Els grups Anegats, Cabot i OR van ser els triomfadors de la segona edició dels Premis Enderrock de la Música Balear

Crònica dels Premis Enderrock de la Música Balear 2019

La gala dels Premis Enderrock de la Música Balear, celebrada el 28 de novembre al teatre Xesc Forteza de Palma, va donar el tret de sortida amb la interpretació de la cançó "A trenc d'alba" de Marala. De seguida, Pep Suasi i Victòria Maldi, presentadors de la segona edició de l'entrega de guardons, van donar la benvinguda als assistents i als parlaments del director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, i el president de l'Obra Cultural Balear, Josep de Luis. Gendrau va parlar "d'un sol país, una llengua comuna i una cultura i música compartides" i va fer valdre el poder de les cançons com a eix de transformació.
Text: Helena Martín. Fotos: Xavier Mercadé.
El primer guardó va ser per a Uc de la mà d'Antoni Noguera, tinent de batlle de Cultura i Benestar Social de l'Ajuntament de Palma. Els reconeguts amb el Premi d'Honor 2019 per la tasca de recuperació de la música tradicional als Països Catalans es van retrobar després de 35 anys sense pujar als escenaris i van interpretar "En aquesta illa tan pobra", després d'un llarg aplaudiment.  

Jorra i Gomorra van ser els primers a rebre un Premi Enderrock de la Música Balear de la crítica, al millor disc revelació per A Manacor (Bubota, 2018). Seguidament, el duet d'electrònica poètica va pujar a l'escenari per rebre el Premi especial de jurat per This Is Electroverse (Hidden Track, 2018). El gran guardó de la crítica, però, va ser per a Joan Miquel Oliver, guanyador del Premi a millor disc de l'any de la música balear per Elektra (DiscMedi, 2018) entre bromes i un agraïment destacat als presos polítics. 

La interpretació de "Rellotge" per Marta Elka i Toni Pastor va donar peu a l'entrega del Premi a la Trajectòria a Antoni Parera Fons a mans de Lluís Gendrau. Després dels guardons ja coneguts, Llorenç Romera de Salvatge Cor i Maria Jaume Martorell, guanyadora del Sona9 2019, va començar el seguit d'entregues de guardons de votació popular, de la qual van participar més de 9.000 persones. Andreu Riera amb Ficció: J. Prohens ha recollit el Premi a millor disc de clàssica, Pere Bujosa Trio ha guanyat el Premi a millor disc de jazz per Wabi-Sabi (Fresh Sound New Talent, 2019) i Posidònia, el Premi a millor disc de folk per Sonen les campanes! (Blau, 2018). 

Jorra i Gomorra van tocar un avançament en exclusiva de la cançó "Brilles", que s'inclourà en el proper àlbum de la formació manacorina, i posteriorment es va recordar a través d'un vídeo-obituari al flautista Tomeu Estaràs, confundador d'Els Valldemossa. Cristina Bugallo i Joan Trias continuaven amb l'entrega de rexoneixements: Millor disc de cançó d'autor per Infinit emocionari (Runaway, 2019) de Marga Rotger, Millor disc de músiques urbanes / hip-hop per Poemes per no tornar (autoeditat, 2018) de Valtonyc i Millor disc de pop-rock per Ànima niu (Blau, 2019) d'Anegats. Cabot van resultar ser el Millor artista revelació per la votació popular. 

"Astre jo" de Formentera Badminton Fan Club va ser la cançó que va empènyer Joan Bibiloni i Gabriel Janer Manila a presentar la darrera tanda de reconeixements. The Black Cats van recollir el Premi a Millor disc en llengua no catalana per Lost Boys (Runaway, 2018), Cabot va rebre el Premi a Millor cançó per "Llengües" i Anegats, a Millor directe. L'últim guardó va ser per OR, que s'han proclamat Millor artista segons els més de 9.000 votants.

La nit va cloure amb una versió col·lectiva de la cançó "Llengües" (amb la qual Cabot s'ha emportat el Premi a Millor cançó), amb la participació de l’escriptor Gabriel Janer Manila i dels músics Marta Elka, Pau Franch d'OR i Biel Abrines i Llorenç Romera de Salvatge Cor.