Pensar en vers, escriure en prosa

Josep Vicent Frechina publica un llibre sobre el cant improvisat als Països Catalans i la Mediterrània

| 06/03/2014 a les 07:00h

El llibre de Josep Vicent Frechina Pensar en vers. La cançó improvisada als països de la Mediterrània (Els Llibres de Caramella, 2014) es presenta aquest 6 de març a Ca Revolta (València) i el 7 de març al Centre Artesà Tradicionàrius (Barcelona). En tots dos casos, com correspon, amb una mostra de cançó improvisada.

El Torrentí (Torrent, 1908-1985), en una sobretaula als anys cinquanta Foto: Institut Valencià de la Música


La presentació a Ca Revolta s'ambientarà amb versadors i cantadors valencians, mentre que a la de Barcelona, que coincidirà amb l'obertura del cap de setmana de la jota al Tradicionàrius, hi haurà mostra de cant improvisat amb l’associació Cor de Carxofa.
Segons explica el mateix autor, el llibre "conté una aproximació multidisciplinar i apassionada a aquesta expressió cultural que trobem difosa ben bé arreu del planeta i que ha aconseguit reinventar-se –recolzada en la seua importantíssima força lúdica i comunicativa– quan semblava que la solsida de la societat tradicional de la qual formava part l’anava a condemnar al museu de les antigalles folklòriques".
La fascinació per l'espai mediterrani, la proliferació d'estudis especialitzats en l'àmbit hispànic contrastant amb la manca de visibilitat d'algunes tradicions repentistes de l'àmbit mediterrani, i la convicció que aquestes tradicions estan més connectades entre elles del que sembla, han fet que l'autor hagi enfocat aquest estudi amb el Mare Nostrum com a marc geogràfic i cultural.
La primera part del llibre apunta les tendències generals i els trets comuns de totes aquestes manifestacions, mentre que la segona –més descriptiva i divulgativa– repassa les diverses tradicions de cant improvisat, amb les seves característiques i històries específiques.

Més presentacions
Després de les presentacions a València i Barcelona, el llibre es presentarà a Reus (22 de març,
Centre d'Arts Escèniques Giny, en el marc de la Segona mostra i tallers de cançó improvisada dels Països Catalans), a Alacant (4 d’abril, Casal Popular Tio Cuc), Muro (5 d'abril, Centre Cultural Ca S’Artiller, amb l’Associació de Glosadors), a Massalfassar (15 de maig, Cafè l'Infern) i a Espolla (17 de juliol, en el marc de l'Escola d'Estiu de Glosa).
Arxivat a: Sons de la mediterrània