A sopar amb Estellés

Molts pobles organitzen aquest cap de setmana festes per recordar el poeta. A Burjassot hi actuarà Miquel Gil

| 02/09/2011 a les 06:59h

De la mateixa manera que els escocesos recorden el seu poeta Robert Burns cada 25 de gener amb lectures i un bon tiberi, Vicent Andrés Estellés i els seus textos inspiren aquest cap de setmana, per segon any, festes populars on es combina la poesia, la música i la gastronomia.



A Burjassot, el poble on va néixer Estellés un 4 de setembre, s'hi farà aquest dissabte la segona edició, organitzada per l'associació cultural Bassot. Hi haurà sopar popular al carrer Pablo Iglesias amb plats tradicionals (pollastre amb ametlles, esgarraet, all i pebre, tomata amb tonyina i orxata amb fartons), una exposició amb poemes d'Estellés i l'actuació final de Miquel Gil, que va participar recentment en l'obra teatral Poseu-me les ulleres, basada en la vida i l'obra de l'escriptor. Allà hi interpretava el poema estellessià "La rosa de paper", que inclourà també al seu proper disc Per marcianes.
A Quart de Poblet, el sopar Estellés es farà el diumenge 4 de setembre a la plaça de la Bàscula, amb sopar de faixa, picaeta valenciana, vins i dolços de la terra, lectura de poemes i cançons.
L'obra d'Estellés té una presència important en la música popular, tot i que el seus textos no sempre són fàcils de convertir en melodies. Respecte a això Raimon comentava en una entrevista al Sons 16: "Vicent Andrés Estellés se m'ha resistit. Amb ell n'havíem parlat i m'ho havia demanat. Però és que fa un tipus de poesia molt narrativa. De fet, si t'hi fixes, el que ha fet Ovidi Montllor és més recitar-lo que cantar-lo".
Fa un any, Josep Vicent Frechina va fer una tria de deu cançons basades en poemes d'Estellés aquí i aquí. I recentment, l'editorial de Benicarló Onada ha editat Ara Estellés. 12 poemes, 12 cançons a Benicarló, un llibre sobre el poeta que es complementa amb un CD amb 12 cançons on Ximo Caffarena combina els versos estellessians amb la música tradicional valenciana.
Una de les darreres adaptacions estellessianes que s'han editat és aquest "Burjassot" de Néstor Mont:




Arxivat a: Sons de la mediterrània, Estellés, Miquel Gil