Pensar en vers, recta final

J.V. Frechina publicarà un llibre sobre el cant improvisat arreu del Mediterrani

| 17/12/2013 a les 07:00h

El segon títol de la col·lecció de llibres de cultura popular de la revista Caramella abordarà la cançó improvisada arreu de la Mediterrània, i especialment als Països Catalans. Es dirà Pensar en vers, l'escriurà Josep Vicent Frechina i es finança gràcies a una campanya de Verkami que aquesta setmana entra a la recta final: finalitza el proper 21 de desembre.

El Torrentí (Torrent, 1908-1985), en una sobretaula als anys cinquanta


A la presentació del projecte, Frechina escriu: "El fenomen de la cançó improvisada ha estat en els darrers anys ben estudiat en l'àmbit castellanoparlant –la seua implantació és grandíssima en els països hispanoamericans i també en Canàries, Andalusia o Múrcia– o al País Basc, on el bertsolarisme és una de les pedres angulars de la cultura euskaldun. Pensar en vers vol afegir-se a aquest moviment d'estudi i difusió del repentisme centrant la seua atenció en la seua pràctica als països de la Mediterrània i, especialment, a casa nostra: així hi tenen un espai rellevant el cant valencià, la glosa de Mallora i Menorca, la jota de les terres de l'Ebre i les corrandes i cançons de pandero catalanes. Però també s'hi para esment en el trovo de l'Alpujarra i de Múrcia, els poetes del Genil, el chjama e rispondi de Còrsega, les mandinades de Creta...". Pensar en vers serà el segon volum d'una col·lecció que va néixer fa un parell d'anys amb l'edició del llibre-CD Una persona amb un sac penjant, de l'associació Mapasonor.

Micromecenatge a Verkami
La campanya de micromecenatge a Verkami d'aquest llibre, que inclourà també un CD amb "documents sonors antics i actuals de molts dels gèneres de cançó improvidada recollits al llibre", va recollir en 9 dies els 2.000 euros marcats com a objectiu, i a pocs dies perquè s'acabi la campanya ja n'ha recollit més del doble. 

Article relacionat: A punt la 2a Escola d'Estiu de Glosa


Arxivat a: Sons de la mediterrània