Els aniversaris de The Penguins

Per celebrar-ho presenten dos discos que sortiran a la venda aquest divendres

| 21/04/2016 a les 07:00h

El grup de Sant Feliu de Llobregat compleix deu anys als escenaris i cinc amb el projecte de música jamaicana familiar Reggae per Xics. És per això que han decidit celebrar-ho amb dos nous àlbums.
The Penguins. Foto: Gaspar Morer. 

Poc s'ho imaginaven els santfeliuencs que el que va començar com una banda d'amics sense més pretensions arribaria tan lluny. A més, el que anys més tard va començar sent l'espectacle Reggae per Xics ja ha fet gira arreu del territori català, i el que més valoren d'aquesta iniciativa és "el factor humà als concerts i la seva riquesa", explica el saxofonista Edu Polls. 

Els aniversaris els han dut a celebrar-ho doblement amb el disc Reggae per Xics – 5 anys (Buenritmo, 2016) i X The Penguins (Buenritmo, 2016), que sortiran a la venda en un sol pack aquest divendres 22 d'abril. Van enregistrar els dos discos alhora a l'estudi, i "amb la mateixa actitud". Què trobarem a cadascun?Cinc anys de música jamaicana menuda

L'any 2011 van debutar en el terreny de la música familiar amb un disc homònim al projecte. A partir de cançons populars i conegudes per tothom, The Penguins les van passar pel sedàs dels ritmes jamaicans. El trajecte musical va seguir a Pugem al tren (Buenritmo, 2014), i per a la nova aventura han tingut el mateix sistema de treball que a les anteriors: "Hem mirat el cançoner de les escoles, hem recuperat discos de Xesco Boix i música tradicional que havíem escoltat de petits, i hem provat d'encaixar-les amb ritmes i melodies jamaicanes", valora Polls.

Per celebrar la mitja dècada han tingut nous companys de viatge: Carles Belda, Marc Serrats, Joan Garriga, Ramon Mirabet –que va formar part de la banda d'adults durant dos anys– i el saxofonista Dani Nel·lo, que col·labora a la cançó que podeu escoltar a Enderrock.cat, "Les bananes". A més, l'última cançó d'aquest treball vol mostrar la voluntat universal i transversal del reggae, així que canten "Paf, el drac màgic" en tres llengües: català, anglès i alemany.

La nova gira de l'espectacle dels 5 anys va començar el passat 17 d'abril al festival Strenes, i aquest diumenge 24 arriba a la sala Barts de Barcelona (les entrades es poden comprar aquí). Per a aquest tercer disc, a la posada a escena ha guanyat pes el vessant més teatral, i l'espectacle gira al voltant d'un programa de ràdio i televisió temàtica sobre la música jamaicana. Homenatge seixanter
L'univers de The Penguins és clarament la música reggae, però els seus membres no es tanquen només a aquest estil. És per això que a l'aniversari dels deu anys de la banda han decidit homenatjar els clàssics del rock'n'roll, la psicodèlia, el pop i el soul "amb l'esperit gamberro i natural dels anys seixanta".

A Enderrock.cat podeu escoltar la versió que han fet de la cançó "Mr Tambourine Man" de Bob Dylan: "És el tema més hippy i folk dels cinc que tenim", assegura Edu Polls. L'EP X The Penguins conté cinc temes –quatre en anglès i una versió a la jamaicana de "L'home dibuixat" de Sisa– en la mateixa línia que els seus referents de l'illa del mar del Carib: "Els cantants jamaicans solien copiar els temes que venien d'Anglaterra i dels Estats Units, així que nosaltres fem un homenatge tant a ells com als clàssics dels 60 i 70", explica el saxofonista.

A mercè del públic
 
Per si tot plegat no fos prou, The Penguins encara tenen més novetats. Aquesta setmana estrenaran un nou blog de Reggae per Xics enfocat als infants entre 3 i 10 anys, ja que les actualitzacions de Facebook van més adreçades als pares i mares. A més, obriran una votació via internet perquè el públic decideixi el repertori de cada actuació.

Per a qui vulgui anar ben preparat per als concerts, al maig publicaran uns vídeos de manualitats amb accessoris referents a les cançons: un gripau, un peix, unes maraques, etc.
Arxivat a: Enderrock, nou blog, Reggae per Xics, The Penguins, dos discos, aniversaris