At Versaris, hip-hop sense vergonya

| 13/02/2007 a les 07:00h

El hip-hop ha estat històricament un terreny vedat a la llengua catalana. Paradoxalment, però, els Països Catalans són un territori fèrtil per a totes les vessants del gènere, des de la més comercial a la més subterrània: d'aquí han sortit primeres espases com Sólo los Solo, Falsalarma, Ari o Geronación. Ara comença a veure la llum una incipient escena que perd la por a emprar la llengua del país per fer rap. Bona prova de tot plegat és el primer disc d'At Versaris, Va amb nosaltres (Propaganda pel Fet!, 2007).
Els MCs Pau Llonch, Rodrigo Laviña i el Dj Bel fa temps que treballen amb bases electròniques i rimes, però fins ara no havien concretat la seva feina un disc.  “El projecte neix fa cosa d'un parell d'anys, arran de la feina que feiem plegats tota una sèrie de gent que experimentavem amb rap en català. Erem el que en argot es coneix com una crew,  una colla, vaja”. Rodrigo feia lletres de rap que no entraven en la dinàmica del seu altre grup, Pirat's Sound Sistema. Pau Llonch havia fet la seva incursió en el hardcore amb Batzac. Junts van començar a experimentar amb el hip-hop.
At Versaris tenen un mètode de treball completament caòtic i un únic lema: no hi ha normes. Són el malson de qualsevol director de màrqueting: és bastant complicat que una ràdio punxi els seus temes (on reben a parts iguals polítics, policies i periodistes). Vaja, que no els tocarà ni l'engruna del 25% de la quota del català. “Si hi ha gent que no vol que se sentin algunes veritats, ja s'ho faran. Seguirem difonent la nostra merda com sempre, amb els col·legues que tenim arreu dels Països Catalans que ens tiraran un cable, amb el boca orella, als concerts, a internet...”, explica Rodrigo. L'actitud del fes-s'ho un mateix és la clau de volta d'At Versaris, que des de fa més d'un any ja fa bolos, sense disc al mercat, prenent com a base un circuit underground de cases okupades i festes alternatives.
Tot i ser una de les poques bandes de rap en català que existeixen, At Versaris no se senten pioners de res. “Per nosaltres fer rap en català és una cosa natural, si és la llengua en la que parles, perquè has de fer rap en una altre idioma?”, reflexiona Bel. Més enllà d'això, busquen sortir del tòpic raper. “Un projecte que no és sincer amb ell mateix fa riure”, diu Llonch. “Nosaltres no som gangsters, no anem amb dos paios amb pipes que ens flanquegen. Però la majoria de gent que fa rap en aquest estat-presó tampoc i en canvi té una actitud 'gangsta' postissa”, reflexiona
Arxivat a: Enderrock