Novembre de carretera amb Sopa de Cabra

La revista inclou un disc recopilatori de rúmbia vallesana, 'Monstres of rúmbia'

| 03/11/2015 a les 07:00h

El retorn de Sopa de Cabra encapçala la revista Enderrock (ja disponible en format digital a iQuiosc) que arriba aquest novembre amb el nou disseny que va presentar el mes anterior; un retrat renovat d'un grup mític que després de 15 anys de silenci discogràfic irromp per ser benvingut de nou a una escena musical més viva i plural que mai. Si fem carretera, la fusió de la rumba catalana i la rúmbia llatina ens porta fins a la rúmbia vallesana. Els seus propulsors, Carles Belda i Joan Garriga, sense deixar anar l'acordió, dibuixen un espectacle propi que reivindica la música popular amb denominació d'origen. Monstres of rúmbia (EDR Discos, 2015) és un repàs de les cançons més destacades del gènere, que també han recollit a l'àlbum recopilatori homònim que s'encarta amb la revista. A la nova secció d'opinadors s'hi estrenen Joan Enric Barceló (Els Amics de les Arts) i el periodista i escriptor Jordi Nopca. 

Portada de la revista Enderrock 242. Imatge de la portada: Noemí Elías


Estàndards del rock català i amb cançons que han marcat una època, Sopa de Cabra són fonamentals per entendre la història recent de la música catalana. La banda liderada per Gerard Quintana i Josep Thió fa girar el cicle vital presentant la primera novetat discrogràfica després de 15 anys de silenci, Cercles (RGB Suports, 2015). El disc està compost de deu cançons impressionistes de pop i folk amb una acurada producció sonora que defuig el rock'n'roll més immediat. A la revista descobrim quines són les noves sendes de Sopa en una entrevista en profunditat als membres del grup i signada pel periodista Roger Palà. 

L'actualitat més recent ve encapçalada per la culminació de la gira d'Els Amics de les Arts, la victòria de Roba Estesa al Concurs Sons, les estrenes discogràfiques de PantaleóEgon Soda, Tram's i El Pezpsiquiatra i les novetats que arriben des del País Valencià amb Òscar Briz, Vicent-T, Subversa, Zoo i Entreparèntesi. A més, Ivette Nadal ha enregistrat Tornar a mare (RHRN, 2015), on transmet l'actitud i la força amb què ha superat els embats de l'anorèxia. La foto del mes està dedicada als concerts que els irlandesos U2 van oferir a Barcelona a principi d'octubre.

També parlem amb dos monstres de l'acordió. Carles Belda i Joan Garriga són els propulsors de la rúmbia, un estil i una actitud que reivindica una música popular amb denominació d'origen. Juntament amb músics de diverses generacions presenten el disc i l'espectacle Monstres of rúmbia (EDR Discos, 2015). L'àlbum recull un recorregut d'acordions i guitarres al llarg de dues dècades, des de Dusminguet i Pomada fins a Tetuà, Batak i Víctor Pedrol. El recull de cançons s'encarta amb la revista de novembre i inclou un tema inèdit.

Aquest mes s'estrenen a la secció 'Acords i Desacords' un dels quatre membres de Els Amics de les Arts, Joan Enric Barceló, i el periodista i escriptor Jordi Nopca. I a les pàgines finals Oriol Rodríguez repassa la història del rock català en el segon capítol de la crònica històrica 'La nit dels anys'. 

Memòria del passat
Enguany es compleixen 40 anys de la mort de Franco, i per això plantegem un reportatge amb la història de 10 cançons de la música popular en català per explicar què era i com funcionava de manera implacable la censura del Règim franquista. Cançons tan conegudes com "L'estaca" de Lluís Llach, "El burro i l'àguila" de Pi de la Serra i "Conillet de vellut" de Joan Manel Serrat van ser algunes de les damnificades.

L'actualitat en imatges
La secció fotogràfica repassa l'últim concert de Standstill, un comiat a la sala Apolo que ha deixat colpida l'escena del pop en català. Comparteix secció amb instantànies de la gran festa d'Els Catarres a l'escenari Mediterràniament durant les festes de la Mercè i la inauguració de la nova temporada del Born de Cançons amb Cris Juanico. A més, Xavier Mercadé també retrata del solemne homenatge musical a Lluís Companys que es va dur a terme al Born Centre Cultural la vigília del 75è aniversari del seu afusellament.
Arxivat a: Enderrock