Actualitzat el 11/05/2016

Estrenem "Les criades" de Roba Estesa

Dimarts 17 de maig publicaran el seu primer disc, 'Descalces'

Guanyadores del Concurs Sons de la Mediterrània 2015, el sextet del Camp de Tarragona Roba Estesa publicarà dimarts 17 de maig el seu debut discogràfic, Descalces (Coopula Records), una dotzena de cançons que basculen en tres eixos que defineixen l'ideari de les músics: dona, lluita i tradició. A Enderrock.cat i Sonsdelamediterrania.cat ja en podeu escoltar un avançament: "Les criades". 
Roba Estesa. Foto: Arxiu del grup

El folk calentó de Roba Estesa es materialitza en el seu primer treball discogràfic: Descalces (Coopula Records, 2016). Sortirà a la llum en descàrrega gratuïta el proper 17 de maig, però a Enderrock.cat i Sonsdelamediterrania.cat ja en podeu escoltar un nou tema, "Les criades": "És una de les cançons que capta més bé els tres conceptes que fonamenten la nostra proposta –dona, lluita i tradició–. A partir de la idea del tema "El senyor Ramon" que totes hem cantat de petites, quan prens consciència de la lletra t'adones que està passant avui dia en molts espais. Nosaltres volíem reivindicar la dona i el seu rol", explica la baixista Anna Sardà. 
 


Guanyadores de la VIII edició del Concurs Sons de la Mediterrània, han tingut la producció de Xavier Vallverdú i David Garcia, exmembres de la banda de fusió Bongo Botrako, i la base d'operacions escollida ha estat la Bucbonera Studios, amb Tomàs Robisco al capdavant, considerat millor productor de l'any segons els Premis Enderrock 2016. 

Descalces hi trobarem dotze cançons de base folk i festives. Un parell ("Viu" i "Sóc d'un poble") ja formaven part de la maqueta, però ara sonaran més madures. L'àlbum conté temes tradicionals passats pel sedàs del sextet, ja sigui a partir de la música o de la lletra: cançons com "A la muntanya", "Les noies d'Olot" i "Cant de batre", per a la qual han tingut la col·laboració de qui l'havia recollida anteriorment al seu repertori, Pep Gimeno 'Botifarra'. També hi participa el cantant de Pepet i Marieta, Josep Bordes ("Una altra ronda"), i musiquen un poema de Joana Raspall ("Podries"). 

Crítiques davant el masclisme, Roba Estesa van compartir aquest dimarts 10 de maig un manifest emès pel col·lectiu La Flama de Sabadell. L'organització vallesana organitza una nit de concerts festiva, i l'any passat el grup del Camp de Tarragona hi va patir un assetjament mentre era a l'escenari per part d'una persona del públic, que més tard es va repetir en una actuació a Barcelona. Per condemnar aquesta actitud, Roba Estesa promouen una campanya de sensibilització tant per dalt com baix de l'escenari (podeu llegir el manifest aquí).

Com que tenien marge per escollir el dia de la sortida del disc, la data significativa coincidirà amb el Dia Internacional Contra l'Homofòbia, el 17 de maig. Pel que fa als directes, ja tenen el mes de maig ple de concerts: el dia 20 a la sala Lo Submarino de Reus, el dia 21 a la Festa Major Alternativa de Sant Boi de Llobregat, el dia 25 a la sala [2] de l'Apolo de Barcelona, el dia 27 a la sala Faktoria de Terrassa i el dia 28 a Sabadell.

Roba Estesa, a més, seran les protagonistes d'una llarga entrevista el proper dissabte 21 de maig al programa Tradicionàrius a Ràdio 4, on comentaran el repertori del disc Descalces i exposaran la seva visió del folk calentó, la denominació amb què han batejat la seva proposta musical.


FEU EL VOSTRE COMENTARI

Per comentar les notícies cal que estiguis registrat. Si ja hi ets, introdueix a continuació el correu electrònic i la clau. En cas contrari, fes clic al botó «Registra't» per donar-te d'alta.