L'autor de Santa Maria del Camí repassa el seu darrer disc
El 'Petit viking' d'Amulet, cançó per cançó
Després de la seva participació en el concurs Sona9 2019 -en el qual va quedar finalista-, el jove cantautor de Santa Maria del Camí Antoni Mulet 'Amulet', ha publicat el seu segon llarga durada, 'Petit Viking' (Microscopi, 2023)
Text: Èlia Gea. Fotos: Maria Oliver.
En aquest àlbum conceptual, el mallorquí ens convida a un viatge que ens duu per moments claus on som testimonis d'alguns dels grans aprenentatges de la vida, problemes, descobertes i punts determinants tan universals com l'amor, el propi desenvolupament enfront de la col·lectivitat, la mort o la lluita. Un viatge que emprèn el seu alter ego i protagonista del treball, el Petit Viking. Avui, Amulet ens explica, cançó per cançó, cadascuna de les parades que fa aquest personatge en el seu propi coming of age.
1. "Intro"
"És una cançó escrita per posar l’oient en la mentalitat amb la qual volem que escolti el disc. És l'únic moment del disc on surto del personatge del Petit Viking, i hi xerro com a Toni, explicant que venim a no mirar enrere i, sobretot, a contar una història."
2."Petit Viking" (món ordinari)
"El Petit Viking és el protagonista d’aquesta història. A la cançó, es presenta el personatge i el seu món, com una aventura constant. Ell representa la individualitat i la sensació de trobar-nos sols davant un món hostil."
3. "Ni permís ni perdó" (crida i rebuig de l’aventura - trobada del mentor)
"Parla del primer amor profund, aquell que deixa marca per sempre. En el procés d’estimar, el nostre personatge d'entrada rebutja el trasbals que això li suposa, per finalment acceptar aquesta realitat com l’aprenentatge que és."
4. "Estrella" (creuament del llindar)
"El Petit Viking es troba amb una situació traumàtica: la mort de la seva mare. Això l’allunya del món que coneix, i li planteja dilemes i contradiccions que no s’havia trobat mai, i l’obliga a créixer i a deixar de fugir."
5. "Oda..." (proves i aliades)
"Serveix per reconèixer les vivències de les persones que es troben al seu voltant. Això li fa admirar la valentia i la capacitat de lluita de la gent que l’envolta."
6. "... a l'Esperança" (resolució)
"És la continuació: "Oda...a l’Esperança”. El petit viking agafa per bandera tot l’après, i renuncia a tot el que s’ha esperat d’ell i que li genera rebuig. Significa un nou naixement i sortir de la crisàlide."
7. "Roma" (l’odissea)
"Una vegada el nostre personatge troba la seva direcció i el seu camí, es troba el gran obstacle. "Roma" representa la norma, el col·lectivisme, les expectatives del que s’ha de ser i s’ha de fer. El Petit Viking ho observa des de fora, entenent que a partir d’aquell moment tot depèn d’ell."
8. "Ses portes de l’infern" (la recompensa)
"L’abandonament de l’excusa, i el moment d'abraçar la lluita. El petit viking no està sol, i decideix posar-ho tot per tombar els règims que veu com a imposats sobre ell i el seu entorn. La simple identificació de l’enemic, ja resulta en una victòria, ja que amb la realització cau la mentida."
9. "Surt petit" (la tornada - el record)
"El nostre personatge, de camí a casa, mira enrere. Es veu a si mateix abans d'emprendre el viatge, com un ésser pur, però espantat. Es diu a si mateix que surti d’allà, conscient que, tot i la duresa del viatge, hi ha llum al final."
10. "Espontània honestedat" (la resurrecció)
"El nostre heroi, tocat per les ferides del viatge, entona la balada més pura. Un recordatori del perquè fem les coses que fem; del perquè lluitem les nostres batalles."
11. "Amor" (el retorn)
"El perquè del que parlàvem a la cançó anterior és l’amor. El Petit Viking torna a casa, conscient de cada victòria i cada derrota. Mentre recorda els ecos de les batalles del passat, intenta retrobar-se amb la pau del dia a dia, ara que no sent amenaçat el seu dret a estimar com vol."