Estrenem en primícia «Phaneroptera Sibylla», inclosa en el seu proper treball 'Insecta Dance Music'

Jansky canta entre saltamartins i ultrasons

Poques propostes artístiques ajunten tan bé l'ecologia, l'acústica i l'experimentació musical com Jansky. El duet conformat per Laia Malo i Jaume Reus ha estat treballant recentment en una proposta trencadora que parteix dels sons d'insectes. Del joc amb el processament d'aquests sons, la poesia i tan sols dos instruments -la veu i la flauta-, el duet en fa música. El 21 de juny, la formació publicarà via Bandcamp el resultat de tot aquest procés amb el treball 'Insecta Dance Music' (Rampa Lab, 2022). Abans, però, us n'oferim un avançament en primícia amb "Phaneroptera Sibylla", tema inclòs en aquest treball
Text: Sergi Núñez. Fotos: Komposit Studio.


"Phaneroptera Sibylla" recrea de forma hipnòtica i experimental el so d'aquesta espècie d'ortòpter. "La Phaneroptera nana canta a una freqüència molt aguda, en el rang dels ultrasons. Disminuint la velocitat de reproducció del seu cant real en mesures diverses, se'ns revela una dicció que remet a les òlibes o a les primeres comunicacions humanes, onomatopeiques. Imaginem-nos que, d'entendre-la, desxifrem el futur del planeta...", relata el duet. Així, a través de l'obstinat que interpreta la flauta i el processament sonor, Jansky vol remetre a l'imaginari d'aquesta espècie d'insecte: "La nostra premissa creativa ha estat manipular el so de l’insecte, extreure’n diferents tonalitats i, amb l’insecte al cap, començar a escriure lletres i músiques", reconeix Reus.

Igual que aquesta cançó, tota la resta de temes d'Insecta Dance Music han estat inspirats en l'estudi acústic de diferents insectes amb l'objectiu de donar valor a la fauna entomològica i la seva importància ecològica i com a part del patrimoni sonor del planeta. "Phaneroptera Sibylla" i tot l'àlbum ha estat produït a Rampa Studios, mentre que la mescla ha anat a càrrec del londinenc Lee Avant i Matthew Styles, que s'ha ocupat del màster.