El folk calentó al poder

Roba Estesa guanya el Concurs Sons a la Fira Mediterrània

| 16/10/2015 a les 10:53h

El sextet del Camp de Tarragona Roba Estesa és el grup guanyador del VIII Concurs Sons de la Mediterrània, després de la final celebrada ahir 15 d'octubre a la Taverna Estrella Damm de la Fira Mediterrània de Manresa, on també van actuar Àngela Furquet, Les Anxovetes i Xaluq.

Roba Estesa a la final del VIII Concurs Sons Foto: Carles Rodríguez

El jurat del Concurs Sons va valorar molt especialment la capacitat del sextet Roba Estesa per connectar amb el públic, la seva manera d'integrar sonoritats i repertoris tradicionals amb ritmes ballables globals i el seu potencial de creixement. Rumba, cúmbia i pasdoble; acordions i violins, i un posat escènic amb un desvergonyiment que tant pot remetre a les discoteques d'avui com als antics cuplets són alguns dels ingredients que destaquen en el directe d'aquest grup del Camp de Tarragona, que s'aixopluga sota una etiqueta cridada a fer fortuna: folk calentó.

La final d'enguany del Concurs Sons ha tingut un marcat accent femení. Potser és el símptoma que alguna cosa està canviant en el folk, una música en la qual, temps enrere, s'havia dit que hi havia poques dones.


Roba Estesa. Foto: Carles Rodríguez

La final es va obrir amb la cantant de Castelló de la Plana Àngela Furquet, que acompanyada del seu grup va oferir un repertori colorista on els cants de treball es combinaven amb ingredients característics d'altres camps i procedències. Les gironines Les Anxovetes van presentar una refinada posada a escena on llueixen les havaneres i, més en general, la cançó de taverna, amb un proposta que trenca motllos i que aquest any ha tingut molt de recorregut. El combo Xaluq, finalment, va ser l'últim d'actuar, amb un repertori que poua en la música de tradició oral valenciana i la connecta amb sonoritats del Mediterrani oriental.

El Concurs Sons de la Mediterrània està organitzat per la Fira Mediterrània de Manresa, el Centre Artesà Tradicionàrius i el Grup Enderrock, amb el suport de l'Ajuntament del Vendrell i el programa Mans, de Catalunyà Ràdio.


Roba Estesa. Foto: Carles Rodríguez
Arxivat a: Sons de la mediterrània, Àngela Furquet, Roba Estesa, Fira Mediterrània, Concurs Sons, Manresa, Xaluq, Les Anxovetes