L'havanera es torna mestissa

Escolta una havanera inèdita de Guillem Ramisa i Oques Grasses

| 05/06/2016 a les 07:00h
Arxivat a: Enderrock, cantada d'havaneres, mestissatge, havanera, nou disc
La Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell celebra les noces d'or i la revista Enderrock de juny arriba al quiosc amb un disc recopilatori titulat Havaneres mestisses (EDR Discos), una retrospectiva que mira al present, amb cançons de Txarango, Ai Ai Ai Ebri Knight, i dues de noves de Doctor Prats i Guillem Ramisa & Oques Grasses.
Concurs d'havaneres. Foto: Antoni Torres

Molts grups de pop han festejat amb la cançó marinera i n'han fet cançons tan boniques com "El meu poble" de Txarango. Altres, com Xeic!, han revisitat "El meu avi" com a "Lo meu avi", i l'islandès Halldor Mar ha reinterpretat "La gavina" en anglès, "The Seagull". De fet, fins i tot ha passat al revés, i alguns grups d'havaneres han versionat temes de pop-folk, com és el cas de Port Bo i el "Deixa-la, Toni, Deixa-la" de Manel

Aquestes són algunes de les cançons que inclou Havaneres mestisses (EDR Discos, 2016), un disc exclusiu que es podrà adquirir amb la revista Enderrock 249, que arribarà als quioscos aquesta setmana. L'àlbum també inclou una revisitació de "Vestida de nit" a càrrec de Doctor Prats (protagonistes de la portada del número de juny) i una de nova, "Ànima de corall", de Guillem Ramisa amb Oques Grasses. A Enderrock.com ja la podeu escoltar: 
 


El cantautor osonenc és la primera vegada que s'endinsa en l'havanera, i a més ho fa al costat d'Oques Grasses: "No n'havia escrit mai cap. En vaig escoltar bastantes i em vaig fixar en el compàs i les estructures que feien... Pel que fa a la lletra vaig fer bastant el que vaig voler, tot i això sí que vaig mirar de posar-hi algunes referències al mar", explica. 

El disc també inclou “La balada d’en Lucas” de La Terrasseta de Preixens, “Nord enllà” d’Ebri Knight, i també els enfants terribles d’Els Cremats homenatjant Gato Pérez amb “La rumba de Barcelona”, un avanç del seu nou àlbum.

El disc s'emmarca en les iniciatives culturals del 50è aniversari de la Cantada d'Havaneres de Calella de Palafrugell. L'edició d'enguany serà ben especial, i el 2 de juliol hi actuarà Sílvia Pérez Cruz i els grups d'havaneres Peix FregitPort Bo i Bergantí. A més, de l'1 al 3 de juliol també hi desfilaran altres músics com ara Andrés Calamaro, Judit Neddermann, Eduard Gener, Sara Pi o Les Anxovetes.Les 10 havaneres més populars
Sense cap mena de dubte "El meu avi" és l'havanera més famosa de la història. Enderrock va convocar una votació popular a través de les xarxes per saber quina és l'havanera més popular a partir d'una tria de 25 cançons. A banda de sortir a la revista Enderrock del mes de juny, el segell Picap ha editat un disc recopilatori amb els deu temes més votats, la majoria interpretats per Port Bo. Són els següents: 

1. "El meu avi", del disc Clàssics (Picap, 2000) de Port Bo
2. "Vestida de nit", del disc Vestida de nit (10 anys d'havaneres) (Picap, 2010) d'Els Pirates
3. "Mare, vull ser pescador", del disc Sempre pescadors "50" (Picap, 2014), d'Els Pescadors de l'Escala
4. "Lola la tavernera", del disc Clàssics (Picap, 2000) de Port Bo
5. "La barca xica", del disc Entre dones (Picap, 2010) de Port Bo
6. "Llop de mar", del disc Clàssics (Picap, 2000) de Port Bo
7. "La bella Lola", del disc Clàssics (Picap, 2000) de Port Bo
8. "Escolta es vent", del disc Havaneres d'amor i de mar (Picap, 2012) d'Els Pescadors de l'Escala
9. "La balada d'en Lucas", del disc Clàssics (Picap, 2000) de Port Bo
10. "La gavina", del disc De l'Havana a l'Empordà (Picap, 2002) de Port Bo i Gema 4