Culte a les havaneres

Es presenten dos discos basats en el gènere de cançó marinera amb motiu del 50è aniversari de la Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell

| 26/05/2016 a les 14:30h

La Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell compleix 50 anys, i és per això que se li vol retre homenatge des de molts àmbits culturals: una tapa ideada per Joan Roca, un homenatge especial el dia de la Cantada (2 de juliol) i diversos discos de les cançons més populars i la seva vinculació amb els grups de fusió. 
Foto de família de Guillem Ramisa, Doctor Prats i Port Bo. Foto: Xavier Mercadé

Aquest migdia s'han presentat a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm totes les activitats relacionades amb la 50a Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell. La música i la cuina seran les principals protagonistes de l'edició d'aniversari, i és que el 2 de juliol hi actuarà Sílvia Pérez Cruz i els grups d'havaneres Peix Fregit, Port Bo i Bergantí. Per commemorar el mig segle de la històrica cantada, el xef Joan Roca ha elaborat una tapa de creació única anomenada L'havanera i el restaurador Jordi Domingo també ha creat un gelat i còctel de cremat. 

A banda de la data assenyalada, entre l'1 i el 3 de juliol la localitat de la Costa Brava acollirà un festival especial centrat en l'havanera i els artistes que de manera directa o indirecta s'han endinsat en el gènere. És per això que hi actuaran Andrés Calamaro, Sara Pi, Les Anxovetes, Eduard Gener, Unión Havanera, Els Cremats i Judit Neddermann, entre altres. 

El consistori de Calella de Palafrugell ha obert un web amb tota la informació sobre la cinquantena Cantada i la resta d'activitats. 

A l'acte de presentació també s'han donat a conèixer dues iniciatives musicals més. D'una banda, el disc recopilatori Les 10 millors havaneres de la història. Per votació popular a l'Enderrock (Picap, 2016), i de l'altra la revisió més actual del gènere amb dues cançons inèdites sota el títol Havaneres mestisses (EDR Discos, 2016).


Port Bo ha interpretat una cançó a la presentació. Foto: Xavier Mercadé


El top 10 de les havaneres
Sense cap mena de dubte "El meu avi" és l'havanera més famosa de la història. Enderrock va convocar una votació popular a través de les xarxes per saber quina és l'havanera més popular a partir d'una tria de 25 cançons. A banda de sortir a la revista Enderrock del mes de juny, el segell Picap ha editat un disc recopilatori amb els deu temes més votats, la majoria interpretats per Port Bo. Són els següents: 

1. "El meu avi", del disc Clàssics (Picap, 2000) de Port Bo
2. "Vestida de nit", del disc Vestida de nit (10 anys d'havaneres) (Picap, 2010) d'Els Pirates
3. "Mare, vull ser pescador", del disc Sempre pescadors "50" (Picap, 2014), d'Els Pescadors de l'Escala
4. "Lola la tavernera", del disc Clàssics (Picap, 2000) de Port Bo
5. "La Barca xica", del disc Entre dones (Picap, 2010) de Port Bo
6. "Llop de mar", del disc Clàssics (Picap, 2000) de Port Bo
7. "La bella lola", del disc Clàssics (Picap, 2000) de Port Bo
8. "Escolta es vent", del disc Havaneres d'amor i de mar (Picap, 2012) d'Els Pescadors de l'Escala
9. "La balada d'en Lucas", del disc Clàssics (Picap, 2000) de Port Bo
10. "La gavina", del disc De l'Havana a l'Empordà (Picap, 2002) de Port Bo i Gema 4




Doctor Prats a la presentació. Foto: Xavier Mercadé

La fusió de l'havanera amb gèneres moderns
El número de juny de la revista Enderrock inclou un reportatge sobre la història de la cantada i també encarta un disc exclusiu. Titulat Havaneres mestisses (EDR Discos, 2016), conté dos temes inèdits: “Ànima de corall”, enregistrada per Guillem Ramisa & Oques Grasses, i una adaptació del clàssic “Vestida de nit” a càrrec de Doctor Prats.

La resta del disc, compilat amb motiu del 50è aniversari de la Cantada d’Havaneres de Calella, mostra com grups de fusió i de pop flirtegen amb l’havanera: des de “La balada d’en Lucas” de La Terrasseta de Preixens fins a “Nord enllà” d’Ebri Knight, Xeic! cantant “Lo meu avi”, Txarango fent “El meu poble” i l’islandès Halldor Mar interpretant en anglès “La gavina” (“The Seagull”), i també els enfants terribles d’Els Cremats homenatjant Gato Pérez amb “La rumba de Barcelona”, un avanç del seu nou disc, o els clàssics Port Bo amb la versió “Deixa-la, Toni, deixa-la” de Manel.
 

Guillem Ramisa també ha interpretat una revisió d'havaneres a la presentació. Foto: Xavier Mercadé

Arxivat a: Enderrock