Parlem amb el músic de Pego sobre 'L'afluent', el seu primer EP en solitari, i el repassem amb ell, cançó per cançó

Carles Caselles, joc i introspecció

'L'afluent' (Primavera d'Hivern, 2021) és el primer àlbum en solitari del pegolí Carles Caselles. El cantant de Smoking Souls ha anat descobrint tema a tema les melodies d'aquest nou projecte que veurà la llum aquest divendres. Parlem amb ell sobre aquest nou rumb paral·lel a la banda que encapçala i en repassem, una per una, les cançons que en formaran part
Text: Anna Tisora. Fotos: Arxiu.
"És un projecte que naix de zero i amb un estil molt diferent del de Smoking Souls. Hem sigut molt valents a l'hora de compondre aquestes cançons, molt obertes musicalment i estilísticament, i això pot arribar a ser complex a l'hora de comercialitzar-ho", admet l'autor. Alhora, però, comenta que "és positiu, perquè deixa espai a un ventall enorme de possibilitats". 

Caselles també augura que "el projecte en solitari potser tindrà més cabuda a l'hora de portar la música en directe en petit format. Jo penso que tot hi té cabuda, tot té el seu espai. En el meu cas, jo no pensava a dur-lo en directe, i això m'ha alleugerit també a l'hora de compondre, però ara mateix, amb la pandèmia, és evident que un projecte petit té més possibilitat de subsistència que un projecte gros". En la mateixa línia, reflexiona que "ens porten cap a la reducció inevitable de recursos i l'austeritat. Si en un futur decidesc portar les cançons en directe, no descarto pensar en una banda que m'acompanyi". 

Tot i la bona rebuda que han tingut fins ara les cançons que ha anat descobrint, el cantant afirma que "el meu projecte principal i prioritari actualment segueix sent Smoking Souls, però sí que m'agrada anar fent créixer també aquest altre petit projecte" del qual, assegura, "tan sols he llançat la primera pedra". 

 

Cançó per cançó 

1. "La bellesa del risc"
"És una cançó que vaig compondre per transmetre el missatge de les experiències emocionals que vaig viure durant la pandèmia. Tot eixe canvi de vida brutal que vam viure tots i totes. Vaig voler fer una visió crítica a tot això que ens envolta, el sistema exigent i autodestructiu que ens va calant dia a dia. És una cançó molt personal però al mateix temps, molt social. Potser és la cançó més completa que he composat fins ara: té molts passatges. Vaig voler investigar en sons més electrònics i treballar-los fins a trobar el punt just de convivència amb la sonoritat més orgànica que em defineix. No vaig tenir en compte el minutatge, així que ha quedat una cançó molt llarga, però vaig gaudir-la moltíssim a nivell creatiu."2. "Senda dolça"
"És un tema molt especial, ja que és el primer que vaig compondre després d'esclatar la pandèmia. Parla de trobar la calma, de viure la vida amb més parsimònia i lentitud. No agafar-nos a la immediatesa... és un tema que treballo al meu dia a dia i crec que es transmet molt clarament. A nivell de producció, va ser la primera que vam fer amb el Joel Gilabert [productor i enginyer de so] i la Sandra Montfort (Marala). Vam investigar en textures completament noves per a mi, i ha quedat una cançó molt fresca i ambiental. La música acompanya molt bé el missatge, i per a mi això és molt important."3. "Salut"
"És una cançó amb la qual vaig voler fer homenatge a les coses que no es poden tocar, els moments i les persones que ens acompanyen en el nostre dia a dia i que ens salven, ens enriqueixen. A cada frase intento descriure tot aquest seguit de coses positives que ens envolten, amb una visió bonica i alegra. És una cançó molt hit."4. "Supervendes"
"Per primer cop em vaig atrevir a cantar d'una manera que no havia fet mai, no tan de forma melòdica sinó més aviat xiuxiuejada. He treballat amb una base d'El Hombre Viento, i això em va deixar molt d'espai per a treballar amb la lletra. Parla molt de qui soc i de la meva forma de veure les coses. Alhora té molta crítica i, fins i tot, sàtira."5. "Si parlo dels teus ulls"
"Naix d'una lletra de Miquel Martí i Pol. En un principi no anava a publicar-la, ja que l'havia musicat per gust, a casa i sense cap intenció concreta. Va ser una cançó inesperada que em va sorgir molt ràpid i, per sorpresa meua, va quedar millor del que hauria pogut pensar, i em vaig animar a mesclar-la bé. Finalment, amb el [productor] Sam Ferrer la vam treballar, i ha acabat formant part de l'EP. És un tema molt curtet, però crec que no li falta res, no necessita grans coses per a funcionar. M'he agafat moltíssim al poema, i hi he afegit una melodia que camina molt bé amb la poesia."