Tocaven punk-rock melòdic, fins que un d'ells va pensar que podrien adaptar una 'albà', un cant típic de la cultura valenciana. Un dia qualsevol van fer la prova: "Xe tu, açò té força!". I van seguir estirant el fil amb altres estils de música tradicional, fins avui, que Mox ja ha enregistrat dos discos on fusionen la sonoritat del rock amb els estils més arrelats a la seva terra.
Els Mox Foto: Jordi Mira
Després d'haver guanyat a la darrera edició del
Concurs Sons de la Mediterrània, els de Puçol estrenen àlbum,
Tuactes i rebomboris (Mésdemil, 2015), on es podrà sentir des de ritmes genuïns de casa seva fins a melodies tradicionals d'altres indrets. Estarà disponible a partir del 13 de juny, però a EDR n'estrenem un tastet: una malaguenya, que porta per nom "Barat a un gest".
Entenem per 'tuacte' un fet o assumpte important i espectacular, i per 'rebombori' l'acció de parlar molta gent d'una mateixa cosa insistentment i amb excitació. Aquest és el nom sota el qual la formació valenciana
Mox presenta el seu tercer disc:
Tuactes i rebomboris (Mésdemil, 2015). Arriba després de
Telacarregues... xato! (autoeditat, 2003) i del canvi de paradigma musical amb
Palifonies (autoeditat, 2013). I l'han pogut enregistrar després de guanyar la setena edició del Concurs Sons de la Mediterrània, que tanca les inscripcions de la seva vuitena
convocatòria el 31 de maig.
Des del naixement de la banda han passat del punk-rock melòdic a una fusió d'estils populars i tradicionals, amb la incorporació de la dolçaina. És el cas d'aquest últim llarga durada, un treball on es podrà sentir els estils més arrelats a la terra, com els cants de batre, les danses, les malaguenyes, els fandangos i les jotes, o estils populars d'altres llocs, com les tarantel·les. "Tuactes i rebombris segueix amb la línia encetada amb Palifonies. Conté vuit cançons pròpies inspirades en diferents estils musicals populars i tradicionals arrelats a la nostra i a altres terres, com el cant de batre, el fandango, la tarantel·la, la jota o la dansà, que passem pel filtre de Mox per convertir-les en una cosa nova", explica el cantant, Vicent Redolat.
"El canvi ha tingut una rebuda molt bona, la veritat. Certament, no esperàvem que siguera tan bona. Una de les primeres coses que notàrem és que als xiquets els agradaven i s'aprenien les cançons... Això és prou significatiu!", afegeix Redolat, que explica que aquestes mostres de suport han representat una bona càrrega de piles per a la formació.
"Barat a un gest" és la malaguenya que estrenem a EDR. Parla del desamor i de lo autèntica i genuïna que és la terra on viuen els Mox. "Usem la primera frase i la base harmònica de la Malaguenya de Barxeta, que ens inspira. La resta de la cançó és de collita pròpia", comenta el cantant.
La dificultat afegida de gravar el disc és que la formació de Puçol no es dedica exclusivament a la música, i se senten molt satisfets amb el resultat: "Després d'haver guanyat el Concurs Sons de la Mediterrània, hem disposat de més recursos per enregistrar-lo, i això ha suposat que tinguérem més temps d'estudi, a més de l'excel·lent material d'RPM Estudios", comenta Redolat. La formació va guanyar la setena edició del concurs, i es va proclamar així el primer grup valencià de rock que guanya un concurs d'aquest tipus al Principat: "A més, ens va arribar al cor que justmanet fos un 9 d'octubre, dia dels valencians!".
Per a aquest disc han tingut la col·laboració de Pep Gimeno 'Botifarra'. L'última cançó del disc és un cant de batre interpretat pel cantant socarrat. "No és fàcil trobar-li un lloc a l'agenda, però s'hi va comprometre i va complir amb la seva paraula. No és sols un gran artista, sinó que també és una gran persona. Des d'ací, moltes gràcies, Pep!"
El 13 de juny a partir de les 19.30 h Mox faran rebombori a l'Espai Jove de Puçol, acompanyats de Cavallo i Hugo Mas, Kave Kanem, A-phonics i Lost Fills. El mateix dia estarà disponible el disc en format físic. El grup de Puçol també serà al Vendrell, en el marc del XXVI festival de música tradicional Música a la Vila, i a la Fira Mediterrània de Manresa.