cròniques

Mushka consolida el seu imperi 'SexySensible' a l'Apolo

Irma Farelo 'Mushka' va oferir ahir el primer dels dos concerts de presentació del nou disc a Barcelona

Hi van col·laborar The Tyets, Julieta, Maria Hein, 31FAM, Flashy Ice Cream i Akilon 340

Mushka a la Sala Apolo de Barcelona

La Mushka ‘SexySensible’ ja és aquí i així és com sona

| 02/02/2024 a les 12:30h

Mushka a l'Apolo
Mushka a l'Apolo | Juan Miguel Morales
Fa un parell de setmanes, Irma Farelo 'Mushka' va publicar el nou disc SexySensible (autoeditat, 2024). Ahir a la nit, feia el primer de dos concerts de presentació a Barcelona, amb totes les entrades venudes amb una rapidesa vertiginosa -mesos abans de ni tan sols anunciar el nou disc- en un Apolo ple a rebentar. Ahir al públic hi havia veritables fans. Fans que corren a comprar una entrada sense saber que s’hi trobaran mig any després, i fans que canten amb passió cadascuna de les cançons d'un nou disc just acabat de treure… potser amb tanta passió com van cantar els hits que Mushka va fer amb les múltiples col·laboracions que van passar per l'escenari del Paral·lel.
 
La vilassarenca va començar el xou presentant els seus temes més nous acompanyada d’una banda -teclat i bateria, les bases i guitarres del seu productor Roots i els cors de la seva germana bessona Greta Farelo-, i dues ballarines. S’hi va presentar amb la intro del disc, “SexySensible (intro)”, i de seguida ja va posar tota la carn a la graella, interpretant la celebrada “Habibi” que tothom va corejar mentre ella gravava l’escena amb el mòbil dalt de l’escenari. També hi va portar “Barras warras”, que tot i no formar part del nou treball, és un dels seus hits indiscutibles. Per això el públic la va rebre cridant i cantant des de la primera nota.
 

Mushka a l'Apolo (01/02/2024) Foto: Juan Miguel Morales


“Els que esteu aquí heu lluitat per l’entrada”, va reconèixer Farelo, mentre enviava “un besito” per als “sexys i sensibles” de la sala, que amb això va embogir a l’instant. L’espectacle que va oferir ahir demostrava un pas endavant. Amb el disc SexySensible, Mushka ja confirmava la seva evolució, amb un treball “més madur i personal”, i aquest canvi l’ha volgut dur també al directe, amb un xou més pensat i dinàmic i desafiant convencions de la urbana duent-hi tota una banda d’instrumentistes. Va cantar “Imperio”, del nou disc, abans de presentar el següent tema amb humor: “Estem a la sala Apolo, el meu lloc de confiança per sortir de festa”, va dir, mentre Greta li servia una copa i començaven a cantar el “tete, omple’m la copa” d’“El mambo”.

Elogiant la seva música com la bona host que és, Mushka va presentar aleshores Akilon 340, que li va fer de teloner aquella nit, i amb qui interpreten junts al nou disc la batxata “Turra malvada”. I de sobte va marxar tothom de l’escenari, deixant-hi soles les germanes Farelo per interpretar “Los 15 (xq estas triste)”, un dels primers senzills que va publicar Mushka, el 2022.
 
“Hi ha sensibles i sexys a la sala?”, va preguntar Mushka mentre algú entre el públic tirava a l’escenari unes calces vermelles i abans de donar pas a la següent col·laboració de la nit cantant “t’ho juru la Ju”. Amb Julieta van perrejar i cantar el seu tema conjunt “No m’estima +” —nominada, de fet, als Premis Enderrock 2024 per votació popular a la millor cançó i al millor videoclip—. Es va permetre aleshores un petit retorn als seus inicis el 2022 per recuperar el seu segon senzill, “Sonic”, abans de cantar amb Greta “Xarnega”, ballant amb ella i les ballarines i xutant una pilota al públic just abans de l’explosió electrònica amb què tanca el tema.
 
 

Mushka a l'Apolo (01/02/2024) Foto: Juan Miguel Morales


La tercera col·laboració de la nit va ser, de fet, doble. Agraïda, Mushka va presentar 31 FAM -de la banda, van aparèixer Kid Pi i Koalekay-, i Flashy Ice Cream, que fa quasi 2 anys li van proposar de fer el hit de l’estiu. I van assolir la fita: van presentar junts “Bona vida”, que aviat es va confirmar en èxit i que va representar la gran presentació de Farelo a l’escena.
 
El xou va continuar amb “SexeSexy”, encara inèdita, i “Entre el fum”, que segons va dir, és “un tema que va marcar el canvi de lo sexy i sensible a la meva carrera”. Va demanar i va aconseguir que el públic la cantés amb ella, encenent les llanternes del mòbil mentre ella protagonitzava amb Greta la història d’amor perfecta: la seva, entre germanes, bessones, amigues. De fet, ja ho versava i admetia a la cançó: en el despit, “busco un altre amor, el de la Greta”. Des del pis de dalt i gravant-ho, Eduard Farelo s’ho mirava somrient com un pare orgullós. A baix, a peu d’escenari, la resta de la família els donava també suport.
 
“Tas loko” va donar la sensació de fals final. La van interpretar amb una explosió d’energia i diversió, ballant i saltant músics i ballarines junts a l’escenari, mentre el públic participava de la mateixa alegria des de baix de la tarima. I van marxar tots i es van apagar els llums, i podria semblar que el concert acabava, però només era una finta: encara quedaven per sortir dues col·laboracions. La primera va ser Maria Hein, amb qui van interpretar el tema de la felanitxera “Temps”. La segona —i després de portar a l’Apolo els celebradíssims “Sembla mentida” i “Diabla”—, va ser la The Tyets. “La Kate és on es fabriquen els èxits”, va dir Mushka referint-se a l’estudi dels mataronins. “Vaig ser afortunada de fer un tema pel seu disc Èpic solete (Luup Records, 2023)”, va agrair iniciant així a “El tonteo”.
 

Mushka a l'Apolo (01/02/2024) Foto: Juan Miguel Morales



Per tancar el concert va reservar “El disfraz”, que va presentar a les Gallery Sessions i que segons va dir és “la cançó més important” per a ella. “Des d’aquí a dalt, a vegades les coses són maques, i a vegades no ho són tant. Tinc molta por de la disfressa que porto, de com em veu la gent des de fora”, va admetre sabent-se una “privilegiada” i confessant que ha arribat a dubtar si seria capaç de portar aquesta situació. “El disfraz”, potser la més honesta i deferent del disc, amb un estil més proper al pop-indie que a la urbana més clàssica, “és per conèixer la Mushka, però també la Irma”, va assegurar. Així es va acomiadar abans d’oferir un darrer bis amb Greta: la cançó que canten juntes a SexySensible, “Señal de respeto”.
 
El de Mushka ahir va ser un directe sensual i dinàmic, ballable i festiu, però també emocional. Ple de sorpreses i col·laboracions i ben apamat. No va buscar un setlist obvi, i va combinar amb gràcia temes nous amb hits antics, moments explosius amb d’altres de més intimitat, cançons en solitari i d’altres de molt ben acompanyada, bases electròniques pregravades i tirades i solos instrumentals. I la rebuda va ser excepcional. L’Apolo ple de gom a gom i en bloc saltant, cantant i gaudint del xou que Farelo hi oferia. Amb tot plegat, no hi ha dubte que l’èxit de Mushka només acaba de començar.
 

Mushka a l'Apolo (01/02/2024) Foto: Juan Miguel Morales

Especial: Cròniques
Arxivat a: Enderrock, Mushka, Apolo, cròniques, actualitat

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.