Es fa saber...

Màrius Serra, Xavier Albertí i Carme Ruscalleda protagonitzaran tres 'pregons' a la Fira Mediterrània

| 14/07/2015 a les 15:00h

Aquest 14 de juliol s'ha presentat la programació de la XVIII Fira Mediterrània de Manresa, que tindrà lloc del 15 al 18 d'octubre. Entre les novetats d'aquesta edició hi ha el projecte Pregons: Màrius Serra, Xavier Albertí i Carme Ruscalleda executaran tres accions inspirades en els tradicionals pregons.

Màrius Serra. Foto: Sara Guasteví

Trenta-cinc estrenes. Nou coproduccions. Cent companyies i prop de tres-centes activitats. Aquests són alguns dels números que donen idea de la dimensió de la XVIII Fira Mediterrània, que un any més fa pivotar la programació al voltant de la cultura popular i les músiques del món.

Pel que fa als continguts, una de les principals novetats és el projecte Pregons: transformant l'habitual projecte d'artista convidat, la Fira ha proposat a tres personalitats –l'escriptor i verbívor Màrius Serra, l'home de teatre Xavier Albertí i la cuinera Carme Ruscalleda– que recordin la potència i la vigència de la cultura popular amb tres accions inspirades en els tradicionals pregons. Així, cadascun d'ells farà una actuació única en tres moments diferents de la Fira: Màrius Serra oferirà un Pregó poliglot sota el paraigua d'una única llengua; Xavier Albertí farà amb la directora d'orquestra Wanda Pitrowska un Pregó a dues bandes i una sola veu amb piano, mentre que Ruscalleda prepararà un Pregó de forquilla i forqueta (aquí el ganivet no hi pinta res).

L'espectacle que inaugurarà la Fira serà In Somni, un projecte forjat a l'edició de l'any passat on la cobla i el hip hop s'alien de la mà de la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona i la companyia de dansa urbana Kulbik. La cloenda la protagonitzarà l'espectacle líric La viola d'or, una producció especial que commemorarà el 150è aniversari del naixement del compositor i director Enric Morera, amb la Cobla Marinada de Badalona, el cor ArsInNova i la companyia de dansa Factoria Mascaró.

Estrenes destacades
En l'àmbit musical, destaquen a la programació la presentació dels nous treballs del cantaor Carles Dénia, el cantautor Roger Mas i el guitarrista flamenc Tomatito, i també grans noms de l'escena de les anomenades músiques del món: els londinencs Aisan Dub Fondation Sound System , el senegalès Cheikh Lo –que presentarà el seu nou disc, Balbalou–, la palestina Kamylia Joubran i una prometedora parella integrada per la marroquina Nabyla Maan i l'aragonesa Carmen París.

Altres propostes programades són Carles Belda i Joan Garriga maridant caves i acordió diatònic; el muntatge Ovidi popular (en què un destacat grup de músics folk revisen l'obra d'Ovidi Montllor); el grup Germà Negre amb la Cobla Selvatana i l' Esbart Fontcoberta , així com la presentació dels nous treballs de The New Catalan Ensemble i la cantautora Clara Andrés.

A més, el primer dia de Fira, dijous 15 d'octubre, tindrà lloc a la Taverna Estrella Damm de la Fira la final del VIII Concurs Sons de la Mediterrània, amb les actuacions de Les Anxovetes, Àngela Furquet, Roba Estesa i Xaluq.

Coincidint amb la presentació de la programació, aquest 14 de juliol s'han posat a la venda les entrades per als espectacles de pagament.
Arxivat a: Enderrock, Roger Mas, Carles Dénia, Xavier Albertí, Carme Ruscalleda, Màrius Serra, Manresa, Fira Mediterrània, Tomatito, festivals