Descobrim el senzill que avança el cinquè àlbum d'estudi de la cantautora al costat del cantautor empordanès

Montse Castellà s'acompanya de Lluís Llach per presentar «Vull»

Montse Castellà entra amb Llach a l'estudi per gravar "Vull". És la primera col·laboració després que el cantautor deixés a un costat la faceta musical el 2007, si exceptuem els enregistraments per motius polítics i solidaris. La peça forma part del cinquè àlbum d’estudi de la cantautora de Tortosa, 'Salicòrnia' (U98, 2021)
Text: Sheila B. Fernández. Fotos: Fotograma.


La compositora, que només concep les col·laboracions si al darrere hi ha una amistat, explica com Llach va escollir la cançó entre dues que ella mateixa li havia plantejat per cantar. "Amb Lluís Llach ens coneixem de fa molts anys, però l’amistat és més recent. Li vaig proposar i em va demanar que li enviés dues cançons, una de lluita i una altra de temàtica amorosa i va triar “Vull”. Va vindre a Tortosa a gravar-la i va fer petites aportacions que encara van millorar la cançó." Ara, tots dos volen "començar un camí sense retorn", tal com canten, recitant plegats a la serenor de l’estima.

Per a l'ocasió, el duet s'acompanya de Borja Penalba, qui complementa les veus amb l’acordió que Laura Aimerich, guitarrista i música que va acompanyar Llach durant tota la seva trajectòria, li va cedir fa uns anys. Sobre el piano, la guitarra, la bateria i l’acordió, Castellà i Llach dibuixen paisatges i imatges clares d'una estima serena. Amb la delicadesa de les seves veus, les voluntats compostes per la tortosina parlen a algú sense nom, que ho és tot i no és res. "Vull fer l’amor amb tu com quan en un capvespre la mar li fa al sol i es fonen en l’aigua", entonen. I, amb tot, la compositora "ja en tindria prou per cremar la vida junts".

Lluís Llach es va retirar dels escenaris fa gairebé 15 anys i només havia entrat a estudis de gravació per col·laboracions puntuals amb motiu del procés d’autodeterminació de Catalunya o per causes solidàries, com la versió que va fer aquest passat 2020 d'"Un núvol blanc" per a la iniciativa #Joemcorono. Castellà, per la seva banda i durant el seu recorregut, ha lluitat incansablement amb la veu per defensar les Terres de l’Ebre i ha col·laborat amb personalitats de l’escena nacional i internacional com Paco Ibáñez o Joan Baez