Estrenem un tema del primer disc dels finalistes del Sona 9

El manifest fosc
de Morgat Morgat

El pop-rock guitarrer de Morgat Morgat és el protagonista de portada d'aquesta setmana: la banda de Banyoles està enllestint el seu primer disc, de es titularà 'Salvatge manifest' (LAV Records, 2014). L'han enregistrat als estudis Ground de Cornellà de Terri sota la batuta de Miqui Puig a la producció (a qui van conèixer arran del concurs Sona 9). "Ull viu" és el primer tastet d'aquest nou disc que publicaran al setembre, i que estrenem a EDR.
Text: Helena Morén i Elisenda Soriguera. Fotos: Juan Miguel Morales

Morgat Morgat seran uns dels protagonistes de l'edició d'agost d'Enderrock: un any més, el número més calorós de l'any de la revista mensual serà un monogràfic del Sona 9, amb tota la informació sobre els guanyadors de la darrera edició i també dels finalistes del 2014. Amb els guanyadors del Premi Sona 9 a la portada, Copa Lotus, la revista inclourà un CD on es podran escoltar els temes dels tres guanyadors del 2013 i dels 20 seleccionats del Sona 9 2014.

“Ull viu” és el tema que obrirà el disc de debut de Morgat Morgat, i a la lletra parlen d'unes ‘raons de pes’: "Les raons de pes són les que donen sentit al dia a dia, on poses l’energia perquè giri i no es pari, però de vegades les voldries engegar molt lluny, i aleshores pesen massa", explica el cantant i guitarrista Jordi Torrent. 

El disc també inclou cançons com 
“Matar el porc”: "El porc és el que hem engreixat entre tots, i ara està ben lluent. És el moment òptim, i en traurem les millors llonganisses; si l’engreixem més hi perdrem moltes coses. Ja ens ha robat tota la feina, i totes les hores, i ara és el moment de matar-lo per treure’n algun profit. El porc és tantes coses... com les que surten al migdia a les notícies. No sabem si són uns polítics, si és el sistema, unes entitats bancàries... tot és el porc, i toca matar-lo. Ara només ballem la seva cançó i escoltem la seva versió de les coses; tots estem seguint el ritme de la putrefacció".

So de Banyoles
"Ens hem fixat en els referents dels discos que ens agradaven. No érem tan punkis, sinó més SonicYouthPartim més de Kitsch que de cap l’altra banda. Cada gravació que fem els l'anem a portar, de la mateixa manera que si fóssim a Vic ho duríem a en Quimi Portet", explica Xavi Teixidor, guitarrista de Morgat Morgat. I hi afegeix Jordi Torrent: "Kitsch va obrir una escletxa per on van entrar des de Jesus and Mary Chain fins a Pixies, Sonic Youth... Érem nens quan els escoltàvem. Crec que era a la germana de Lluís Costabella, que li portava discos d’Anglaterra quan aquí no hi havia ni distribució ni manera de trobar-los. Tenia tot de música dels vuitanta, allà!".

Festival Sona 9
Per primera vegada els concerts preliminars del concurs Sona 9, on ara fa just un any va participar Morgat Morgat, es convertiran en un festival de dos dies per a grups emergents, que se celebrarà el 22 i 23 de juliol a l’Antiga Fàbrica Damm de Barcelona. Les invitacions es poden demanar per correu electrònic a [email protected]: cal indicar el nom i cognoms de cadascun dels assistents, a més de quin dels dos dies es vol assistir al festival. Hi actuaran els 20 grups seleccionats per a aquesta fase.