S'edita l'obra completa de Joaquim Malats

És un dels pianistes catalans més destacats de la història

| 10/03/2012 a les 06:59h

El passat 29 de febrer la Sala Vermella del Conservatori Municipal de Música de Barcelona va acollir l’acte en què l’editorial Boileau va presentar l’edició completa de les partitures del pianista i compositor Joaquim Malats. A més, també es va presentar el seu Concert per a piano i orquestra, obra inèdita fins ara i que serà estrenada en primícia el dia 16 de març a Ucraïna.
 
Joaquim Malats (1872-1912) és considerat un dels millors pianistes catalans de la història. Testimonis com Albéniz, Granados, Saint-Saëns o Joan Lamote de Grignon van avalar la seva tècnica i interpretació i el consideraven el millor pianista de l’època.
Malats va començar a estudiar al Conservatori de Barcelona amb Joan Baptista Pujol –mestre també d’Isaac Albéniz, Enric Granados i Ricard Vinyes–, i seguidament va anar al Conservatori de París a ampliar els seus estudis, on va guanyar el primer premi de piano –per unanimitat i amb Arthur Rubinstein com a cap del tribunal– i el premi Diémer, que va destacar les seves interpretacions de la sonata Appassionata de Beethoven i de La Campanella de Liszt.
Malats i Albéniz van tenir una relació d’amistat molt propera. Tant que en una de les seves cartes (datada del 1907) el compositor deia al pianista: “Estic component Iberia... essencialment per a tu i per culpa teva”. A causa d’una malaltia no va poder fer l’estrena de l’obra –tasca que va dur a terme la pianista Blanche Selva–, però el que sí que va poder fer va ser estrenar alguns números de la Suite a Espanya.

La tasca de Melani Mestre
El pianista i director d’orquestra Melani Mestre és un gran coneixedor de la vida i obra compositiva de Malats i ha estat l’encarregat de revisar i editar el catàleg complet. També ha orquestrat el Concert per a piano i orquestra a partir d’un manuscrit de Malats que es trobava a la biblioteca de l’Orfeó Català. L'obra serà estrenada el proper 16 de març a Txernivsti, Ucraïna, i la Filharmònica de Londres l’enregistrarà.
En un any amb tants aniversaris com aquest –Toldrà, Montsalvatge, Blancafort, Mompou...– és encomiable la tasca de Mestre, ja que situarà la figura de Joaquim Malats i la seva obra –vint-i-quatre obres en total– al lloc que li pertoca dins la música catalana.



Arxivat a: 440Clàssica&Jazz