Parlem amb la cantant i líder de Canciones de Nadie Laura Socaixina

Canciones de Nadie: «La meua veu trencada està en consonància amb la meua mentalitat trista i dramàtica»

La banda liderada per l’alcoiana Laura ‘Socaixina’ Llana, Canciones de Nadie, ha enregistrat l’esperat àlbum de debut, 'En los momentos buenos' (Coopula Editorial, 2023). Les cançons, en català i castellà, de la cantant resident a Barcelona són emocionals i colpidores per celebrar els instants més feliços. Parlem amb ella sobre aquesta primera referència discogràfica
Text: Marc Serrano Farrerons. Fotos: Arxiu.


Per parlar de l’origen de Canciones de Nadie cal remuntar-se 15 anys enrere. Com va sorgir la idea de liderar un projecte musical?
Fer cançons i muntar un grup va ser molt bonic! Escoltava música de ben xicoteta i m’agradava, però mai havia compost res. La primera cançó va ser per amor, i va ser “Cómo te cuento?”, un tema en què expressava com n’estava d’enamorada. A partir d’aquell moment em vaig adonar que, a més de gaudir escoltant música, també m’agradava compondre els meus propis temes.

Des de llavors, Canciones de Nadie ha viscut diferents etapes, i tot i fer anys que compons i actues no va ser fins al 2019 que vas compartir els teus senzills a les plataformes digitals. Com vas arribar fins aquí?
Des del principi ja havia penjat cançons a internet, però tot es va esborrar a causa d’una sèrie de factors que van afectar la relació amb la banda. Vaig quedar sola amb el projecte, però el 2019 vaig decidir empoderar-me. Vaig decidir que havia de continuar per tirar-lo endavant. Em vaig envoltar de nous músics i vaig tornar a publicar noves cançons.

L’any 2021 vas presentar l’EP 'El gran estallido' (autoeditat) i el 2022 vas sorprendre amb Un poco más alegre (autoeditat), el teu segon EP. En aquests dos treballs es comença a perfilar un estil propi. Quin és el teu tret diferencial?
El tret diferencial és la sonoritat de rock clàssic, juntament amb la meua veu. És una veu trencada, que crec que sona diferent i que està en consonància amb la meua mentalitat trista i dramàtica. De fet, ja estic pensant que si no pare de fumar l’acabaré perdent... [Riu]

Ara has presentat el teu primer llarga durada, 'En los momentos buenos'. Què ha suposat aquest disc?
Poder gravar el nou disc ha estat un somni fet realitat, de fet és l’experiència musical més emocionant i màgica que he viscut a la meua vida. Estic molt agraïda a tota la gent que m’ha ajudat, així que sempre comente als meus companys que, encara que em morira, aquesta obra hauria de sortir igualment a la llum! [Riu]

Quina és la temàtica principal?
En los momentos buenos reflecteix un període molt feliç de la meua vida, tot i que també hi plasme alguns traços de tristesa. La temàtica principal podríem dir que són els instants bonics i fugaços que podem viure.

A les xarxes també vas avançar el fragment d’una de les cançons, “Tu imagen más salvaje”, una peça colpidora i melancòlica. Creus que serà vist com un disc trist o alegre?
Pense que es tracta d’un disc alegre, tot i que hi haja cançons melancòliques i matadores. Jo soc una persona trista per naturalesa, però com que ara mateix estic envoltada de gent molt positiva he tendit a escriure temes més alegres.Tot i virar cap a una sonoritat marcada per l’estil de la banda, a les noves composicions has mantingut l’essència acústica de pop d’autora que dominava els primers temps?
És clar, m’agrada molt la sonoritat acústica i no la puc abandonar. En aquest disc he tingut l’oportunitat de tocar amb banda i, tot i tenir certs moments de caire acústic, la majoria de les cançons han crescut més en l’aspecte instrumental. La qüestió era combinar els dos formats, una mateixa idea que també mirarem de reproduir als concerts.

Per poder confeccionar el nou treball i tirar endavant la proposta, has portat a terme una campanya de micromecenatge a Verkami. Com valores el suport per part del públic?
La veritat és que he quedat lluny de l’objectiu inicial. Sempre he notat que no tinc tant de suport com altres artistes, però el fet que hagen fet aportacions més de 25 persones ja és molt. N’estic molt contenta!

'En los momentos buenos' es va presentar en directe el 29 de març i 1 d’abril a La Nau de Barcelona i La Salà de València, respectivament. Hi haurà gira?
Sí. Encara no hi ha dates tancades, però hi estem treballant. Ens encantaria poder actuar a Bilbao, Madrid i Saragossa, a més de participar en algun festival, però ens anirem adaptant al que vagi sortint. El que més m’agrada és fer concerts, perquè en directe es pot diferenciar un bon grup d’un ‘grupàs’, i necessito que em donin l’oportunitat de defensar el meu projecte dalt dels escenaris.