EDR : The Tyets: «Sentim més pressió interactuant amb el públic, que amb les càmeres»

Enderrock engega la seva col·laboració amb l'espai cultural mallorquí

Rata Corner, cau de cultura transversal

Quan els dinosaures es van extingir, els petits rosegadors, molt més simples genèticament, van ser una de les poques espècies que van sobreviure i van ser capaces d'adaptar-se al nou entorn. Amb aquesta filosofia neix el projecte Rata Corner: petit però amb la intenció d'adaptar-se als canvis que vénen. Es tracta d'un espai a mig camí entre la llibreria, la botiga de discos i l'obra gràfica que ocupa un local centenari al centre de Palma.
Text: Andrea Romanos. Fotos: arxiu Rata Corner
"Des del principi hem volgut que Rata Corner sigui un espai viu i obert als agents culturals locals, per això programam cada mes múltiples activitats que van des del club de lectura fins a les exposicions, tertúlies amb escriptors, contacontes, tallers...", explica el gestor cultural Miquel Ferrer, encarregat de l'espai juntament amb Edy Pons i Llucia Font. "El mes de gener, entre altres activitats, tindrem una exposició dels originals de Tia Zanoguera que acompanyen el text de El Rey Lear que acaba de publicar Literatura Random House", continua.

El projecte també busca reivindicar el petit comerç, "aquest on et coneixen i et diuen pel teu nom, i on et podem oferir un tracte totalment personalitzat", en un moment en què el centre històric de Palma "està canviant" i cada cop les antigues finques dels veïnats es van substituint "per pisos de lloguer vacacional, hotels de luxe, franquícies i botigues enfocades als turistes". "Fa uns mesos al nostre carrer va tancar Casa Roca, una botiga amb més de 160 anys d'història", recorda Miquel Ferrer.

I és que en un espai tan transversal, el més important és fer una estricta selecció dels productes que garanteixi la qualitat, l'originalitat i l'interès. "No volem ser una llibreria generalista, sinó d'autor, on primam les editorials independents, els grups de música locals i els artistes que comencen, mesclat amb rareses i objectes més difícils de trobar a botigues convencionals", assegura Ferrer sobre el projecte.

Arran de la iniciativa CultSurfing –impulsada per l'ICUB de l'Ajuntament de Barcelona–, que permet establir connexions entre àmbits culturals i territorials a partir de la descoberta de nous projectes i intercanvis d'experiències, Enderrock i Rata Corner van engegar la seva col·laboració mútua a principi de novembre. A partir d'ara, Enderrock ajudarà l'espai mallorquí en la difusió de les seves propostes a través de totes les seves plataformes –Enderrock.cat, el setmanari digital EDR i la revista Enderrock–, li oferirà assessorament artístic i integrarà les propostes del concurs Sona9 a la seva programació.