'De poetes, cançonetes': el nou projecte de Toni Xuclà

El maresmenc musica poesia catalana en un disc familiar

| 17/03/2016 a les 07:00h

D'aquí una setmana s'acaba la campanya de micromecenatge que ha engegat el guitarrista, productor i músic Toni Xuclà per fer possible el nou disc de poesia musicada i familiar. A Enderrock.cat parlem amb ell perquè ens n'expliqui tots els detalls.

Toni Xuclà. Foto: Juan Miguel Morales

Toni Xuclà s'endinsa en un projecte amb què pretén que els nens i nenes cantin sense adonar-se'n versos de grans poetes com Miquel Martí Pol, Vicent Andrés Estellés, Enric Casasses o Joana Raspall. És per això que ha engegat un nou disc titulat De poetes, cançonetes. Si tot va bé, l'àlbum sortirà a la llum el dia de Sant Jordi, gràcies a la campanya de micromecenatge que finalitzarà el 24 de març.

Com se’t va acudir la idea de crear el projecte De poetes, cançonetes?
D'una banda, com a pare, trobava a faltar cert tipus de cançons per a la meva filla, alguna cosa de qualitat entre les cançons tradicionals de tota la vida i els discos més comercials. De l'altra, treballant cançons fetes de poemes, mentre llegia i llegia, he anat veient que pràcticament tots els poetes tenen algun poema bàsic, infantil, que diu moltes coses amb paraules senzilles. Llavors vaig lligar caps i m’hi vaig llançar. També veig que tots els artistes tenen autèntica passió pels nens i estava segur que els encantaria formar part del projecte, tal com ha estat.

Quins artistes hi col·laboraran?
Les composicions són totes meves però adaptades a la personalitat de cada cantant. Cada una de les cançons té un cantant diferent i les hem treballat conjuntament amb cadascun d’ells pensant en el públic familiar. Hi haurà 16 cançons i 16 cantants diferents: Pemi Fortuny, Gemma Humet, Ferran Savall, Juanjo Muñoz (Gossos), Txarango, Éric Vergés (Els Catarres), Projecte Mut, Txell Sust, Mariona Castillo, Magalí Datzira, Oriol Padrós, Sara Terraza, Magalí Sare, XY, Mireia Zamora i Silvia Ampolla.

Com vas aconseguir adaptar els poemes per a un públic familiar?

La meva proposta és que sigui un disc perquè l'escoltin pares, mares, nens i nenes, junts. No volia fer un disc d’aquells de 'o ells o nosaltres', vull dir el típic disc que pot agradar als nens però és difícil d’empassar per als grans. Proposo fer un disc que tingui elements que agradin a tothom. A més el rol dels pares és fonamental perquè hi ha paraules noves i metàfores que necessiten una explicació perquè són lliçons de vida, del dia a dia, com per exemple, que "mai plou a gust de tots", que servirà per gaudir cantant però també ens serveix per entendre i resoldre els petits conflictes del dia a dia d’un/a nen/a.

Aquestes seran les coordenades pedagògiques del projecte?
D'entrada, que la poesia hi sigui en l'etapa en què estan aprenent a relacionar paraules i sensacions em sembla essencial. En tots els àmbits entre 3 i 10 anys, que són les edats per a les quals està pensat el disc. La creativitat, la fantasia, el joc, l’insòlit i l’absurd formen part de la poesia i això els ajudarà a expressar-se millor. M’imagino discos al costat dels contes en què hi haurà músiques per jugar, per ballar i per aprendre. Aquest serà el disc per aprendre paraules i frases noves dites com només ho poden fer els grans poetes, això el farà molt útil per a mestres i educadors i per als mateixos pares i mares. 

D'aquí una setmana s'acaba el Verkami i queda l'últim tram de finançament per assolir. 
Ara ja podem dir que arribarem, falta molt poc i ho tenim molt  a prop. La resposta de la gent està sent magnífica, no només a la campanya de micromecenatge, també a les xarxes, on hem rebut molts comentaris molt bonics. Hi ha una dada molt significativa: una de les recompenses que més mecenes té és la de donar discos a centres escolars; el centre el pot proposar el mateix mecenes, l’escola dels fills per exemple, o, si no, el triem nosaltres.

Arxivat a: Enderrock, Toni Xuclà, De poetes cançonetes, disc familiar, Gemma Humet, Alguer Miquel, Juanjo Muñoz, XY, Éric Vergés