El Palau de la Música Catalana acomiadarà el drac Paff i a Falsterbo aquest diumenge. L’actuació, que serà enregistrada i emesa posteriorment per la Xarxa TV, comptarà amb la presència de diversos amics. Alguns seran a l’escenari cantant, i altres (com Joan Manuel Serrat o Jordi Hurtado) a la platea escoltant. Com s'ha fet en la resta de concerts de la gira, també s’han reservat una part de les entrades a persones amb capacitats diferents, que venen de la Fundació Barraquer i la Fundació Ais. A hores d'ara, les entrades estan pràcticament exhaurides. Parlem amb Eduard Estivill perquè ens faci cinc cèntims de què es viurà al Palau de la Música aquest cap de setmana.
Falsterbo s'ha acomiadat dels escenaris amb la gira d'una vintena de concerts per Catalunya per presentar el darrer disc, 'Adéu, Paf' (U98 Music, 2021). Quin és el balanç?
La gira ha anat molt bé. Va començar perquè volíem triar les ciutats de Catalunya on hem anat més vegades i hi ha més públic que ens segueix. La gent que organitzava els recitals s'hi ha implicat molt. I l'altra cosa bona és que no havíem tocat mai tant de temps seguit amb la mateixa banda. Això ha fet que els músics s'hagin integrat perfectament.
Com serà l’últim concert de Falsterbo?
Serà molt emotiu, però no volem que sigui nostàlgic. El gravarem per editar un disc digital, se’n farà la transmissió per internet i TVE2 el gravarà per fer un documental. Són tres coses noves i això vol dir que ho hem de fer molt bé. Ho hem preparat a fons. Serà molt emotiu perquè s’acabarà la història d’un grup de gent que ha tingut la sort de no viure de la música de manera professional, però que se l’ha pres amb un alt grau d’autoexigència.
A cada concert també hi ha hagut alguna col·laboració. Qui hi haurà al Palau?
Dalt de l’escenari hi serem nosaltres tres (Jordi Marquillas, Montse Domènech i Eduard Estivill) amb els músics que ens han acompanyat aquesta gira i que són: Toni Xuclà, Àlex Badia, Magalí Datzira, Glòria Maurel, Guillem Callejón i les Gema 4. Hi haurà dos moments especials. Un serà amb Pep Bou, que farà bombolles en algunes cançons, i l’altre serà amb “Paff, el drac màgic”, que cantarem amb Laia Porta, Judit Nedderman, Beth, Paula Valls, Isidor Marí, Jofre Bardagí, Joan Masdéu, Jonathan Argüelles i Pep Sala. Farem un “We Are the Paff” que serà espectacular: tothom tindrà un trosset d’estrofa i hi haurà moments de segones veus. Hem agafat la idea del “We Are The World”.
Ja havíeu tocat, com a Falsterbo, al Palau. Què suposa aquest escenari?
Hi havíem actuat, però mai tot sols: eren actuacions per a festes benèfiques. La primera vegada va ser en un festival de Salvador Escamilla. El Palau és un escenari amb molt de significat. No només és el lloc més bonic que hi ha a Barcelona per fer-hi recitals, sinó que la Montse Domènech és la besneta de Lluís Domènech i Montaner, l’arquitecte que va dissenyar l’edifici. Tot quadra: Falsterbo diu adeu al Palau que va fer el besavi de la Montse en el centenari de la seva mort.
Fins ara, Falsterbo no havia gravat mai un disc en directe...
És veritat, tot i que hi ha col·laboracions amb el Grup de Folk que es van gravar en viu. En total, la nostra discografia en directe és de cinc cançons. Ara hem decidit gravar el concert del Palau i penjar-lo com a disc en format digital perquè tothom el pugui escoltar. És el nostre regal de vida per a la gent que ens ha seguit al llarg de la nostra trajectòria, sense buscar cap benefici econòmic.
Com valoreu la trajectòria de Falsterbo?
Hem estat coherents. No vam pretendre mai ser transcendents, només cantar les cançons que ens agradaven per veure si agradaven també a la gent. Ens hem mantingut fent el que hem volgut més enllà de les modes.