Els tres grups valencians escollits pel jurat, d'entre catorze, són DingDong System, Jamaleònics i Marco Pompero

Els representants valencians del concurs Sona9 d'enguany

El jurat del concurs Sona9 d’artistes emergents en català ha fet públics els 18 grups i cantants seleccionats que actuaran a Barcelona, Palma i València: 12 del Principat, 3 del País Valencià i 3 de les Illes Balears. Els 3 artistes classificats del País Valencià, que actuaran a La Salà de València el dia 11 de juny, han estat DingDong System (electrònica rap - València), Jamaleònics (fusió - Sagunt) i Marco Pompero (cançó d’autor - Alcoi)
Text: Enderrock. Fotos: Carles Rodríguez i arxiu. Cartell del Sona9: Manuel Cuyàs.
DingDong System
Nascut a València l'any 2017, el col·lectiu de música electrònica ja compta amb tres treballs publicats: l'autoeditat La nave de la party (2019), Xurro (Gazpacho FestCultura, 2020) i la resposta al seu debut, La nave de la no party (Gazpacho FestCultura, 2021). "El grup s'ha situat dins del moviment electrònic com una propota sòlida i formada", explica el mateix quartet, "ja que el seu imaginari també arriba a lo visual, comptat amb la participació activa dins del col·lectiu de la il·lustradora La Oliwa".Jamaleònics
També amb un recorregut de quatre anys, l'octet de Sagunt va debutar el 2019 amb un EP homònim (autoeditat) i ara es troba en ple procés de publicar el primer llarga durada, Multitud subalterna. Com els seus mateixos membres expliquen, "a Jamaleònics el va parir el jazz, el va criar el funk i el blues, i segueix madurant amb l’ska, el balkan, el reggae i el punk".Marco Pompero

El cantautor alcoià fa equip amb Andreu F. Vidal (baix) i Dani Serra (bateria) per presentar el seu projecte d'indie folk. Com "artista passional i reivindicatiu" -com afirma ell mateix-, el músic ha publicat ja el provocador L'art és sexual (La Fera CC, 2019) i l'EP, de tall més filosòfic, Quatre (La Fera CC, 2021). 

XXI SONA9

La 21a edició del Sona9 s’ha convertit en la segona amb una major participació de la història amb un total de 146 propostes presentades. Les comarques de Barcelona amb 76 candidats se situen al capdavant, seguides per les gironines amb 21 artistes. En aquesta edició cal destacar l’increment de grups i solistes de les Illes Balears i del País Valencià amb 15 i 14 propostes, respectivament. Les demarcacions de Lleida i Tarragona amb 10 cadascuna han completat la participació per àrees geogràfiques.

Aquests han estat la resta de projectes escollits, que completen els 18 classificats amb DingDong SystemJamaleònics i Marco PomperoAngeladorrrm (rock - Barcelona), Carla Font (cançó d’autor - Lleida), Crisbru (pop - Barcelona), Dan Peralbo (pop-rock – Barcelona), La Fera (reggae-ska - L'Hospitalet de Llobregat), Lal'Ba (fusió urbana - Olesa de Montserrat), Mama Dousha (pop urbà - Barcelona), Microhomes (Indie-Rock - Barcelona), Non Jambi (pop metafísic - Granollers), Palmera (pop d’autor - Vilassar de Mar), Pommier (pop electrònic - Barcelona) i Roko Banana (rock progressiu - Banyoles), Bisuri i Els Mossos (soul’n’rock - Manacor), Mar Grimalt (cançó d'autor - Felanitx) i Pa Moreno (pop-rock - Palma).

A diferència de l’any passat, els concerts preliminars es podran celebrar enguany amb públic presencial, tot i que amb un aforament limitat al 70%, i a més es retransmetran en streaming a través de les webs d’Enderrock i Sona9. En aquests concerts de vint minuts de durada se seleccionaran les 5 propostes finalistes, quatre per part del jurat i una per part del públic, que podrà participar a través del vot popular que es realitzarà en línia a cada concert.

Per accedir a la final els 5 finalistes hauran de superar diverses proves com la gravació d’una cançó original a Bucbonera Studios amb la supervisió de la productora del Sona9, Joana Serrat, o un concert en directe transmès per iCat des de la Casa de la Música de L’Hospitalet de Llobregat. L’actuació tindrà l’assessorament d’un productor de directe i també s’emetrà en un programa especial a Televisió de Catalunya i pels diferents canals del Sona9.