentre que jo tinc aquest punt d'actitud rockera que ell no té tant", afegeix Pardo.

Ràpidament, però, es van adonar que el format d'òpera-rock requeria elements inabordables com el d'un llibret, o diàlegs entre els diferents personatges. Per aquest motiu, van decidir transformar el projecte en un musical. Poc després, va arribar el confinament, i això els va permetre focalitzar-se en la producció i l'enregistrament de l'àlbum. "Hem anat treballant a distància, ell des de Barcelona i jo des de València. Ens hem anat veient de tant en tant, però hem treballat sempre conjuntament", relata Morris.


 

La immigració com a eix central del treball

El veterà artista explica que "la immigració sempre li ha causat certa commoció" i ha estat molt sensible amb aquesta qüestió. De fet, ell mateix ja havia fet temps enrere una cançó titulada "Ulls", de l'àlbum Stillmorris.cat (Blau, 2014), que afrontava aquesta temàtica. Però va ser un amic qui li va proposar recuperar "Ulls" i expandir tot aquell relat al voltant de la immigració en un format d'obra molt més extens. A més, el músic afegeix que "era una època on la immigració estava en un moment molt difícil. I vaig pensar que era una bona idea posar veu i música a aquest assumpte: era la meva petita contribució".

Un gran repte
Still Morris també ha volgut emfatitzar el gran repte que li ha suposat aquest darrer treball: "Més que una ambició, ja que qualsevol treball és ambiciós, jo diria que sí que ha estat el repte més gran fins ara. No és el mateix fer una cançó amb un relat curt de 4 minuts que fer tota una obra de 40 o 50 minuts, ple de moments diferents i on tot ha d'anar entrellaçat", matisa el músic. 

A l'hora d'abordar el procés compositiu, Eloi Pardo explica que "es deixa portar": "De fet, veuràs que rarament les meves cançons baixen de 4 minuts. Per aquest motiu, és habitual que els productors em tallin les cançons", explica l'artista. Per exemple, "'L'arribada' reflecteix molt bé aquest deixar-se portar i gaudir molt d'allò que fas. La cançó ha acabat durant 7 minuts, però podria haver-ne durat 14". 

 

En el cas concret de "Nord enllà", Still Morris relata com ha afrontat l'arranjament d'aquest tema a diferència de la resta de les cançons del treball, que eren totalment noves. "Aquest tema el va produir i gravar originalment el Tolo Servera a Mallorca, on jo havia produït i enregistrat tots els meus àlbums aquest. En aquesta nova versió, vam intentar respectar l'essència de la cançó però en David Pujade també hi va afegir els seus propis recursos. D'alguna forma, volíem fer una versió s'apropés a l'original i que encaixés amb l'estil d'aquest disc", explica Morris.

El músic, però, també ha volgut explicar el cantó més complicat del projecte. "La creació i producció de l'àlbum ha estat més dura que en àlbums anteriors", explica. El confinament i la impossibilitat de fer tota la producció a l'estudi ha estat una de les dificultats, ja que Morris explica que l'ambient i la dinàmica de treball dins l'estudi li agrada molt. A més, també destaca que el fet de treballar permanentment en conjunt amb en David Pujade ha evidenciat la necessitat de fer concessions i renúncies per part dels dos per arribar a punts en comú.

Noves idees de futur
El músic també destaca algunes de les idees que està ultimant de cara al futur. Per ara, no té concerts a la vista i la idea és que els nous concerts que puguin anar sorgint aquests pròxims mesos siguin en format acústic però recuperant només les cançons dels treballs passats. "L'ambició del projecte del Nord enllà és portar-la en directe amb 40 músics sobre l'escenari. Tenim una coral de Mataró que ja està assajant els temes i diversos músics d'estudi i de música clàssica que també hi estan interessats i preparant-ne els temes. La idea que tenim en David i jo és portar aquest directe a teatres de cara al 2022", explica Morris. De fet, fins i tot, ens desvela en primícia que, potser, quan puguin fer aquests concerts, gravin un disc en directe.