Antònia Font ha estat elegit millor disc de l’any per la crítica als Premis Enderrock de la Música Balear

Antònia Font, Cabot, Maria Hein i Xanguito: els més nominats als Premis de la Música Balear

El disc Un minut estroboscòpica (Primavera Labels, 2022) d’Antònia Font ha estat elegit millor disc de l’any i millor disc de pop-rock segons la crítica dels V Premis de la Música Balear - Premis Enderrock 2022. La trentena de periodistes especialitzats també han distingit Maria Jaume com a millor disc de cançó d'autor per Voltes i voltesReïna com a Millor grup revelació per Arts marcialsMarco Mezquida com a millor disc de jazz amb Letter to Milos i el duet format per Miquel Brunet i Biel Majoral amb La llei d’Ohm com a millor disc de folk
Text: Redacció. Fotos: Arxiu.
Els Premis Enderrock de la Crítica s’han donat a conèixer avui al Teatre Mar i Terra de Palma, amb la presència del director gerent de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), Pere Malondra; la vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera executiva de Cultura, Patrimoni i Política lingüística, Bel Busquets; Toni Noguera, tinent de batle i regidor de Cultura i Benestar Social de l’Ajuntament de Palma, Bel Busquets; la directora general de Política Lingüística del Govern, Beatriu Defior; la directora adjunta del Teatre Principal, Marta Ferré; Caterina Ramis i Llorenç García, de l’Obra Cultural Balear (OCB), alguns dels artistes finalistes de la primera ronda de les votacions populars i Lluís Gendrau, director editorial del Grup Enderrock.

Els Premis Enderrock han donat a conèixer també la llista dels Top 25 Millors Discos Balears segons la crítica, d’entre tots els més de 200 discos editats en qualsevol format a les Illes Balears entre el setembre del 2021 i l’agost del 2022.
 

PREMIS DE LA VOTACIÓ POPULAR

Als Premis Enderrock, el públic també hi té una veu molt important. La primera ronda de les votacions populars s’ha tancat amb l’elecció d’una trentena de finalistes liderada per Antònia Font amb 4 nominacions (artista, cançó, directe i disc), Cabot amb 3 nominacions (disc, directe i cançó), a més de Maria Hein (disc, artista) i Xanguito (disc i artista), amb 2 nominacions cadascú.

Fins al 9 d’octubre, els amants de la música podran escollir els guanyadors en cadascuna de les 11 categories. Els premiats es donaran a conèixer durant la gala del dia 2 de novembre al Teatre Principal de Palma, en què també es lliuraran els Premis de la Crítica i els Premis d’Honor, de Trajectòria i Personalitat.

 
 


PREMIS D'HONOR, TRAJECTÒRIA I PERSONALITAT

La cinquena edició dels Premis Enderrock de la Música Balear també ha anunciat els guanyadors dels premis especials. El Premi Enderrock Balear d’Honor recaurà en el grup Ja T’Ho Diré, quan es compleixen tres dècades des del seu primer àlbum. El Premi Enderrock a la Trajectòria serà per al pianista i compositor mallorquí Agustí Fernàndez, que ha complert 50 anys de carrera, i Carme Castells, directora de la Fundació Mallorca Literària, rebrà el Premi OCB a la Personalitat. Repassem la trajectòria de cadascun d'ells a continuació:

JA T’HO DIRÉ

PREMI ENDERROCK D'HONOR DE LA MÚSICA BALEAR 

Cris JuanicoSebastià ‘Titi’ SaurinaJesús ‘Fly’ MollCarles ‘Charly’ Pons i Vicenç ‘Sente’ Fontestad són l’ànima eterna de Ja T’Ho Diré, un grup de rock mediterrani format per un quintet de Ciutadella a qui els unia sobretot les ganes de fer música. Per aconseguir-ho van abandonar les seves llars i se’n van anar a viure junts a la casa que un amic –el mànager Jordi Gratacòs– els va deixar a Biure d’Empordà. Allà els va atrapar de ple el remolí del ‘rock català’ i van saber enganxar-s’hi amb una proposta singular que destacava per un pop-rock festiu i unes lletres directes i sense tòpics.

Fa tres dècades que Ja T’Ho Diré va publicar el primer àlbum. El grup es va guanyar el respecte de l’escena, el públic i la crítica i han deixat per a la posteritat set àlbums, un recopilatori i dues maquetes que van marcar època, sobretot amb Moviments salvatges (Música Global, 1995) i un grapat de cançons que el temps ha convertit en clàssics: “Ei, Joan”, “Res no es mou”, “Si vens”...

 

AGUSTÍ FERNÀNDEZ 

PREMI ENDERROCK DE LA MÚSICA BALEAR A LA TRAJECTÒRIA

Nascut a Palma l’any 1954 i establert a Catalunya, el pianista i compositor Agustí Fernàndez és un dels músics de free jazz més prolífics dels Països Catalans amb una sòlida trajectòria i una enorme projecció internacional.

El jazzista és un dels referents mundials de músiques d’improvisació i ha treballat amb els músics més reputats del món del gènere. A més dels seus projectes personals en solitari, forma part de la Blue Shroud Band i de la London Jazz Composers Orchestra i ha estat membre del Mats Gustafsson Nu Ensemble i de la Barry Guy New Orchestra. Per aprofundir en les seves obres s’ha servit del coneixement del piano clàssic del segle XX, de manera que s’ha endinsat en l’experimentació i l’exploració de la música d’avantguarda.

La seva prolífica discografia és inabastable, amb més de 150 discos propis i altres col·laboracions. Ha estat reconegut amb nombrosos guardons, entre els quals el Premi Ciutat de Barcelona de Música (2009), atorgat per l’Ajuntament de Barcelona, i el Premi Nacional de Cultura (2013), concedit per la Generalitat de Catalunya.



 

 

CARME CASTELLS

PREMI ENDERROCK DE LA MÚSICA BALEAR A UNA PERSONALITAT

Directora de la Fundació Mallorca Literària des del 2008, Carme Castells (Palma, 1976) ha liderat un projecte de divulgació literària adreçat a tots els públics i en diversos formats, incloent-hi cicles com “La lluna en vers”, “Versud” o “TardOral”, en què predominen les propostes de cançó, arrel, neofolk, fusió i la reivindicació de la paraula performativa. Des de la Fundació ha continuat la tasca del pare Rafel Ginard en el camp de la música popular i tradicional.

Amb Joana M. Serra va crear el Cançoner de Mallorca, per incorporar les cançons tradicionals de l’illa recopilades per diversos autors, que es posen a l’abast a través del Museu de la Paraula, un cançoner 2.0 en línia amb més de 15.000 peces recollides. I també a partir de la feina de Ginard ha treballat en el Tradicionari de Mallorca, i en la producció d’espectacles basats en el llegat oral i poètic, com Irene i la terra adormida i Llavors de Fonoll.

A més, com a novetat, la gala d’entrega de la cinquena edició dels Premis Enderrock de la Música Balear es traslladarà d’escenari i es farà al Teatre Principal de Palma, un espai amb més capacitat d’aforament que el Teatre Xesc Forteza -on s’havia realitzat els darrers anys-, i que donarà més projecció a aquesta gran trobada de la música balear.

Durant la roda de premsa d’avui, el tinent de batle de Palma Antoni Noguera ha destacat que “Enderrock fa una feina singular, perquè és una institució que ha cosit els territoris de parla catalana a través de la música”. Per la seva banda, la vicepresidenta Bel Busquets ha celebrat que el trasllat dels premis al Teatre Principal de Palma suposa que “aquests premis han crescut i s'han tornat grans”, i ha remarcat que són exemple “del moment d’efervescència cultural i musical que estem vivint a Mallorca”.

Les entrades per assistir als V Premis Enderrock de la Música Balear es posaran a la venda a partir pròximament a través de la pàgina del Teatre Principal de Palma, i també es donaran a conèixer la desena d'actuacions que hi haurà durant la gala.

La festa anual de la música balear està organitzada pel Grup Enderrock i l’Obra Cultural Balear, amb el suport del Govern de les Illes Balears, el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma.